發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-2-2009 21:47 發表
買450就仲有餘錢買燈,一套機齊晒.
呢個都係辦法,唔怕個mon肉酸可以買40D,不過我覺得450爽d

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:49 發表

我覺得唔係好毒je...Zoom lens貴極有限
如果係要28-200呢個range,玩定焦,咁就真係毒啦!
由24L開始,加支35L snap,加支Sigma 50mm平少少cal埋散景靚,85L影人,135L影全身,加支180L玩Macro,最後來支200L f2來結束... ...
玩定焦好辛苦的..我玩父上的定焦 ...加上Zoom lens比定焦實用 ......
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:50 發表

呢個都係辦法,唔怕個mon肉酸可以買40D,不過我覺得450爽d
450 D 好~~~
睇下車車玩lens...定係玩機

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 2-2-2009 21:52 發表

玩定焦好辛苦的..我玩父上的定焦 ...加上Zoom lens比定焦實用 ......
其實車車想要28-200,不如玩埋wide啦!
唔怕副廠,可以要小小白IS(f4)唔要小白IS(f2.8),加支Tokina 11-16 f2.8,呢支又係最近口碑好好既鏡頭

當然,我冇玩過!

一粒電其實都係好似百零二百炸喎

同埋..使用上..我覺得50d會比450d來得方便..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-2-2009 21:54 發表
一粒電其實都係好似百零二百炸喎

同埋..使用上..我覺得50d會比450d來得方便..
理論上係over-budget ma~

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有
個mon重要係92萬像素!

不過如果係專心影相,呢d只係gimmick野~

想問下車師兄, 你所指的28-200, 係指菲林機黎講, 定係APS-C黎講架...28X 1.6 影景真係唔多夠WOR...
CANON我唔熟, 但50D的話, 都重有兩萬多D買鏡~
F2.8都OK的話, 24-70 F2.8, 再加小白都應該重有少少錢找~ 加D再買燈或補多支UTRA WIDE LOR(副廠的話夠啩
如果一定F2的話就如其他師兄咁講分黎買, 28~70之間買三支度, 70打後都係要折衷下買小白好D, 因為2一支定焦的200F2都過三餅, 重量亦唔係人人拎得起....
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:54 發表

其實車車想要28-200,不如玩埋wide啦!
唔怕副廠,可以要小小白IS(f4)唔要小白IS(f2.8),加支Tokina 11-16 f2.8,呢支又係最近口碑好好既鏡頭

當然,我冇玩過!
副廠都係一個不失為一個choose~but....要考慮對焦速度
我都考慮入支副廠700-200 f2.8 les

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:57 發表

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有

over-budget 好慘

引用:
原帖由 mike-mike 於 2-2-2009 21:57 發表
想問下車師兄, 你所指的28-200, 係指菲林機黎講, 定係APS-C黎講架...28X 1.6 影景真係唔多夠WOR...
CANON我唔熟, 但50D的話, 都重有兩萬多D買鏡~
F2.8都OK的話, 24-70 F2.8, 再加小白都應該重有少少錢找~ 加D再買燈 ...
車車用DC來compare,佢要既range一定係FF既28-200 ga la~
24-70 F2.8都係好野,不過用apsc,買支平d又靚d又有IS係差個紅色圈既17-55真係抵d~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 22:03 發表

車車用DC來compare,佢要既range一定係FF既28-200 ga la~
24-70 F2.8都係好野,不過用apsc,買支平d又靚d又有IS係差個紅色圈既17-55真係抵d~
睇下CANON鏡個價...嘩, 小白要成皮三???...咁樣加埋會OVER咗2K.大一,左右...
眼光光~

二手5D連直度, 電x2  :1萬
17-40: 5000
24-70/24-105: 7000
小小白:5000
580EXII : 3000

若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 2-2-2009 22:16 發表
二手5D連直度, 電x2  :1萬
17-40: 5000
24-70/24-105: 7000
小小白:5000
580EXII : 3000

嘩...狠呀!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 22:18 發表

嘩...狠呀!
算得好盡tim
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:57 發表

50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon

[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

發新話題