發新話題

請問....圖中架生大約值幾錢?

引用:
原帖由 路比 於 9-4-2009 09:30 發表
咁帥兄你比佢張相佢又估唔估到??
9成都估唔到啦....
又日本槍又國狗
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 積夫 於 9-4-2009 00:56 發表

什麼古董?好巴閉的?佢話我知那枝大炮要來打雀咋...
冇既, 大白炮遠睇型啲咁姐

估那枝野300mm 到,唔過400mm (只不過是大光圈姐)
打雀?

算吧

冇500mm 以上打雀都係一粒仔, 要勁crop 相,好冇癮

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 m4devastator 於 12-4-2009 21:15 發表

冇既, 大白炮遠睇型啲咁姐

估那枝野300mm 到,唔過400mm (只不過是大光圈姐)
打雀?

算吧

冇500mm 以上打雀都係一粒仔, 要勁crop 相,好冇癮
師兄此言差矣~~~

328的好處係輕, n記的話加上1.7已經過500了~又可以同時保留其機動性, 手持都ok.(亦都有人係手持584的, 只係....)

當然唔加TC時, 光圈極大, 散景好靚的~~~我有錢都會買328, 而唔會揀其他更長的.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 12-4-2009 21:29 發表

師兄此言差矣~~~

328的好處係輕, n記的話加上1.7已經過500了~又可以同時保留其機動性, 手持都ok.(亦都有人係手持584的, 只係....)

當然唔加TC時, 光圈極大, 散景好靚的~~~我有錢都會買328, 而唔會揀其他更 ...
當初我打算買啲所謂extender X1.4/X2
發覺都係唔掂

碟埋心水儲錢入大白/456 好過....打雀的話

所以好多打雀兄有句說話: 400mm 乃打雀入門咋

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

其實.....有幾多人真係識d雀...?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-4-2009 00:28 發表
其實.....有幾多人真係識d雀...?
跟過識雀的人影,佢地唔講,真係唔知有D動作情景原來係咁有記錄價值.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-4-2009 00:39 發表

跟過識雀的人影,佢地唔講,真係唔知有D動作情景原來係咁有記錄價值.
其實係點ga..?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-4-2009 00:55 發表

其實係點ga..?
例如有隻唔知什麼雀仔,好細隻,
經常高速滑過水面,原來隻雀仔俯衝速度係所有鳥類中最高速度,
高速俯衝過水面係為左飲水,唔使停留,冇咁易被獵食,
又快又細又唔知飛邊個位,好難影(實質我係影唔到).

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-4-2009 01:17 發表

例如有隻唔知什麼雀仔,好細隻,
經常高速滑過水面,原來隻雀仔俯衝速度係所有鳥類中最高速度,
高速俯衝過水面係為左飲水,唔使停留,冇咁易被獵食,
又快又細又唔知飛邊個位,好難影(實質我係影唔到).
咁影完之後呢?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-4-2009 01:29 發表

咁影完之後呢?
分類記錄,有D之前未影過,冇見過,之後就會返查典籍,
打晒caption,做晒研究,網上討論海外交流,
已攝影角度睇,d相又唔係交差貨,有構圖有美感,又有學術價值.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-4-2009 02:01 發表

分類記錄,有D之前未影過,冇見過,之後就會返查典籍,
打晒caption,做晒研究,網上討論海外交流,
已攝影角度睇,d相又唔係交差貨,有構圖有美感,又有學術價值.
嘩...好犀利wor...果時無記咪訪問過個人係濕地公園做,好似又係影呢d...
不過,影果d雀唔係要捕佢幾日ga?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-4-2009 02:16 發表

嘩...好犀利wor...果時無記咪訪問過個人係濕地公園做,好似又係影呢d...
不過,影果d雀唔係要捕佢幾日ga?
我都係因工作才跟佢地影,識唔晒佢地d野,
但有時的確係會跟進一段時間,我唔記得係唔係鷺鳥,
牠們到外地過冬,下一年回來,會住返同一顆樹,
所以可以長期跟進,有時會影到第二年帶d外地出生的仔女回來.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-4-2009 02:25 發表

我都係因工作才跟佢地影,識唔晒佢地d野,
但有時的確係會跟進一段時間,我唔記得係唔係鷺鳥,
牠們到外地過冬,下一年回來,會住返同一顆樹,
所以可以長期跟進,有時會影到第二年帶d外地出生的仔女回來.
成件事都好鬼生態研究呢....咁,究竟,係生態野,定係攝影野呢?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-4-2009 02:42 發表

成件事都好鬼生態研究呢....咁,究竟,係生態野,定係攝影野呢?
兩樣都有~
越理解這個物種,才會知道什麼時間才是最美最精彩最值得拍攝~
好似national geographic咁~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-4-2009 02:48 發表

兩樣都有~
越理解這個物種,才會知道什麼時間才是最美最精彩最值得拍攝~
好似national geographic咁~
即係呢...我覺得,呢d係"攝影輔助生態研究",當然攝影本身都有一定既技術需求...不過,相對就比較少比重囉
雖然咁係好武斷..

發新話題