發新話題

X2增距鏡

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 21:13 發表

你太睇起我了.
我唔係想買呢枝$5xxxx既鏡神
呢枝係for indoor sports/ fashion

我係想入EF 135mm f/2L USM or EF 200mm f/2.8L II USM
其中一枝($5000~6000)
加上我平日最愛影人像(女)

所以唔考慮買38 ...
明白了, 打人像自然係用唔著呢D 定焦長鏡, 尤其係室內.

但去到大自然, 我發覺384打人亦係好好用, 唔一定係偷影, 即時係識的, 可以從遠處打到佢平時唔易被察覺到的一面.

SAMPLE我唔方便POST了, 但因為300MM的畫角夠窄, 構圖方面夠濃縮, 集中, 個人都好喜歡呢種效果的.

但影人方面我比影雀更冇經驗, 都係個人意見姐.
眼光光~

才才你有影人咩? post d 相/send d 相來睇下!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 21:56 發表
才才你有影人咩? post d 相/send d 相來睇下!
你誤會了,我指所謂"影人"並唔係你想像中的影model,catwalk,fashion show.....

只係平日影身邊既.."女同學"(但唔係指偷拍,但偷拍也有 )

見笑喇

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:06 發表

你誤會了,我指所謂"影人"並唔係你想像中的影model,catwalk,fashion show.....

只係平日影身邊既.."女同學"(但唔係指偷拍,但偷拍也有 )

見笑喇
.....我包埋果d wor 果d model果d我唔信你有得影!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 22:09 發表

.....我包埋果d wor 果d model果d我唔信你有得影!
一場誤會

但其實只要俾錢,model個啲都一定有得影啦,有何出奇?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 21:56 發表
才才??WHO???

a師兄, 我唔多識人架咋, 加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

咁唯有係snapshot番黎個d lor, 等一等.

鏡頭方面, 我而家都係用緊50f1.8, 因為係d60所以要mf, 但d60有RF都算OK, 只係郁緊的野就難少少, 重練緊.
除咗呢支50, 支384可以話係另一主力, 通常行山時都會用黎離遠影下D行山團友, 可以影到好多佢地唔為意的表情同小動作, 好過癮的.

附件

26-10-2008 22:26

26-10-2008 22:28

眼光光~

上面幅小女孩....
散景好靚
那壓縮感正正係我最愛的

>>加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

絕對冇錯

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:35 發表
上面幅小女孩....
散景好靚
那壓縮感正正係我最愛的
多謝師兄, 正是384+TC14E II影的, 背景係CRESENT BEACH, 位於美加西岸的邊境, 白石鎮入面.
而上面幅兩父子(我估)就係淨用384影的, 影於香港.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 22:26 發表

才才??WHO???

a師兄, 我唔多識人架咋, 加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

咁唯有係snapshot番黎個d lor, 等一等.

鏡頭方面, 我而家都係用緊50f1.8, 因為係d60所以要mf, 但d60有RF都算OK ...
才才咪同你吹緊果個囉!

想問你地resize to 幾多乘幾多架?

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:56 發表
我出xanga長邊800囉...

Adrian...your future
一無一樣

附件

26-10-2008 23:35

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:56 發表
通常唔CROP的話, 1000萬的圖會用小畫家縮到30~40%左右, 睇下想POST去邊LOR.

CROP的話, 都盡量做到1200 X 800左右啦.
眼光光~

女朋友本身都係model, 所以成為了我的model
C記打雀可以諗384, 又平又輕又有IS, N記恨都恨唔切
*1.4 = 456IS, 長又得, 短又得, 得左!
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

發新話題