發新話題

問附加廣角鏡

引用:
原帖由 101653 於 19-3-2009 00:10 發表

反正幾舊水可以換支唔同range既鏡....質素接受到既我會買的....
問題係睇下係咪真係差得咁離譜ja....
之不過mike兄有玩過亦有支野....我想睇佢出出相先....
咁你要等下先LOR~~~

另外我支鏡係N記的AF-S 18-55 ED II, 本身解像唔錯的.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 19-3-2009 00:44 發表

咁你要等下先LOR~~~

另外我支鏡係N記的AF-S 18-55 ED II, 本身解像唔錯的.
唔緊要....唔係急需....
師兄你得閒先慢慢影....

久等了, 呢d測試我都係第一次整, 有咩唔夠, 唔好請多多指教~

附件

20-3-2009 22:57

眼光光~

其實都係衰邊緣位....中間都ok的...但用得呢舊野...唔要邊緣不如唔好要...個人見解...
不過兩舊零水貨仔, 咁上下~~~
眼光光~

又ok wor

兩舊, 係咁上下啦

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 m4devastator 於 20-3-2009 23:04 發表
又ok wor

兩舊, 係咁上下啦
不過呢舊野, 係我係高登後面間[做馬帝國]的後欄執的, 出面賣幾錢我唔清楚, 可能會貴DD架...
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 20-3-2009 22:59 發表
其實都係衰邊緣位....中間都ok的...但用得呢舊野...唔要邊緣不如唔好要...個人見解...
不過兩舊零水貨仔, 咁上下~~~
唔該哂師兄
我都聽過邊位會衰d....but我其實係想放落ff鏡....然後放入apsc機....
即係例如一支龍28-75加左呢個wide鏡再放入50d咁樣....

引用:
原帖由 101653 於 21-3-2009 09:36 發表

唔該哂師兄
我都聽過邊位會衰d....but我其實係想放落ff鏡....然後放入apsc機....
即係例如一支龍28-75加左呢個wide鏡再放入50d咁樣....
唔係支支啱用的, 我試過用係FF的24MM度...朦哂, 對唔到焦(支野係手動鏡...已經唔關AF事)

我試過係50MM用OK, 35MM(DX)鏡用都OK的~~~

*** 放大圖的解像度都係100% CROP出黎的, 500X500, 咁你認為接唔接受到先?
我認為...睇題材LOR, 風景相米一定程度OK LOR~~~影街....有時想DETAIL D架嘛~~~

眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 21-3-2009 11:56 發表

唔係支支啱用的, 我試過用係FF的24MM度...朦哂, 對唔到焦(支野係手動鏡...已經唔關AF事)

我試過係50MM用OK, 35MM(DX)鏡用都OK的~~~

*** 放大圖的解像度都係100% CROP出黎的, 500X500, 咁你認為接唔接 ...
咁如果我買時我應該都會帶埋支鏡去試....唔得既就唔買

==========================================================================

我可以好肯定同師兄你講....咁樣既程度一定接受到....
你支18-55#2加支wide頭落去仲靚過支1635L第一代....

引用:
原帖由 101653 於 21-3-2009 12:22 發表

咁如果我買時我應該都會帶埋支鏡去試....唔得既就唔買

==========================================================================

我可以好肯定同師兄你講....咁樣既程度一定接受到....
你支18-5 ...
係咩? 我朋友有支17-40 L, 用部300D影都好OK架WOR, 16-35反而勁衰??

我得閒時會再用支35MM試埋, 睇下效果如何(睇下35+WIDE會唔會同18差唔多), 呢支新出的35 F1.8好SHARP, 都期待架.

眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 21-3-2009 12:29 發表

係咩? 我朋友有支17-40 L, 用部300D影都好OK架WOR, 16-35反而勁衰??
第二代唔知....第一代....

另外....點解17-40會OK?? 因為放落APSC機囉....
將最唔掂既邊位都唔用....剩番果d咪覺得ok囉....

引用:
原帖由 101653 於 21-3-2009 12:30 發表

第二代唔知....第一代....

另外....點解17-40會OK?? 因為放落APSC機囉....
將最唔掂既邊位都唔用....剩番果d咪覺得ok囉....
原來如此~~~咁講我如果用FF時都係用返N記好D LOR~~~
眼光光~

又有人問, 橫掂都要打字, 米公開回LOR.
其實我當時冇試得太詳細, 但理論上, 支鏡係F8已經差唔多係最SHARP的了, 所以如果有人期待更好的效果, 奉勸一聲, 唔會再好得去邊架喇, 如果以上SAMPLE你係唔滿意, 就真係唔好買.
因為我試過唔同地方再試, 只見過邊位更鬆更朦更鬆~~~(睇黎係景物的遠近有關)
另外, 佢話就話係0.5, 雖然我未有係其他焦距做過詳細記錄同比較, 但總覺得佢冇咁WIDE的.
如果對畫質有D要求, 真係唔好諗佢, 呢種玩具只係攞黎玩下好喇, 提多一提, 我用的係18-55 ED II, 同D60/D5000個支KIT鏡的18-55 VR係唔同的, 請注意.

眼光光~

呀, 再提一提, 我記得呢類CONVERTOR因為構造上問題, 只有係指定的焦距上先能完全發揮佢的功能, 即係呢支其實唔用係18MM的話, 係冇咁WIDE的.
我都係聽講, 實際上的試驗冇點做過, 還請其他高手指點.
我試過的, 就係用佢係35MM定焦上, 大家睇下就明:
上圖係35MM定焦 + CONVERTOR 影的, F8, 1/125S, ISO100
下圖係18MM 影的 F8,1/160S, ISO100
完全做唔到0.5啦....

附件

18-4-2009 20:15

18-4-2009 20:15

眼光光~

師兄住sorrento?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

發新話題