27 12
發新話題

唔小心......

我都準備升300s

引用:
原帖由 mike-mike 於 22-8-2009 23:54 發表

唔一定架wor
當你覺得支18-105係影人時散景不足, 或係室內時影得唔好(快門唔夠之類), 就係你需要一支大光圈的時候.
而一支定焦鏡對我黎講, 係又sharp又有大光圈, 又唔太重又抵買的鏡, 代價只係冇得zoom~
其實我而家都好喜歡用定焦

冇得zoom反而可以專心構圖

因為有zoom其實煩,同一個景
zoom來zoom去,
咁又好似好啲,zoom多少少又唔錯,猶豫不決...

說了再見才發現再也見不到

我不能就這樣失去你的微笑

引用:
原帖由 於 23-8-2009 00:29 發表
其實我想搵本可以係學影相的入門書..師兄們有冇咩好介紹?
到而家我仲未搞得清楚..光圈係控制d咩...先決果d設定等等
http://www.dchome.net/viewthread.php?fid=115&tid=235722&pid=2671616&page=1&extra=#pid2671616

引用:
原帖由 m4devastator 於 23-8-2009 00:24 發表

zoom來zoom去,
咁又好似好啲,zoom多少少又唔錯,猶豫不決...oke" />
同感, 我都唔多用zoom鏡的~ (當然器材有限, 我有d range重要靠zoom鏡啦)
眼光光~

引用:
原帖由 亞延 於 23-8-2009 00:11 發表
我都準備升300s
差3K,上D700啦

引用:
原帖由 路比 於 24-8-2009 00:43 發表

差3K,上D700啦
用DX鏡得返500萬像...無左用DX鏡既方便~

不過FX既散景同ISO又真係好吸引

引用:
原帖由 於 24-8-2009 14:01 發表
唔知點解我用M MODE..影出黎..全黑色..咩都睇唔到
用咩光圈快門?
有冇開鏡頭蓋??

引用:
原帖由 m4devastator 於 23-8-2009 00:24 發表

zoom來zoom去,
咁又好似好啲,zoom多少少又唔錯,猶豫不決...
所以我用zoom鏡係睇刻度zoom
即係話kit鏡係18-55
我只會用18,24,35,55
唔用中間

引用:
原帖由 路比 於 24-8-2009 14:10 發表

用咩光圈快門?
有冇開鏡頭蓋??
haha 好答案

To: L兄...首先你要知咩係M,S,A,P
M=全手動(光圈快門係人手調節)
若果你SET得快門太快,光圈太細就會影出黎暗或黑
相反快門太長,光圈太大就會暴光過度

我建議使用A mood,因為A mood係指光圈大小/EV/ISO/WB 由人手決定,再由相機決定快門時間...對於新入門人仕較易上手,好過用auto浪費部機...

27 12
發新話題