發新話題

醫院遲下會唔會收錢先救人?

好明顯o係偉大既周一惡局長英明既領導之下, 官僚同僵化已經全完深入整個醫療體系~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 22-12-2008 00:15 發表
我真係想知999個接線員聽到地點係「醫院門口」會有咩反應?....
多數接線員聽到都會覺得報案人係唔係玩嘢
我對自己的指引

堅守冷血與黑心

拒絕幫人為中心

不斷僵化齊盡心

唔關我事最放心

點解D人可以做到咁無人性......

係咪做得越耐越係咁

我諗而家個職員九成九良心責備......

如果冇既...咁香港就冇救了~

醫院話"急診室d儀器太大,搬唔到黎用"
搬個人去咪急診室咪得
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

回復 20# 的帖子

我頭先同我媽咪傾電話講開
原來個事主個度去A&E要九曲十三灣,唔易去
但係始終你試左,佢救唔番係一回事,你唔試等運到,又係另一回事

引用:
原帖由 Boniface 於 22-12-2008 17:03 發表
我頭先同我媽咪傾電話講開
原來個事主個度去A&E要九曲十三灣,唔易去
但係始終你試左,佢救唔番係一回事,你唔試等運到,又係另一回事
”無記”電視台試過行一行計時,暢行無阻的話都要4分鐘
人直接行過去仲快,用大約2分鐘
借輛輪椅推個人過去都得掛
你試左救唔番唔罵你,但人在你門口你唔救,本人不能接受

09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

全部有關人士都托x唔識轉膊...........關人x事(四個大字)
死者兒子生肉唔生腦......在醫院為何不問急症室在那裹........自已抬去喇!死蠢......害死老豆
醫院訽間處果個死八婆.......叫人打999......有性格lee d 人 ms保祐佢一生唔發夢(因一定發惡夢)炒得!留低棧遺害人間?
"救傷車"收到電話為何不轉介明愛急症室?

正是唔做唔錯........大做大錯.......小做小錯?

尊重人格, 請勿抄習

回復 16# 的帖子

好心唔好鬧周局長......你地點知佢唔會三躹躬道歉?洗死咩.......香港d大官....最緊要識忍笑!要識家屬謝禮式躹躬!
尊重人格, 請勿抄習

跟足指引....?????????????
每一份工作,只要跟足指引就得........
咁做咩要請有一定學歷或工作經驗的人???
F.3畢業,中英數唔使合格,問人又好,自己查字典又好,
睇得明份指引就開工啦!!鬼唔識做咩!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

我越來越覺得...呢d咁既野,值得上街.....起碼比七一果d 得啖笑叫民主有意義...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-12-2008 20:52 發表
我越來越覺得...呢d咁既野,值得上街.....起碼比七一果d 得啖笑叫民主有意義...
希臘一粒子彈,一個15歲細路就可以暴動到今日
政府咁落去,你估唔會發生?

回復 28# 的帖子

香港暴動就未必,但係上街就可能會

引用:
原帖由 MS 於 22-12-2008 19:37 發表
全部有關人士都托x唔識轉膊...........關人x事(四個大字)
死者兒子生肉唔生腦......在醫院為何不問急症室在那裹........自已抬去喇!死蠢......害死老豆
醫院訽間處果個死八婆.......叫人打999......有性格le ...
絕對同意MS兄說法!
事件中最大責任是其兒子,自已抬去醫院......害死老豆!
當有人暈倒應第一時間打999,說出正確的病歷及位置!
警員及救護員到達會向病者施救,白車上有所需的維生器具!
若病者有生命危險,沿路送院時亦會通知急証室人員病况!

自己送院,仲要......唔識路!
一間醫院範圍咁大,要你跑一個圈都十幾廿分鐘啦!
仲點會有得救呀!
叫個醫生帶維生器具出o黎救?
咁咪所有馬路中心裝個(萬能插穌)?

報導及新聞圖片都看到,
死者在求醫時,數分鐘後醫院內有途經的醫生,
已初步為死者作急救,死者當時已沒有脈搏,
DBA呀大哥,Dead Before Arrival
死了.......點救?

總結...............

其兒子當時見死者暈倒,一時心慌意亂..........錯誤的選擇!

至於個文員叫佢打999,我覺得做得好喎!
好過佢通知佢上級,一級通知一級,
級級都會問一句:「點解唔去急証室?」
消息到了急証室,結果都係派救護車去!
一定仲慢過打999!

發新話題