發新話題

燈腳...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-12-2008 01:20 發表
"燈"用最簡單的說法,可分"一般照明"和"造型效果",
機頂只能做到"一般照明"多小小方向性的效果,
"造型效果",例如要強化爪子口面.....之類,就要用這類器材.
咁樣...點先可以用部機叫支野閃? Canon好似唔得..?

回復 11# 的帖子

點解唔用機頂:
機頂燈一定會直射, 會左光會好死. 無陰影.

點解要飛燈:
係左/右/上/下/後 射枝燈會有唔同效果. 全部都係勾畫"論確" (中文差, 勿丙)上比起機頂直射好好大.

點解要燈腳:
如果會燈童, 邊個幫你拎燈呀

點解要傘:
就算飛左燈, 直射一樣因為光源硬, 會令到個人死白咁. 傘係一個大diffuser. 柔光杯, lightsphere, bouncing, 都係令光擴散既工具. 擴得越散= 越柔=越弱..
大型softbox:

Canon點飛燈:
要怪.. 怪你自己用canon
一係... pocket wizard   (2千幾蚊HKD 一個)
一係鴨記 FM remote
一係飛燈線

我用FM remote. overall OKAY. 無TTL, 我無所謂. 只可以trigger, i.e. A/M mode.
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-12-2008 01:21 發表

咁樣...點先可以用部機叫支野閃? Canon好似唔得..?
canon得,不過要去到5xx o個d 先可以支主燈叫其他燈閃,一係買一個紅外線觸發
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

Option A :飛燈線, 2,3舊水一條爛線.
Option B :Pocket wizard. 2.4Ghz radio, 2千幾銀一舊, 一對4千唔該. 聽聞最遠1公里有效
Option C: Canon ST-E2 IR transmitter. 有ETTLII. 對唔岩枝燈, 唔work, 太光, 唔work, 太遠, 唔work, 一千二百元
Option D: 鴨記 FM , 好多牌子, 二百-五百. 只有A/M mode.
Option F: 一枝C580/550, Metz 58/Sigma 5xx 做master 一枝其他做slave

若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 01:31 發表
Option A :飛燈線, 2,3舊水一條爛線.
Option B :Pocket wizard. 2.4Ghz radio, 2千幾銀一舊, 一對4千唔該. 聽聞最遠1公里有效
Option C: Canon ST-E2 IR transmitter. 有ETTLII. 對唔岩枝燈, 唔work, 太光, 唔work, 太遠, 唔work, 一千二百元
Option D: 鴨記 FM , 好多牌子, 二百-五百. 只有A/M mode.
Option F: 一枝C580/550, Metz 58/Sigma 5xx 做master 一枝其他做slave
FM得A同M mode的話...咁飛580咪要手動!?
C580同550係咩來的...?

(真係有d想搵人換支58AF番來)

最好學好基本用燈先好再學其他燈法,
如果唔係會越攪越亂,因為只係"傘"都分了"串透"/白色反光/銀色反光......
還要每種都有唔同效果,唔同用處.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-12-2008 01:36 發表

FM得A同M mode的話...咁飛580咪要手動!?
C580同550係咩來的...?

(真係有d想搵人換支58AF番來)
canon 580and 550(呱)
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 00:46 發表
龍哥你唔好嚇我啦... 我打game初哥個陣都已經當你係大佬架啦
你又咁多大炮...大三元+5D2... 小弟影人用400D+小小白
你用...PVS....
冇買5D2 了.........老婆話出面瓌景唔係咁好,唔好買咁貴的玩具..........
所以5D中間多左個零...................
不過...........................其實50D都夠玩,等半年5D2落左價先再想!!
講打game...小弟都重ok,但一講到影相,以前D功力唔知去哂邊了,加上數碼機又唔多識用,
現在影相同新手一樣,咩都要由頭學過哂........

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 01:46 發表

冇買5D2 了.........老婆話出面瓌景唔係咁好,唔好買咁貴的玩具..........
所以5D中間多左個零...................
不過...........................其實50D都夠玩,等半年5D2落左價先再想!!  ...
龍哥,你入5d2都重有希望

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-12-2008 01:38 發表
最好學好基本用燈先好再學其他燈法,
如果唔係會越攪越亂,因為只係"傘"都分了"串透"/白色反光/銀色反光......
還要每種都有唔同效果,唔同用處.
我而家得支580-2,我買左本燈書ja...其他都唔知有咩應該學...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-12-2008 02:23 發表

我而家得支580-2,我買左本燈書ja...其他都唔知有咩應該學...
http://ec1img.pchome.com.tw/pic/D/J/A/A/0/C/DJAA0C-A16971091000
係要入多一兩本燈書,我公司出品o個幾本都可以考慮(唔係賣廣告,未入呢度之前都入唔小公司的書)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 01:55 發表

龍哥,你入5d2都重有希望
唔好咁la......遲D你公司可能會買部比你呢!

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 02:45 發表
唔好咁la......遲D你公司可能會買部比你呢!
5d 都無la,重會望佢會有5d2咩

早陣子見到有5d2出現o係公司,但係而家........

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 03:04 發表

5d 都無la,重會望佢會有5d2咩

早陣子見到有5d2出現o係公司,但係而家........
都係等1Dmk3/4俾你用算啦~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-12-2008 03:18 發表

都係等1Dmk3/4俾你用算啦~
有都用唔掂la,鬼咁多野set

發新話題