發新話題

[認真] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

回復 14# 的帖子

公務員做得咁難, 咁不如做私人公司公啦
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 26-1-2009 20:27 發表

如果香港有五十萬個呀伯都係咁做, 而且無人捉, 會唔會唔同講法?
嘩....掉件垃圾落垃圾蘿....又唔係隨街掉....可能佢唔知咁樣係犯法....

都要無啦啦比兩個人大力按到半跪....佢又唔係想走....佢又唔係想還拖....點解要做到咁ja??

另外....關五十萬個阿伯乜事??

食環做野有食環的一套....但我相信唔會有太多人認同....

引用:
原帖由 側衛 於 26-1-2009 20:26 發表
真係左右做工務員難
點難法....

我睇到既就係收數佬都好禮貌過佢地囉....

年初一, 基本上, 街邊泊車都唔會抄牌, 警察叔叔有「人情味」喇掛?

但係無事就好地地, 但係大吉利士講句,
某大廈火燭, 雲梯車無位泊, 燒死人,
大家就話警察叔叔做咩唔抄牌呀? 去左蛇皇?

引用:
原帖由 jh333233 於 26-1-2009 20:24 發表

唔知係唔係啦,
但係係第二個角度黎講,
果班小朋友捉唔到人,
可能一cut政府budget佢地就要.....
唉...左右做人難
所以有時就由得d非政府既垃圾蘿放係街度....果頭多人食煙就搬遠d個垃圾桶....引人犯罪??

我正正就係見過....亦有朋友中過招....雖然佢有錯....

可能你話平時放學校側少少果個垃圾桶有腳自己識走到街尾既....我吹唔脹....

唔知點解我有次放學見到d食環仔搬政府垃圾桶咁解ja....

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 26-1-2009 20:37 發表
年初一, 基本上, 街邊泊車都唔會抄牌, 警察叔叔有「人情味」喇掛?

但係無事就好地地, 但係大吉利士講句,
某大廈火燭, 雲梯車無位泊, 燒死人,
大家就話警察叔叔做咩唔抄牌呀? 去左蛇皇?
有時唔係話人唔人情味既問題....當然人情味都有關係....
對於一d家境窮既小販黎講警告同罰款已經好大分別....
問題係佢地執行時既手法都有問題....
對住一對唔係走又唔係想打既母女可以叫兩架警車....
對住一個手無吋鐵既街坊阿伯可以兩個人係後面無啦啦大力按到佢半跪....
我就唔係好明點解要做到咁喇....

引用:
原帖由 101653 於 26-1-2009 20:43 發表

所以有時就由得d非政府既垃圾蘿放係街度....果頭多人食煙就搬遠d個垃圾桶....引人犯罪??

我正正就係見過....亦有朋友中過招....雖然佢有錯....

可能你話平時放學校側少少果個垃圾桶有腳自己識走到街尾既.. ...
我只係想講,如果佢地捉唔夠數,可能佢地都要比人炒,唔知你又有咩含意呢

食環署有D做野手法真係好鬼衰

之前有個阿婆跌鎖匙都比人告

就黎跌錢都話亂拋垃圾

引用:
原帖由 101653 於 26-1-2009 20:43 發表

可能你話平時放學校側少少果個垃圾桶有腳自己識走到街尾既.. ...
搬垃圾桶......會唔會係有特定位置呀?

引用:
原帖由 jh333233 於 26-1-2009 21:11 發表

我只係想講,如果佢地捉唔夠數,可能佢地都要比人炒,唔知你又有咩含意呢
我可以有咩含意丫
如果佢地捉唔夠數可能會比人炒....就可以賤格地執法的話....我冇聲出架 ....

其實呢單野......人地做野姐

如果佢兩個果陣放走佢地......我諗第日食環署唔洗做啦

到時又話政府無威信架啦

引用:
原帖由 里安 於 26-1-2009 21:14 發表

搬垃圾桶......會唔會係有特定位置呀?
我番左兩個月學既時候....本來個垃圾桶一直都係學校門口側既(街頭)....
跟住放休息果陣我落去買野食....我FD係度食煙等我....
咁果時個垃圾桶係唔見左....我FD見周圍冇垃圾桶就好順手掉煙頭落地下踏熄佢....
跟手有個便衣寫住告票走埋黎....
同一日放學....見到果個便衣同另外兩個食環仔由街尾搬番個垃圾桶過黎....
之後果幾個星期....個垃圾桶都係係學校門口側....

回復 27# 的帖子

咁你可以話佢地有心線你個fd
但調返轉,你本身有唔應該亂掉煙頭既意識
都線你唔到架,佢拎走個垃圾筒姐,冇用槍迫你要掉煙頭落地喎
你一日唔掉,佢都線唔到你

引用:
原帖由 hmstalent 於 26-1-2009 21:44 發表
咁你可以話佢地有心線你個fd
但調返轉,你本身有唔應該亂掉煙頭既意識
都線你唔到架,佢拎走個垃圾筒姐,冇用槍迫你要掉煙頭落地喎
你一日唔掉,佢都線唔到你
咁當然係我FD唔岩啦....我之前個POST都有講....
但係....即使我FD唔岩....我都覺得佢地既手法係有問題....
點解要咁樣線人呢??為交數??為出糧??

你又從何去證明個垃圾筒係D食環搬走既呢?

你見到佢地搬返出黎, 唔代表係佢地收埋
會唔會係有人拎走左, 佢地發現, 再搬回原位呢?
好多野, 唔係你見到既就係全部既.

x x x

又, 拉兩個小販叫兩部警車黎...
你引述果份報紙都寫得好清楚啦 "由於群情洶湧"丫嘛
成200百人圍住幾個食環, 咁黎兩架警車都唔係太誇張丫?
引用:
原帖由 101653 於 26-1-2009 21:56 發表

咁當然係我FD唔岩啦....我之前個POST都有講....
但係....即使我FD唔岩....我都覺得佢地既手法係有問題....
點解要咁樣線人呢??為交數??為出糧??

發新話題