28 12
發新話題

出得黎行,預左要還(水客篇)[另加小插曲"亞婆問題"]

引用:
原帖由 hypermax 於 25-2-2009 12:41 發表

有小小保留,即係慘就可以大條道理去犯法??

(以下半ot)

咩道理??其實我都忍左好耐,係時候要講下呢個問題

即係阿婆要收入就可以擅闖民居,跟住住客尾去進入大廈

將d包好既垃圾整到周圍都係,之後管理處就 ...
呢個好明顯牽涉到大廈保安問題

如果你證明到(有相之類)有唔係住你座大廈既阿婆入左黎

咁你座大廈既看更就係失職 , 你可以向業主立案法團投訴

既然阿婆都入到黎 , 其他人更加唔駛講

為左你既財物安全著想 , 你好應該噓噓聲處理左先

引用:
原帖由 於 25-2-2009 17:08 發表
唔係話唔話既問題..起碼人地都有諗過點樣解決...
好過真係響度得把口..
其實點解解決唔到?係唔受理?定係個阿婆發爛點定係點?管理處冇處理?

原帖由 於 25-2-2009 17:55 發表
呢個好明顯牽涉到大廈保安問題

如果你證明到(有相之類)有唔係住你座大廈既阿婆入左黎

咁你座大廈既看更就係失職 , 你可以向業主立案法團投訴

既然阿婆都入到黎 , 其他人更加唔駛講

為左你既財物安全著想 , 你好應該噓噓聲處理左先
.....垃圾咪變左收2次,早一次晚一次囉
發現到佢斷正都只係管理員趕走就算,但轉頭咪又係係電梯個CCTV見到佢搭LIFT,因為有管理員既入口得2個,但我座樓起碼有六個入口
係有管理員巡樓架,但你都知有時限同1-2個人行晒一棟樓[廿層樓X3個BLOCK]會有幾大作用

同埋而家係有警察巡樓,但係都無解決問題囉...........
因為原來執野既人入面有住戶,因為我棟樓都有好多獨居老人

我唔係想為左嘈而嘈,但的確呢個問題困擾左我好耐
自從識既街坊搬走左,調左d新移民黎之後,各家自掃門前雪..........唉

各家自掃門前雪都總會有業主

大廈公契幫到你

引用:
原帖由 於 25-2-2009 18:01 發表
各家自掃門前雪都總會有業主

大廈公契幫到你
公屋喎?

去物業管理處
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 hypermax 於 25-2-2009 19:44 發表

公屋喎?
咁仲簡單

去互委會投訴 , 再同阿婆講俾人扣滿分會冇屋住

竟然用武警........
delete

回復 22# 的帖子

香港咁做早己經俾人媽左十世.
班水客點會好似而家咁腳震震唔敢過關

引用:
原帖由 jh333233 於 25-2-2009 17:29 發表
他們更被充公大批電腦、硬盤、手機底板、遊戲機、燕窩等未完稅貨品。
認真: 如果我帶psp/nds 果d or電腦返大6會唔會抽我稅架...
好似帶超過10k的電子野都要報關,不過你唔願意的,都可以比中國海關保管,你出境的時候可以攞返,不過保管費每日都幾十

聽過,如果上去大陸,帶2-3部相機都有d 問題,2部勉強都可以過,3部的就要有足夠理由佢先比入境
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Boniface 於 26-2-2009 15:14 發表
香港咁做早己經俾人媽左十世.
班水客點會好似而家咁腳震震唔敢過關
所以我咪回祖國偉大羅...軟既唔受就給你硬.....

水貨客慘?.....你有無諗過?...係香港俾人偷既電單車會變成散件...再俾D水貨客帶上大陸..部車個主人點都搵唔返部車.......

引用:
原帖由 derek_lok 於 25-2-2009 22:54 發表
竟然用武警........
因為人地少野做有時間又人手多

引用:
原帖由 菊花碟 於 27-2-2009 17:52 發表
水貨客慘?.....你有無諗過?...係香港俾人偷既電單車會變成散件...再俾D水貨客帶上大陸..部車個主人點都搵唔返部車.......
斷人米路就是慘嘛..........

d報紙經常都係咁寫架啦,死親都係好人,就算過程中係犯左法,因為佢係係到努力搵錢養家/就黎結婚,所以都會被記者冠以好人的稱呼在報紙頭版出現

28 12
發新話題