發新話題

老虎頭上插旗

引用:
原帖由 yau88hse 於 3-8-2009 22:00 發表

大佬呀 我都「」往左,更何況中華民國係真真正正存在於地球之上,而且中華民國憲法既領土冇改到,又冇獨立到,除非你否認,共產黨都冇否認,雙方理論上處於交戰狀態,都係中國 SORRY喎。

青天白日滿地紅旗唔係 ...
C兄,你啱。況且五星紅X才是"至邪之物

引用:
原帖由 yau88hse 於 3-8-2009 22:00 發表

大佬呀 我都「」往左,更何況中華民國係真真正正存在於地球之上,而且中華民國憲法既領土冇改到,又冇獨立到,除非你否認,共產黨都冇否認,雙方理論上處於交戰狀態,都係中國 SORRY喎。

青天白日滿地紅旗唔係 ...
係冇人可以否認中華民國政權既台灣島既事實,1912年1月1日以後台灣就係under中華民國既統治........
或者我應該講係中華人民共和國既軍營被人插上左中華民國既國旗....

引用:
原帖由 於 3-8-2009 23:15 發表
點解你地幾個講既關係我唔係幾明...
台灣唔係中國不嬲都唔承認的獨立國家咩
照咁計...雖然青天白日滿地紅....係台灣的"國旗"
但係響中國眼中只係屬於...台灣政權的旗?
好亂啊...
好易諗架者........
只要你將歷史上中華民國同中華人民共和國調轉再睇就會明架啦....

噤算唔算係區旗
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 於 4-8-2009 00:48 發表

我睇的係大家都係中國人....只係跟唔同老豆....
究竟國父係孫中山定係毛澤東
國父就肯定係孫先生....共產黨都認呢點....冇孫生又點有毛生呢....

青天白日滿地紅旗係中華民國國旗,滿清之後的政府,國父孫中山為第一任大總統,雖然香港回歸,不過獨立思考好重要,而加學校唔多教,D老師又唔多講,不過果代人應該唔識上CGF,太細個

中國,理論上其實仲係內戰緊,雙方理論上係唔承認對方既合法管治地位,不過大家都承認雙方係中國政黨(國民黨同共產黨
)台灣獨立之說係綠營,主張更改中華民國憲法,即係領土部份改為台灣only,差唔多係咁啦
bagpiper

引用:
原帖由 於 4-8-2009 00:46 發表

區旗係祖國承認...但係祖國有冇承認過呢支旗...
台灣好似冇得入聯合國..世衛好似申請緊....
呢d大野...冇祖國"up"頭..都冇得傾wor響國際層面上...
咁台灣算係地區..定係特區..定係國家...
好亂啊..
當年既利益關係.....唉

中華民國退出聯合國的真相
簡笙簧、王正華合撰

1971年中華民國退出聯合國的真相如何?眾說紛紜,本文引用《蔣經國總統檔案》相關資料,來釐清真相。
      聯合國中華民國代表權問題,自1949年中共提出爭議後,經過十年的緩議階段和十年的重要問題案處理,至1970年美國總統尼克森(Richard M. Nixon )執行謀求與中共改善關係,以對抗蘇聯,即開始衝擊當年的聯合國第25屆大會中國代表權的表決,中華民國在聯合國地位面臨空前的挑戰。及至1971年美方為對中共讓步,改變先前維護中華民國在聯合國唯一代表的立場,提出雙重代表權案。4月23日尼克森派墨菲(Charles Murphy)來臺,晉見蔣中正總統,表明美方希望中共進入聯合國,仍願中華民國保留聯合國會員國和安理會席位的立場。惟7月1日美國國家安全顧問季辛吉(Henry A. Kissinger)由巴基斯坦潛赴中國大陸與中共進行勾搭, 15日尼克森宣布將訪問中國大陸後,美國國務卿羅吉斯(William Rogers)向駐美大使沈劍虹表明「雙重代表權」案是美國既定政策,進而要求中華民國放棄安全理事會席位。7月23日,美駐華大使馬康衛(W. P. McConaughy)於臺北勸行政院副院長蔣經國,放棄安理會席次以保代表權,蔣經國則重申蔣中正與墨菲談話的基本立場,請美方務必保留中華民國在聯合國安理會之常任理事席位。
      但美國總統尼克森卻在9月16日的記者招待會上,正式宣布將中華民國在聯合國的安全理事會席位讓予中共。故而在1971年第26屆聯合國大會開幕前夕,中華民國政府已看出情勢不利,9月18日國家安全會議祕書長黃少谷奉指示電出席聯合國代表團團長周書楷,表示阿爾巴尼亞所提排我以納中共案萬一通過成為定局時,斷然主動退出聯合國,顯示中華民國政府已作最壞的打算。
      就在1971年10月下旬聯合國大會進行中國代表權案表決時刻,季辛吉選擇此時再度訪問中國大陸,雖然羅吉斯對周書楷一再保證美國對中華民國代表權維護的決心,然美國贊成中共進入聯合國,並任安全理事會席位,及季辛吉適時再訪中國大陸的表態,致使原先支持中華民國在聯合國代表權的國家無所適從。10月25日阿爾巴尼亞案獲半數以上通過而成為第2758號決議案,中華民國代表權被剝奪,不得不選擇黯然退出聯合國之路。
      由上述中華民國被迫退出聯合國的過程中,可明顯看出美國主導聯合國中國代表權易手爾虞我詐的政治手段。

引用:
原帖由 yau88hse 於 4-8-2009 00:58 發表
青天白日滿地紅旗係中華民國國旗,滿清之後的政府,國父孫中山為第一任大總統,雖然香港回歸,不過獨立思考好重要,而加學校唔多教,D老師又唔多講,不過果代人應該唔識上CGF,太細個

中國,理論上其實仲係 ...
所以話獨立思考好重要羅.....大陸同台灣,南北朝鮮都仲係打緊仗,冇簽過和約架...

引用:
原帖由 於 4-8-2009 01:04 發表

其實我明...中國同台灣的關係....經我有限獨立思考後得出個結果..就係...台灣仲未得到大陸政府的承認...都未算係一個獨立國家...
一個未獨立的國家....又點會有自己的國旗....
中華民國又點需要中華人民共和國承認呢 ......
中華民國立於1912年1月日,現政權仍存台灣本島
中華人民共和國之於1949年10月1日.....

發新話題