27 12
發新話題

會唔會好怪?

引用:
原帖由 m4devastator 於 16-10-2008 22:06 發表

唔係wa??
想同EFS鏡王揮 ,諗都唔好諗呀

除二千...不到3的價位+f/2.8外

我真係冇乜興趣....
唔係wa??

你都識講A16二千幾啦....
EFS皇牌標準鏡??接近3支A16的價錢....

呢個就係兩支鏡既差距....咁既價錢....咁既質素....點會冇得比??

$2XXX .......
張相唔係散到soft都比佢中上評價啦.
如果要求高成像質數之類,應該用晒定焦.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-10-2008 22:24 發表
$2XXX .......
張相唔係散到soft都比佢中上評價啦.
如果要求高成像質數之類,應該用晒定焦.
中肯!

兩支幾A16先有支Canon EFS 17-55...我就唔覺得有咩優勢..
咁既價位...邊對得人住呀..

照你地咁講

50.8 II 可以同鏡王50.2L 比啦wor..
的確50.8II又真係幾唔錯,物有所值的一枝實用鏡

另外,
85.8 又可以同85.2L比啦
85.8合焦速度數一數二,成像又好sharp
85.2L紫邊厲害,對焦又慢,價位又係前者好幾倍....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-10-2008 23:29 發表

兩支幾A16先有支Canon EFS 17-55...我就唔覺得有咩優勢..
咁既價位...邊對得人住呀..
咁呢個價又真係good

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 01:52 發表
照你地咁講

50.8 II 可以同鏡王50.2L 比啦wor..
的確50.8II又真係幾唔錯,物有所值的一枝實用鏡

另外,
85.8 又可以同85.2L比啦
85.8合焦速度數一數二,成像又好sharp
85.2L紫邊厲害,對焦又慢,價位又係前者好 ...
我唔覺果支17-55(兩間廠既)拎去同A16比,同85.8跟.4/.2比係一樣囉..
前者係個價錯對唔住個質素,後者係......心甘命抵wor~

1755 2.8又都係good wor~~
佢係"L鏡"質素啦

你地居然話A16呢啲貨色可同"EFS-紅圈" 之稱作比較

講起上黎,紅圈的規格cheap 哂lu~~

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 01:57 發表
1755 2.8又都係good wor~~
佢係"L鏡"質素啦

你地居然話A16呢啲貨色可同"EFS-紅圈" 之稱作比較

講起上黎,紅圈的規格cheap 哂lu~~
A16差d咩唔可以同果支貴到痴媽根既EFS比? 除左嘈同慢之外? 價錢囉~唔係原廠囉~ 重有冇?

紅圈...其實真係唔係好出眾...

慢同嘈己經係最大致命傷lu....

50.8 II同50.4 差二千蚊....可見USM的地位

>>>紅圈...其實真係唔係好出眾...

都唔係..
那呢328,428 MTFgraph ...靚到呀媽都記得
135L也好得很

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 02:07 發表
慢同嘈己經係最大致命傷lu....

50.8 II同50.4 差二千蚊....可見USM的地位
你影相je......聲對焦聲咩...

對焦,兩支都咁短,慢個少少,唔會差幾多啦...
想要快d...咪 Sigma 18-50 lor~對焦距離又近d,又有USM..

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-10-2008 02:10 發表
>>>紅圈...其實真係唔係好出眾...

都唔係..
那呢328,428 MTFgraph ...靚到呀媽都記得
135L也好得很
買支玩下囉... 135L我諗住入鏡就呢支ga la...

27 12
發新話題