發新話題

[終極急問] 閃燈線, 點用!?

引用:
原帖由 CALVIN_CHAN1987 於 15-2-2009 23:51 發表
你睇下而個post幫唔幫到你
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=408000
我覺得飛燈線幫助唔大
唔該師兄!

入行時工作相,留意光/影的方向.
本帖最近評分記錄
  • Kuznetsov 威望 +30 精品文章 16-2-2009 01:15
  • Kuznetsov 金錢 +30 精品文章 16-2-2009 01:15
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 01:11 發表

http://i101.photobucket. ...
如果影到咁既效果,一支機頂燈加飛燈線都做到? 見d光係右上果度入咁...

回復 18# 的帖子

方向冇錯,左後上/右後上都得,因閃燈角度唔太高(約45度,不能太高)
所以閃燈的對角要用反光板補返(有多支可直接補燈),
閃燈加牛油紙(or白卡等,相中是用soft box),
千萬唔好打天花(除非你想影一張人人都影到嘅相),
因為光影會冇晒方向性,太"平",.........
好像樓上師兄提供的方法,
打後面牆再反出來都唔錯,又易控制.

相中的空位即埸找些相關道具襯托一下,
冇燈腳可以叫人手拿,或用物件墊高支登,
x紋膠紙幫到你固定支燈,
裝備不足唔係問題,
臨場要"執生",就算有,
都冇可能帶晒影樓所有工具出去做野,
什麼方法都得,影到相,達到你要效果就得.

明日可以去睇睇一d飲食雜誌先,睇睇人地個角度同構圖,

或者可以用wide+close up影

高師兄係用單燈影?
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:46 發表

有同感~~我丫sir...教用photoshop整上去
用乾冰
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

if u take the shot in a cafe, that means the color temperature of the surrounding is not gonna match with the strobe.
use gel or color paper as filter or convert the color temperature of the strobe from 5200K to the surroundings ( maybe tungsten? )
i seldom see people taking picture of food with strobe  well you can always bounce it nevertheless..
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 01:43 發表
明日可以去睇睇一d飲食雜誌先,睇睇人地個角度同構圖,

或者可以用wide+close up影

高師兄係用單燈影?
一支+白/金咭紙,
睇飲食雜誌,直接copy人地setting,
就算係copy,都要有咁上下底子,
才會copy到高手的100%.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:05 發表

一支+白/金咭紙,
睇飲食雜誌,直接copy人地setting,
就算係copy,都要有咁上下底子,
才會copy到高手的100%.
有個參考,點都好過咩都無,摸住石頭過河

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 02:08 發表

有個參考,點都好過咩都無,摸住石頭過河
所以學影相一定要copy人,
看着一張Product shot,
心目中已經知到有幾多支燈??方向??角度??
睇得準80%,果個人都已經係高手.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:14 發表

所以學影相一定要copy人,
看着一張Product shot,
心目中已經知到有幾多支燈??方向??角度??
睇得準80%,果個人都已經係高手.
好難呢... 有d大燈果d我真係唔知咩效果,又唔知點做..

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-2-2009 02:31 發表

好難呢... 有d大燈果d我真係唔知咩效果,又唔知點做..
如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:41 發表

如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)
我想知其他野有邊d可以做呢? 我唔知點控制佢d出力...

其他野可以做的....一下子只係想到這個.......
出力用M時的錶尺顯示作參考,
再睇相+/-EV.(其實Product shot最好有測光錶)

其他野.....唔一定燈光方面.
如一杯熱飲,用匙做道具,滴一滴落杯,有蓮綺....有一滴在半空.....等
已經唔係攝影技巧,而係美術底子關係.....

發新話題