29 12
發新話題

40D..想玩下手動鏡

你要sharp就咪玩舊鏡啦!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-1-2009 15:38 發表
你要sharp就咪玩舊鏡啦!
除非你玩wide
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 10-1-2009 01:18 發表

除非你玩wide
點解呢?

回復 18# 的帖子

引用:
原帖由 Elf 於 10-1-2009 03:28 發表
canon wide簡直係大. 笑. 話.

http://www.16-9.net/lens_tests/best19_21.html
http://www.16-9.net/ultrawides/
唔講價錢,
我睇24II 光學表現都令人跌眼鏡

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

回復 20# 的帖子

你用APSC機做乜要咁執著用定焦24? 你用FF就話distortion correction好重要, 你用APS-C...

引用:
原帖由 Elf 於 11-1-2009 01:28 發表
你用APSC機做乜要咁執著用定焦24? 你用FF就話distortion correction好重要, 你用APS-C...
當儲定寇好鏡上ff je,我都考慮入一支35 f2
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Elf 於 11-1-2009 01:28 發表
只係想考慮枝有質素既snapshot鏡(手動又好,EF lens都好),
總之似想平日帶返學影下,興起去街影下....

正就行了
平日見人post啲手動鏡相好似多數幾毒,所以心思思
不過5千幾ZE Zeiss 好似貴左啲...(好似唔值,得手動...)

引用:
原帖由 m4devastator 於 11-1-2009 16:42 發表

只係想考慮枝有質素既snapshot鏡(手動又好,EF lens都好),
總之似想平日帶返學影下,興起去街影下....

正就行了
平日見人post啲手動鏡相好似多數幾毒,所以心思思
不過5千幾ZE Zeiss 好似貴左& ...
買支Sigma 30 1.4咪算囉~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-1-2009 17:18 發表

買支Sigma 30 1.4咪算囉~
對死馬一向有保留

人家好多都話佢啲鏡片興發黃

引用:
原帖由 m4devastator 於 11-1-2009 17:31 發表

對死馬一向有保留

人家好多都話佢啲鏡片興發黃
三千幾,有大光圈,又短既對焦距離,重想點?
再唔係咪搵下d carl zeiss jena 呀, pentacon果d囉~

回復 23# 的帖子

原來自動才是皇道

回復 26# 的帖子

30/ 1.4 水貨先2千6.
表現絕對見得人
FF上用50/1.4簡直係喜出望外
不過有人堅持買canon原廠野就無得講

引用:
原帖由 Elf 於 11-1-2009 18:16 發表
30/ 1.4 水貨先2千6.
表現絕對見得人
FF上用50/1.4簡直係喜出望外
不過有人堅持買canon原廠野就無得講
50 1.4如果水知唔知幾錢?

29 12
發新話題