發新話題

[認真] 玩電白痴....

唔該哂ranger_hk~~
我陣間會出去睇睇....有問題再call你....

你用濕電, 即喺交流電, 正負冇所謂, 不過240V 喺好危險的,你要小心
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

回復 17# 的帖子

唔係的!冇錯正負極倒轉都會通 但負極線唔會經fuse的 所以好冇保障

無論fuse接邊一邊都好,燒左fuse 個燈泡都係唔會著
但係當fuse係接係中線果邊,就算燒左fuse,燈泡都係接住火線,仍然會保持高電勢
所以記住fuse要接中線果邊,咁就安全d

回復 18# 的帖子

其實我都想問點樣用針肉一開X,因為我見到個針肉好似都係一邊入一邊出,到底應該點樣「針」呢?得閒可唔可以整o的圖來示範下....
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

電源係濕電240V?定係實驗室入面的6V電源?
燈泡幾多功率(W)>
其實係咪一定要用六個燈泡??

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 28-3-2009 23:27 發表
電源係濕電240V?定係實驗室入面的6V電源?
燈泡幾多功率(W)>
其實係咪一定要用六個燈泡??
其實我係上用落天花板果d電源度....

想問一問....天花板突出黎比你裝燈果條線其實行幾多V??

急問....謝謝....

引用:
原帖由 101653 於 1-4-2009 13:19 發表

其實我係上用落天花板果d電源度....

想問一問....天花板突出黎比你裝燈果條線其實行幾多V??

急問....謝謝....
台灣先兩種電壓一齊行

玩電...........小心的呀.....唔係就同我報到架啦....

次次睇呢topic都睇成"電玩白痴"......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 HunterX 於 1-4-2009 14:27 發表
x2

不如你拆開個拖扳睇下

引用:
原帖由 HunterX 於 1-4-2009 14:27 發表
我第一次睇成電腦白痴....

樓主對電及裝置的認識程度, 絕對唔好搞....好易觸電或搞得唔好漏電連屋都燒埋.

係 220v 呀!

發新話題