發新話題

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 19-11-2008 22:03 發表

yes,我今日出press 見有d 師兄加左橙色,個場傾向暖色
兩者都大至上分1/8;1/4;1/2;1/1的,
依你所講的情況,用1/8~1/4,令閃燈的6400K白光暖反DD,夾反小小現場光色溫,
其實影人像warm一些會自然好多.
一些cool的AV產品,有時會用C.T.-BLUE,又係1/8~1/4這種小小的就得,
當然,冇話一定人就warm,產品就blue,人像都可以用冷調耶~~

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-11-2008 21:57 發表

dchome科林就係打正頂,
留意光影方向,個面口明顯"黑口黑面",原理跟"電筒扮鬼"差不多,
除非有兩支燈,一支主燈,補燈就可以打正頂,
又或者你要這個效果玩下其他野,
否則一般function相肆肆正正,正面hit多d正路d.
dchome科林?
我黎緊要幫學校影畢業禮同埋幫d人影果d袍相..
影畢業典禮...我應該乜都唔加直打啦?係Hall?
影果d 戶外袍相...我又應該點呢?

頂...個罩爆左...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 19-11-2008 22:51 發表

dchome科林?
我黎緊要幫學校影畢業禮同埋幫d人影果d袍相..
影畢業典禮...我應該乜都唔加直打啦?係Hall?
影果d 戶外袍相...我又應該點呢?
softbox la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2008 00:17 發表

softbox la
咩樣ga...?

我睇左成晚呢d野..搵到Gary Fong個網..佢出左新果隻..真係正!
不過...香港間"代理"賣緊九百五蚊一套...貴到..
http://store.garyfonginc.com/wt2.html
佢d效果真係一流呀不過...好過Lightsphere tim..

其實...........................你買左邊支canon燈???

Canon頂級閃竟然唔包柔光罩?????

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2008 02:31 發表
其實...........................你買左邊支canon燈???
580EX-II
(討厭那個icon... )

真有錢...越買越多...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 20-11-2008 07:08 發表
真有錢...越買越多...
閃呢D...唔買唔得既

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 20-11-2008 08:43 發表

閃呢D...唔買唔得既
買完都冇咩野要買了...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-11-2008 13:28 發表

買完都冇咩野要買了...
35 f/2 L

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 20-11-2008 13:50 發表

35 f/2 L
L係1.4 ga!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-11-2008 14:25 發表

L係1.4 ga!
對唔住囉...唔識canon咁多野嘛

發新話題