發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

無論共產黨做過D 咩,我愛既都只係中國

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 23:56 發表
哦....因為現在那些當年決定的人還健在,如果現在的負責人容許平反的話
於中國人社會來說是不尊重前輩....所以還未平反....這是人之常情吧
冇錯, 當年赫魯曉夫 (Khrushchev) 都喺史達林死左好多年, 勢力鞏固後, 先至批評史達林
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

對於談討六四 永無事實 只有懷疑

所以大家繼續懷疑
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 00:07 發表
MF兄說得好....
學運既學生有果股熱情, 不過可惜大多既中國人冇, 尤其真正有影響勢力既人,咁點樣攪民主?
Power Corrupts, Absolute Power Corrupts Absolutely

引用:
原帖由 MF 於 28-5-2009 00:05 發表
唔喺下下問政府幫, 民主喺要有一班對制度有信心又要肯付出既人民先會成功
超認同你所講既野.......但係現實黎你所講既仲差好遠.... .....

引用:
原帖由 ACYY 於 28-5-2009 00:10 發表
無論共產黨做過D 咩,我愛既都只係中國
根據黨既立場....你唔愛國....
雖然我愛既都只係中國

引用:
原帖由 zeta 於 27-5-2009 23:41 發表
點諗對班學生用到實彈坦克都係不該....
在當時的中國好似無防暴警察呢樣野,同埋當時中國的橡膠子彈都射得死人(因為中國在防暴研發係唔高)

有關六四,其實有好多野,唔係香港人的角度/西方世界的視點去評論,

當年的北京市民好多都有受過軍訓,以前做野,認識當時其中一個解放軍,

其實解放軍係會將槍同彈分開地點保存,到要用的時候先各自出車送去目的地,當年有軍車係比北京市民笠左d架生,有d解放軍有槍無子彈,有d有子彈無槍

所以當年有一個問題係,除左學生之外,重有一批武裝左的北京市民,當年新聞聽到的槍聲,有解放軍的,又有北京市民的

另外,如果分析一下當年民運學生要求民主,係一個唔切合中國當時,甚至係現在的諗法

唔係話民主唔應該爭取,但西方民主有2個基礎,一是要對同一個資訊要有同共識,二是這一個資訊是正確的

中國現在重有幾多人口活偏僻的地區,而且他們擁有幾多的知識?又有幾多個而家連基本的溫飽都無呢??

如果沒有基本的溫飽,好易比人買票,無知識好易比人誤導,最終出來的是一個怎樣的中國政治??應該比而家差好幾倍

中國民主政治是會出現,但相信唔會係我或者是我下一代的出現

因為社會變革可能要幾十年,甚至是100年
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

都成20年啦..
有人覺得中國人會認錯嗎

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 23:53 發表
係隔離post都講過..

中國連自己既歷史都黑得不敢面對
N咁多個國家都係隔多幾多個十年或者百幾二百年先話當年政府做錯
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

雖然我無証據當年民運美國協助....
但係咁多個民運領袖可以逃出中國既情況
咁岩又去左美國.....真係咁容易去到嗎??

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 00:44 發表
雖然我無証據當年民運美國協助....
但係咁多個民運領袖可以逃出中國既情況
咁岩又去左美國.....真係咁容易去到嗎??
唔知之前狄娜版的大國崛起講的係咪真,美國嘈中國的人權的同時,後面就攞著D 中國訂購波音客機的單,中國簽完美國收聲

中間太多利益輸送

其實宜家睇返, 我會覺得攪到咁, 主要責任係喺嗰班宜家係美國歎緊世界嘅"學運領袖"身上

喺6月4日前, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 如果當時班"學運領袖"識見好就收, 局面會好唔同..

1. 起碼無64....無64, 中國各方面起碼比宜家進步10年
2. 趙紫楊等改革/開明派唔洗下台, 咁學生嘅政治要求相信會更早達成

而中共用坦克去清場的確唔啱, 但係到今日熱血過後汵靜去睇, 我會咁睇...

中共係用咗一個錯到極嘅方法去做一件要做嘅事, 點解咁講??

去到6月, 成件事已經攪咗成個幾月, 全國各大少城市已經開始各種聲援活動, 亦已經開始影響到各種正常活動, 而藏獨疆獨份子亦開始有行動, 如果再唔清場, 相信到時中國真係會被分裂, 而且亦會引發各地暴亂........

而上面都講過, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 但係學生們就"偷勝不知輸", 相反唔比返任何"下台階"政府, 當時中共已經去到一個退無可退嘅地步, 一讓步, 整個政府架構會完全散晒, 而全國各地亦會在官冶上脫離中央.....到時全中國真係7國咁亂.....所以清場....係必需嘅......

但係當時就用咗過錯嘅方法去清場............

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 00:29 發表

N咁多個國家都係隔多幾多個十年或者百幾二百年先話當年政府做錯
梵蒂岡對+字軍筆嘢, 都係認咗無耐..............

天下烏鴉一樣黑, 美國對殺害印第安人D嘢....認咗錯未?

引用:
原帖由 queen 於 28-5-2009 01:05 發表

梵蒂岡對+字軍筆嘢, 都係認咗無耐..............

天下烏鴉一樣黑, 美國對殺害印第安人D嘢....認咗錯未?
早一陣子認左,好似重賠左錢比佢地d後代

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 01:27 發表

早一陣子認左,好似重賠左錢比佢地d後代
土著部落個族可以開賭場(和味過和味龍 ),等白人“自願性"賠返比土著

土著子女升U用政府錢, 半白半紅都有半價

發新話題