29 12
發新話題

對攝影有認識ge版友請進~

得到一張靚相,大家都係付出,你影果時影得好係付出,你影果時都打諗住PS既,咁都要影要準備"合適"既格式,再加用時間後期製作,呢D都係肯付出先有既回報

悔辱又說得太過份了吧,科技作用係造就大家方便,無一個會攝影既技術,但我可以用另一種技術補足而已,我只想說一句,

技術不分貧賤

這句不認同我想也難有相同觀點或角度說下去了
命運是不能改變的,即使可以看見;命運是殘忍的,在你看見以後

原來彈劾太易,稱讚太難

而家出面收緊5萬蚊一個Job果位婚禮攝影師都話明佢d相7成係靠執, 執相有咩問題? 唔執下點去令一d靚野更加有感覺更靚呢?
有要求就大哥, 冇要求就Ignore

執相都係時間, 時間就係錢, 職業影相人如果可以唔執/執少D, 都影到佢地要的效果的話, 我相信佢地會揀唔執/執少D LOR~
眼光光~

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-3-2009 10:11 發表
另有位版友個簽名檔個大約意思話後期加工係對攝影者一重侮辱, 大家同意嘛?我個人而言都同意
當年某影雜誌搞左個數碼攝影比賽
當年我好開心咁拿住部Ricoh RDC-2周圍影相,完全無執過就submit
點知睇返其他人的作品,全部都ps到七彩
ps有邊個唔識o者,咁不如搞個ps大賽啦

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 16-3-2009 06:46 發表
而家出面收緊5萬蚊一個Job果位婚禮攝影師都話明佢d相7成係靠執, 執相有咩問題? 唔執下點去令一d靚野更加有感覺更靚呢?
自然先至靚
出面好多大型的婚攝公司影的相都太人工化,睇到厭...
所以我影係選一個拍得好的攝影師多點
執相只係執走道具上的瑕玼

引用:
原帖由 louisli 於 16-3-2009 11:43 發表

當年某影雜誌搞左個數碼攝影比賽
當年我好開心咁拿住部Ricoh RDC-2周圍影相,完全無執過就submit
點知睇返其他人的作品,全部都ps到七彩
ps有邊個唔識o者,咁不如搞個ps大賽啦
PS有好多人唔識的, 如果影出黎係發覺差少少, 而又執下就靚的話, 何樂而不為?
以前係技術有限, 執相/裁相都唔容易, 而家既然科技進步, 點解唔用?
當然, 長期用PS黎掩飾自已係影相時的缺點, 會令到個人唔長進的~
眼光光~

我自己覺得ps是黑房放哂的電腦版........

引用:
原帖由 mike-mike 於 16-3-2009 12:05 發表

PS有好多人唔識的, 如果影出黎係發覺差少少, 而又執下就靚的話, 何樂而不為?
以前係技術有限, 執相/裁相都唔容易, 而家既然科技進步, 點解唔用?
當然, 長期用PS黎掩飾自已係影相時的缺點, 會令到個人唔長進的~
對我係一個好frustrating的經驗囉
當年岩岩興digital無耐,有邊個expect一個"數碼攝影"的比賽,話明唔可以改相,到頭來入圍的相全部係好容易睇得出係執過的...

我唔會再參加任何攝影比賽,我只會為自己鐘意的野影相

其實....真係對唔住, 我唔應該將呢兩個問題放埋一齊, 其實最主要我係想請D兄弟們搵D有用INFO返尼俾大家研究一下

就好似我地GE一般版 / 新手指南咁, 因為好老實講, DC ge出現就好似國狗ge出現, 令玩攝影ge人多左, 但係對攝影應該知道ge知道就完全唔知唔曉, 所以先想請大家幫下手毒下人嘛
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-3-2009 14:11 發表
其實....真係對唔住, 我唔應該將呢兩個問題放埋一齊, 其實最主要我係想請D兄弟們搵D有用INFO返尼俾大家研究一下

就好似我地GE一般版 / 新手指南咁, 因為好老實講, DC ge出現就好似國狗ge出現, 令玩攝影ge人多左,  ...
呢d 知識如果整wiki類會好d
大家都可以加野
在forum呢度會幾亂下

上面個詞典其實有講一部分
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-3-2009 13:08 發表
或者光圈快門焦距iso等如何運用, 咩係影深果d
如果我冇記錯,你都係canon人,有時間一齊出去影下相,我教你.............!

引用:
原帖由 亞龍 於 16-3-2009 18:10 發表

如果我冇記錯,你都係canon人,有時間一齊出去影下相,我教你.............!
唉....我果支得支KIT鏡(仲要係菲相機KIT鏡)同埋支大光圈, 無喇, 唔夠照WOR
鵰。豹。狸。獅。狒

回復 28# 的帖子

學影相有一機一鏡就得la....唔一定要好夠照...............
幾萬蚊真數同幾舊水國九咪又係o係同一個場打同一場game

29 12
發新話題