發新話題

聽日夜晚7點 TVB講香港既兵史@@

錯過左
http://www.civiliangunner.com/cgf/attachments/forumid_8/20100102_d31045f8da084d091bfbAS4WTGL7pHtE.jpg

睇左,好似都係一D以前講過既野
冇咩吸引力

引用:
原帖由 張y 於 20-4-2009 20:15 發表

美軍都有保留XDD
無論係邊個國家都好,有得比你服兵役我覺得某程度上都係一件好事,真係比你了解到咩叫刻苦
引用:
原帖由 張y 於 20-4-2009 19:54 發表

老解我有小小保留
點解呢?老解都唔差架BO,依家係國內都唔係咩人都入到去
當然,如果你係崇英,美嗰D高新科技就唔係咁講

小弟有位內地嚟嘅同事,來港之前在國內當武警
但他當了二年武警就退役了,原因是他不是黨員,絕對冇可能升級

如果他所講的是真話...我覺得這制度對國家是十分可悲

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 19:16 發表
ha...終於到水雷炮,RHKR
輯野好似連Volunteers同HKMSC都搞亂左喎
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 19:49 發表
小弟有位內地嚟嘅同事,來港之前在國內當武警
但他當了二年武警就退役了,原因是他不是黨員,絕對冇可能升級

如果他所講的是真話...我覺得這制度對國家是十分可悲
萬一要打仗博命, 首先 " 神打上身 " 標童既一定係黨員

戰爭中, 呢個制度好重要.

但而家係和平時期, 就變得無咁睇重.

引用:
原帖由 keane 於 21-4-2009 20:04 發表

萬一要打仗, 首先 " 神打上身 " 標童既一定係黨員

戰爭中, 呢個制度好重要.

但而家係和平時期, 就變得無咁睇重.
咁就有問題bor...黨大過國家
二戰納粹黨算唔算係一列子..

引用:
原帖由 Rager 於 21-4-2009 20:03 發表

輯野好似連Volunteers同HKMSC都搞亂左喎
第一位應該係HKMSC前身嘅成員
HKMSC--1962年成立

有點失望都冇點港個主題

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 20:11 發表

咁就有問題bor...黨大過國家
二戰納粹黨算唔算係一列子..
講得冇錯,

無辦法,

政權立場, 要控制軍隊, 思想統一.

戰爭立場. 需要 ... 好聽就係 勇敢不怕犧牲, 難聽就係死士. ( 咁當然要有番咁上下待遇, 如果唔係... 反得 )

每個國家國情唔同, 就要睇下每個人點睇  

中國以前就係 軍閥 諸侯 封王封地 太多嘞

回復 26# 的帖子

即是升職不睇能力,要睇背景
活在不公平制度下..點會為國家賣力?

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 21:28 發表
即是升職不睇能力,要睇背景
活在不公平制度下..點會為國家賣力?
幾時講過話唔睇能力呀

只係知道, 有背景 + 有能力 就會比正常升得更快,

邊個黨, 邊個政權, 邊間公司 都係一樣架喇.

為生存, 係D大公司有時都要局住 真或假 埋堆啦, 無奈 ...咁同入黨性質差唔多

升職都升 黨員, 升自己友啦, 當然有能力更好.

回復 28# 的帖子

咁嘅制度習慣,就會有<不睇能力>情况發生嘛~

你講嘅又好似好有道理BOR

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 21:48 發表
咁嘅制度習慣,就會有<不睇能力>情况發生嘛~

你講嘅又好似好有道理BOR
咁就要睇你後台有幾硬啦

仲要睇,對呢個後台既前程有冇影響. 比你駝衰家未乃野

呢D野, 唔單止中國, 全世界都有啦

發新話題