發新話題

[認真] 係香港見死不救是否罪行

原來好多人都唔知, 救人救死左係唔會有罪li 個問題
其實係唔會有罪, 但有機會上庭攪餐死, 之後一定會無事

除非你救人時, 諗邪野, 抽水, 咁你就一定有罪

張y 兄講得對, 有牌係一定唔會有罪, 其實急救既定義大家知唔知係咩?

諗咁多做咩呀??

999,,你唔識救,,白車會救架啦~
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 11-2-2009 15:58 發表
諗咁多做咩呀??

999,,你唔識救,,白車會救架啦~
時間問題,有時就係差個幾分鐘

引用:
原帖由 ZaMaR 於 11-2-2009 17:01 發表

時間問題,有時就係差個幾分鐘
正如心藏病....黃金時間就係首6分鐘

引用:
原帖由 1233 於 11-2-2009 17:32 發表

正如心藏病....黃金時間就係首6分鐘
停止供血數分鐘已經會令大腦壞死

引用:
原帖由 張y 於 11-2-2009 21:39 發表

停止供血數分鐘已經會令大腦壞死
救返都
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Shan10 於 11-2-2009 15:42 發表
原來好多人都唔知, 救人救死左係唔會有罪li 個問題
其實係唔會有罪, 但有機會上庭攪餐死, 之後一定會無事

除非你救人時, 諗邪野, 抽水, 咁你就一定有罪

張y 兄講得對, 有牌係一定唔會有罪, 其實急救既定義大家 ...
為傷者作出初步醫治,防止傷勢惡化,+快傷後癒合進度
唔知係唔係

09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 側衛 於 11-2-2009 22:35 發表

為傷者作出初步醫治,防止傷勢惡化,+快傷後癒合進度
唔知係唔係
first aid定義係係醫護人員到場前,以一般醫學原則

善用事發現場的人地物力,為傷者作出初步治療,然後盡快尋求醫治

唔知有無記錯

Common Law 上面見死不救係無事的

香港係行common law system

引用:
原帖由 gtoray 於 11-2-2009 04:24 發表

就算學過都有機會壓斷傷者肋骨插穿肺而死
如果完全冇學過, 當然唔好亂來啦

但係如果情況危急
你唔嘗試救就一定死
你嘗試救都叫有一線生機
yes
做心外壓斷肋骨的機會非常之高
唔駛怕,如果你係第一個施救o既人做心外壓
隨後到場o既醫護人員、到醫院o既醫生都會不停為傷者做心外壓
經手人之多,數都數唔晒
條數好難入到你度
救人一命喎,點都要出手啦...識o既話

........如果b打999咪唔洗煩lo..........

引用:
原帖由 拾哥 於 12-2-2009 11:59 發表

唔駛怕,如果你係第一個施救o既人做心外壓
隨後到場o既醫護人員、到醫院o既醫生都會不停為傷者做心外壓
經手人之多,數都數唔晒
條數好難入到你度
好黑色幽默 ~

唔洗問啦,你睇上次...死響醫院門口都唔洗問責啦

回復 25# 的帖子

係架!問心果句告你為乜?我點解唔告政府機構先?起碼容易屈到有錢陪!為乜告你...............................................................
再者有學說話,人由無pulse開始計生存機會率大約有40%,但每遲1分鐘開始CPR生存機會率就會 drop 7~10% 咁你重會唔等白車來???????

正常急救前都係要確保環境安全    判斷傷者傷勢

如昏迷  大量出血  有性命危險等等    就會先請旁人報警

發新話題