發新話題

[認真] 慳9千,有咩幫助?

回復 14# 的帖子

兩樣野互不相干又拉埋黎講
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-2-2009 23:40 發表

香港市民有邊次唔係輸打贏要ga
唔 投 資 , 唔 賭 博 , 唔 貪 心 , 就 唔 會 有 輸 贏

引用:
原帖由 keane 於 26-2-2009 23:38 發表
人 地 黎 使 錢 消 費, 就 無 任 歡 迎

人 地 黎 需 要 幫 助 就 呢 個 哪 個

喂, 同佢有親呀
佢有權選擇唔黎旅遊, 我地無權選擇唔要供養班新移民喎
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 26-2-2009 23:48 發表

喂, 同佢有親呀
黎旅遊仲要鬼晒咁嘈

引用:
原帖由 Elf 於 26-2-2009 23:48 發表

喂, 同佢有親呀
你都唸到呢個新移民問題, 唔通兩地政府唸唔到咩

呢個世界就係咁 ... 互相幫助, 互相制衡, 互惠互利

引用:
原帖由 keane 於 26-2-2009 23:38 發表
人 地 黎 使 錢 消 費, 就 無 任 歡 迎

人 地 黎 需 要 幫 助 就 呢 個 哪 個

呢個世界有邊個國家唔係咁?
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

回復 21# 的帖子

" 國家 " 唔會係咁 ,

係 " 人 " 先會係咁

引用:
原帖由 keane 於 27-2-2009 00:12 發表
" 國家 " 唔會係咁 ,

係 " 人 " 先會係咁
你無錢邊個國家俾你移民?
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 27-2-2009 00:08 發表

呢個世界有邊個國家唔係咁?
引用:
原帖由 HunterX 於 27-2-2009 00:17 發表

你無錢邊個國家俾你移民?
原來 中國 / 香港 係兩個國家

引用:
原帖由 keane 於 27-2-2009 00:25 發表

原來 中國 / 香港 係兩個國家
小學生?
-但丁

大家唔應該敵視而家既新移民

歸根究底大家應該睇唔起十幾年前上去包二奶既貨櫃佬 (個陣佢地既收入都算係中產架)

大家應該敵視廿幾三十年前游水落黎搏到抵壘政策既個班人 , 做乜又上返去娶老婆

不過大家起唔妥咁多人之前 , 請問你係咪姓文或者姓鄧 ?

回復 26# 的帖子

凡事必有根 ...

70's 年代或之前出世既可能會明理一D

80's 年代或打後出世既可能唔會咁明

我唔係姓文,又唔係姓鄧,總之清明重陽拜祖墳我冇利是,
加上社會上"新移民"有好多種人,好多好多"新移民"比我更有成就,
所以我自問冇資格睇唔起"新移民",
但我有資格睇唔起一d有手有腳冇病冇痛冇小朋友需要照顧,
自怨自艾唔做野等運到嘅人,無論佢係香港人還是內地人定係火星人.

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 HunterX 於 26-2-2009 23:00 發表
頭先計一計, 到底點樣先要交9千蚊稅呢?
以完全無免稅額, 收入完全無扣除計。非常粗略計算。

單身人仕收入要23萬以上
一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上

一對夫婦, 養雙方父母, 一個子女, 收入57萬以上
一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上............我兩公婆有分呀!!

引用:
原帖由 亞龍 於 27-2-2009 02:02 發表

一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上............我兩公婆有分呀!!
退稅9千, 仲唔請食飯!?
-但丁

發新話題