發新話題

公布左啦24.5MP Nikon D3X !!!!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-12-2008 21:52 發表

你指新機係.....??
1Ds唔係得3200咩??
我指50D & 5DMKII respectively

1DsMKIII都唔算新了,一段日子lu~~

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-12-2008 21:55 發表

我指50D & 5DMKII respectively
同1d.....點比...........
AI/連拍/失打反應.....有明顯分別....
最重要...我只係用1D MK-II同佢做對比.......
係唔係應該1D-III VS D3.....咁樣做比較呢!?
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-12-2008 21:34 發表

點解??D3X其實係同1Ds同一條路.
用 D3X 同 canon 1DS比...........唔係唔得,但canan的1DS III係07年頭出品的呢???
今次Nikon係咪小左D遠見??

所以咪話lor~~
今次nikon出部咁既機, 點同下部Canon 1仔鬥呢?

D3X個spec.又冇乜特別出色...人地1DsMKIII己經係上年頭既貨色,
你...今時今日...咁既時勢出呢部咁既野咁貴,點出貨呀?....作死..
[Canon 今次偷笑梗了,笑死了]

畢竟冇自行研發CMOS技術
只好被sony軒住個鼻黎行lor~~

真正商業影樓係少用135,要用的要解釋比個客知點解用135
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 亞龍 於 1-12-2008 22:02 發表

用 D3X 同 canon 1DS比...........唔係唔得,但canan的1DS III係07年頭出品的呢???
今次Nikon係咪小左D遠見??
唔明??
其實已佢地計法,一部機用3~5年(1D/D3這級數計),
出MK-III時已經望緊D3,所以你睇佢地大路上差不多,
佢(N)知/做到的,佢(C)都一樣知/做得到,
況且這級數的主要用家,預左唔會三兩個月會換款,
數碼機硬件"太硬",唔同FILM咁有彈性,
點都要出多部高像素比另一邊的用家,
1D有S,D3有X,一早預好左的.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-12-2008 22:30 發表

唔明??
其實已佢地計法,一部機用3~5年(1D/D3這級數計),
出MK-III時已經望緊D3,所以你睇佢地大路上差不多,
佢(N)知/做到的,佢(C)都一樣知/做得到,
況且這級數的主要用家,預左唔會三兩個月會換款,
數碼機硬件"太 ...
咁.............你咁睇又有道理..........
我都係唔好鬼理佢住,花D時間想下去邊到揾部5D II先la,,,,,,,,,

1Ds mk-4 都應該差唔多了.....

其實邊度有正正式式講佢用緊a900塊 cmos?

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 1-12-2008 22:41 發表
其實邊度有正正式式講佢用緊a900塊 cmos?
係冇官方講....只係其他坊間流傳....

咁當然....你要囉黎拗我都答你唔到....

引用:
原帖由 101653 於 1-12-2008 22:43 發表

係冇官方講....只係其他坊間流傳....

咁當然....你要囉黎拗我都答你唔到....
我只係問下姐

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 1-12-2008 22:47 發表

我只係問下姐
咁我都係講下JA

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-12-2008 21:47 發表

今次我相信N記朋友實大跌眼鏡,
發狂都似oke" />
作為n記窮人. 呢d新聞我得個知字, 唔會有反應的,
眼光光~

嘩...Nikon出呢部野我真係拍爛手掌!
咁先係ga ma! 出番部可以同人同一級,大家都係起跑線,有錢一齊賺!

買得呢d機,人地就唔會為部機買鏡, 一定係成個system上 ga la!
佢都唔係aim 消費者市場, 你用開D3 一定直上D3X ga wor....你成個system係度ma!
玩得高畫質,又加上用燈光同影樓設備, iso 去到 1600 都夠啦分分鐘! 要上萬來做咩~
除塵? 用得呢d,清CMOS就好似唔洗錢咁ga la!

而家Nikon有D3x同D3, 正如Canon有1Dsmk3同1Dmk3,
大家拍住檔一齊上,市場齊齊分,又唔洗咁急出新野,
R&D又要錢既, 梗係一少少一少少咁出, 慢慢食你d錢啦!
搞軍事競賽,太快都係大家死ga je!!

發新話題