發新話題

set機

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 00:27 發表

想問...如果DPP後制,推盡sharpness, 啲畫質會變得好粗糙

但如果一早係部機入面set sharpness推盡, 會唔會一樣啲畫質會變粗呢?
same

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 00:36 發表

某同事為c同n做過對比,c記n記用raw影完在ps推,c記推爆都無問題,n記推幾級又後開始有影響,

不過,c記天生比較soft,n記sharp d,不過某同事話set左機就會唔同
引用:
原帖由 ATM 於 14-4-2009 00:37 發表

same
邊個先arm?

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 00:44 發表

邊個先arm?
睇你係o係機set 定係後製時處理
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 00:48 發表

睇你係o係機set 定係後製時處理
我而家就係發覺後制推盡唔掂, 粗糙到...

所以想問係機set sharpness到盡有冇事?

我又想問吓各位師兄!

我用40d 及24-105mm 燈係Sigma EF 500DG Super
去台灣旅行,應該點Set呢?
例如在士林夜市影人及夜影?

買咗年幾都然好好地去研究!
請各位師兄教一教我!

謝謝!

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 00:51 發表

我而家就係發覺後制推盡唔掂, 粗糙到...

所以想問係機set sharpness到盡有冇事?
有好多因素會影響張相,iso係其一,另外你有無同到支鏡最佳成像的光圈又係另一樣野
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 00:57 發表
我又想問吓各位師兄!

我用40d 及24-105mm 燈係Sigma EF 500DG Super
去台灣旅行,應該點Set呢?
例如在士林夜市影人及夜影?

買咗年幾都然好好地去研究!
請各位師兄教一教我!

謝謝!;swe ...
光圈快門有冇認識~??
多數只用P/Tv/Av,唔會用M~??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:05 發表

有好多因素會影響張相,iso係其一,另外你有無同到支鏡最佳成像的光圈又係另一樣野
光圈/ISO 唔會令畫質變粗嗎,所以不論(高ISO果種粗唔同高sharpness果種)

只論sharpness 係機推到盡, 會否影響畫質呢?(我指係畫質變粗呀)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 14-4-2009 01:05 發表

光圈快門有冇認識~??
多數只用P/Tv/Av,唔會用M~??
我會用AV較到最大光圈,唔知啱唔啱?

引用:
原帖由 m4devastator 於 14-4-2009 01:08 發表

光圈/ISO 唔會令畫質變粗嗎,所以不論(高ISO果種粗唔同高sharpness果種)

只論sharpness 係機推到盡, 會否影響畫質呢?(我指係畫質變粗呀)
只係睇銳利的,我加同唔加之間相的線條有唔同

會唔會影響畫質的,好難講ga wor,我o係公司影樓影product,打曬燈加左sharpness同唔加分別唔大

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:15 發表

唔一定次次影都要開大個光圈的

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:15 發表

師兄, 光圈大會令到景深淺(當然都要睇埋攝距同焦距), 所以大唔大光圈要睇你想點影你的對象.

如果想攞多D景深, 咁SET細光圈時快門可能會因此慢D, 呢個時候應該係調高ISO, 或者係用閃燈會好D.

重有, 光圈吓吓都開到盡畫質都會一定程度受影響, 最好係了解圯支鏡係唔同光圈下的解像力.
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-4-2009 01:24 發表

師兄, 光圈大會令到景深淺(當然都要睇埋攝距同焦距), 所以大唔大光圈要睇你想點影你的對象.

如果想攞多D景深, 咁SET細光圈時快門可能會因此慢D, 呢個時候應該係調高ISO, 或者係用閃燈會好D.

重有, 光 ...
佢用 24-105配40D,可能有少少黑角,
支鏡既解像力...我唔知wor!我成日開盡ga wor...
夜市....我諗拎多支50 1.8之類既大光圈鏡頭穩陣d!
40D既iso可用度有1000掛?
如果有閒錢,可以買埋Sigma支30mm f1.4,去夜市一流!
影食物又得,影女友又得,影台妹又得,得左!
影景,24-105加支腳熄左個防震囉~

我得一支鏡咋!
Sigma支30mm f1.4,貴唔貴呢?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-4-2009 01:28 發表

佢用 24-105配40D,可能有少少黑角,
支鏡既解像力...我唔知wor!我成日開盡ga wor...
夜市....我諗拎多支50 1.8之類既大光圈鏡頭穩陣d!
40D既iso可用度有1000掛?
如果有閒錢,可以買埋Sigma支30mm f1.4,去夜市一流 ...
點解阿?

發新話題