發新話題

CANON G10

引用:
原帖由 於 27-7-2009 19:08 發表

其實我唔係幾識揀相機..要比較都唔知點樣好..但係麗確比較冷門d...佢都可以拍得住兩個大牌子?
RICOH的GDR系列係發燒友之間係相當有名的, 不過佢係用定焦鏡(呢次GDR III係用相等於28MM的), 都真係好MINOR下, 唔係人人都覺得好LOR.

另外, 樓上師兄所講的富士F200, 我有借過朋友部用, 係影相方面真係好唔錯, 而8月又會出多一部可以ZOOM得更遠但又好輕便的F70, 師兄大可以諗諗.

至於OM部新野EP-1, 我都有幸摸過下, 太細部了, 男人就真係唔多就手, 但拍片同畫質都好好, 唔嫌佢貴的話真係諗得過架.
眼光光~

引用:
原帖由 於 27-7-2009 20:14 發表

g9 同g10 個分別響邊..點解舊仲好過新既..
即係莊家兄你都比較推介g9? 笨力喪力 有咩好介紹?lx3??

多謝解答
講番先...G10我有,我其實是拒絕的..(成龍調)
因為佢個mon 好靚,出來d相呢....就...........比較怪囉
因為一直都係用 powershot系列(之前係S80), G10俾我個感覺係差左既...(因為我最憎冇細節,但係佢真係冇細節orz,影raw都冇用)
G9我未用過,但係我睇番d相,其實我會鍾意G9既quality多d...(始終DC像素越高=越粗粒加要抹)
但係 G10既優勢係 28mm鏡頭...G9既35mm冇左個廣角,其實都好煩..

如果想要廣角呢...我會揀LX3,因為夠wide..
如果想要型仔,我一定會買GR-III
如果想要部出街又得,做咩都得既,我會揀G9/G10

dslr呢...我覺得可免則免啦..特別係for女王...
d女仔初初買一定好興奮....之後越講光圈快門...佢地就會唔想玩....

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-7-2009 20:38 發表

RICOH的GDR系列係發燒友之間係相當有名的, 不過佢係用定焦鏡(呢次GDR III係用相等於28MM的), 都真係好MINOR下, 唔係人人都覺得好LOR.

另外, 樓上師兄所講的富士F200, 我有借過朋友部用, 係影相方面真係好唔錯 ...
如果EP-1去到4千至5千我先會諗....佢既畫質始終係DC quality...
F200冇左M mode,唔多算prosumer呢..不過真係幾好...F70一日未出一日都唔敢講...
GR-III既定焦係賣點...不過我會買部 GR-1v影菲林...除非有閒錢先會買GR-D lor

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 20:41 發表

如果EP-1去到4千至5千我先會諗....佢既畫質始終係DC quality...
F200冇左M mode,唔多算prosumer呢..不過真係幾好...F70一日未出一日都唔敢講...
GR-III既定焦係賣點...不過我會買部 GR-1v影菲林...除非有閒錢先會 ...
F200名義上係有m mode的, 不過光圈只有兩段, 3.3同9..所以係, 好過冇

GR-1v,早排係鴨記見到部, 要成三千三....

眼光光~

引用:
原帖由 於 27-7-2009 21:04 發表

有幾個問題想問
乜唔係越高像素越好?
多謝師兄解答
g9唔夠wide的話..可唔可以換第二個鏡落去?
師兄你講既細節即係咩野?如果g10冇..即係g9都冇啦
像素高係代表佢放得越大,理論想係越高越好...
但係因為呢...同樣大細既感光元件,塞得越高像素,會越熱,即係....產生更多Noise...
加上DC仔...哂相都係3R/4R...唔會放A3咁大既,咁像素高都唔係有咩好處..

細節呢...就係佢d相既detail位既detail...即係detail...
我覺得G10因為noise高,要抹noise就要software搞,搞完佢部機影張相出來已經....冇G9咁好掛

G9係可以掛鏡,但係...貴囉,原裝果支冇得換,只有加上去

整兩三張G10直出 jpg upload上flick既相睇下...

影果時部機壞左....冇得入menu,冇得用微距,開機支鏡又神神地,一zoom左冇得wide番..

引用:
原帖由 於 27-7-2009 21:28 發表

乜唔係預左買左部相機返黎就要買埋鏡的  我以為相機係咁玩的-0-.....
noise即係雜訊?其實多同少會點的?多係會蒙d?定係個相個size會大又影響唔同既野?
um...呢d機仔佢係有出鏡for佢地加上去...但一般都因為原廠太貴,實用度好低,普通人都會唔買或者買副廠...
noise係即係雜訊呀....
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%9B%9C%E8%A8%8A
http://digital.xy.hk/news/?postid=1548
希望你睇完呢兩個明啦~

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:03 發表

明白多少少了 即係簡單d講就會失真d 唔係果隻色..?
咁其實入門的半專業家 師兄你會推介邊一部  
如果可以比得起貴少少的價錢
真係冇得講呀....其實我覺得果d入門呀咩準專業半專業根本分來都哂氣既..
你睇下你需要既係一部單鏡,一部隨身既DC,定係一部大少少,功能上似單鏡既DC?

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:12 發表

功能上似單鏡既dc  
果部野...因住冇貨,佢算係呀,唔錯ga!
之前去問,得番中原有貨...

發新話題