發新話題

勿再用微波爐

引用:
原帖由 derek_lok 於 8-8-2009 16:38 發表

但係份報告係網上流傳架喎........係真係假.......邊個知!?
再者自從面世而來不斷都有好多對微波爐有負面既評價
基本上後尾寫左 "懇請儘量傳給親朋好友及同事們!"
嘅網上報告就係假嘅, 真係咁嚴重點解其他渠道會冇聲出?

This is a joke to those who knows about R.F.

引用:
原帖由 ACYY 於 8-8-2009 16:33 發表

我冇話微波會直接令人患癌喎... 唔該睇清楚先話人
而且我只係講出個可能性,唔代表我係果D「專搞到人心惶惶唯恐天下不亂食飽飯冇野做嘅衰人」
依家未發現既野唔代表一定冇,就好似DEEP  ...
好好好
我地玩還原基本步
能量可以有幾多種

1.動能
2.位能
3.電能
4.光能
5.聲能
6.熱能
6.電磁能

其中有能力直接致癌嘅只有電磁能
但電磁能出名快手快腳, 光速來光速去, 唔會留低, 何來留響食物致癌呢?

引用:
原帖由 zeta 於 8-8-2009 16:42 發表

好好好
我地玩還原基本步
能量可以有幾多種

1.動能
2.位能
3.電能
4.光能
5.聲能
6.熱能
6.電磁能

其中有能力直接致癌嘅只有電磁能
但電磁能出名快手快腳, 光速來光速去, 唔會留低, 何來留響 ...
UV 呢?佢都可以致癌
我想問如果冇野比微波轉到熱的話,佢會點?

引用:
原帖由 ACYY 於 8-8-2009 16:45 發表

UV 呢?佢都可以致癌
我想問如果冇野比微波轉到熱的話,佢會點?
日常講嘅光能多數指可見光 (即由紅~紫嘅光譜)
UV所以都係電磁能

>我想問如果冇野比微波轉到熱的話,佢會點?
撞到有野比佢熱為止

引用:
原帖由 zeta 於 8-8-2009 16:49 發表

UV所以都係電磁能

撞到有野比佢熱為止
IC... 即係如果冇野比佢轉換的話,佢會一直KEEP 住係原本既狀態啦~
咁如果一束好弱既微波遇上一個好熱既物體時又會點?

引用:
原帖由 ACYY 於 8-8-2009 16:53 發表

IC... 即係如果冇野比佢轉換的話,佢會一直KEEP 住係原本既狀態啦~
咁如果一束好弱既微波遇上一個好熱既物體時又會點?
整到佢再熱D
響佢熱到變電漿前係冇"熱無可熱"呢回事嘅

引用:
原帖由 zeta 於 8-8-2009 16:49 發表

UV所以都係電磁能

撞到有野比佢熱為止
should say,,, until it is absorbed by something ....

引用:
原帖由 Zap 於 8-8-2009 16:57 發表

should say,,, until it is absorbed by something ....
或者學我地PHYSIC 呀SIR話齋 "冇人要就去宇宙"

we are surrounded by Radio wave every where in the world.... so , why worry

我覺得有常識既人都唔會信呢D野......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 Zap 於 8-8-2009 17:12 發表
we are surrounded by Radio wave every where in the world.... so , why worry
係囉
今日去買洗面乳
個SALES講到我唔用佢隻特價198嘅不含化學起泡劑嘅海底泥潔面乳就會全面乾裂而死咁

回覆 27# 的帖子

泡劑嘅..不含化學.

引用:
原帖由 zeta 於 8-8-2009 17:15 發表

係囉
今日去買洗面乳
個SALES講到我唔用佢隻特價198嘅不含化學起泡劑嘅海底泥潔面乳就會全面乾裂而死咁
每次聽見有乜野「純天然,不含化學物質」我都會笑出黎

呢家食咩都話會有癌@@
用手提電話都話會有幅射,,禁唔好用呀@@

所以呢d野唔驚得禁多

發新話題