發新話題

[純討論]意外係咪真係完全無得避免?

意外呢樣野係比一個出奇不意的感覺比你自己
小則令你o嘴,再勁d會成個人呆左,有暗病都可能會突然病發

好似我賣G17個下身,頭先買家打比我話抄車,要延遲交收...........PLAN好晒個行程一野打斷左
又頭先賣模型咁,個POST話要2隻,轉頭PM話只要一隻.....空歡喜左十多分鐘

SURPISE ATTRACK係殺你一個冷不防............
如果能夠預計到,就唔叫ACCIDENT啦

做足防護措施,意外是可避免!但命運就無得改 時辰到
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 里安 於 30-9-2009 00:09 發表
如題

最近同友人討論後、大家有很不同觀點

有一方說,話明意外、梗係無得避免啦,好似我個fd咁,係大浪灣捲走,佢地去果個位又收唔到電話唔知打緊風,佢地點知唔落得水先

又有一方說,好多意外可以避免,好 ...
時也命也 , 有時小劫一定要中左佢 , 如果千方百計避開小劫 , 佢會積埋變大劫
好多意外係性格做成 , 如果自己克制到 , 就避得開
但你點知幾時要克制 ??

小劫令你驚一驚 , 人變得小心謹慎 , 大劫就會遠離你

香港人奇怪之處 , 係佢無膽 , 但係又無危機感

引用:
原帖由 Boniface 於 30-9-2009 14:21 發表
你架車行行下爆軚炒左埋牆,係咪意外?
我同意大部分交通意外可以避免,但始終有d係無
唔行得快咪無事?

開車前CHECK下條軚有機會防止發生

有因, 就有果, 開得快, 出事機會大, 開車前唔睇下CHECK下, 有機會出事都未必知

雖然我唔信佛, 但係所謂GE因果, 非常現實
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-9-2009 09:55 發表
我個人覺得, 呢個世上, 做任何野都要TAKE RISK

做同唔做, 去同唔去, 做A定做B, 去A定去B, 都係TAKE RISK

有D選擇個RISK低D, 有D選擇個RISK高D

所謂RISK GE背後, 就係意外, 意料之外, 就係你估唔到有幾大機會 ...
假設定義左"意外"係意料之外;

咁係預計之外發生既事而避免得到既,,應該唔可以叫做"意外"~

唔想炒車,,莫非以後唔渣車咩?
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 30-9-2009 18:29 發表

假設定義左"意外"係意料之外;

咁係預計之外發生既事而避免得到既,,應該唔可以叫做"意外"~

唔想炒車,,莫非以後唔渣車咩?
有關呢樣問題, 我想請問, 你有幾多駕駛經驗?
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 30-9-2009 18:59 發表
有關呢樣問題, 我想請問, 你有幾多駕駛經驗?
我無車渣架喎
所以我唔會驚撞車囉~
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 30-9-2009 19:00 發表

我無車渣架喎
所以我唔會驚撞車囉~
不過你驚唔驚俾車撞.....

引用:
原帖由 kimkileo 於 30-9-2009 20:46 發表

不過你驚唔驚俾車撞.....
哩d就係意外囉~
delete

引用:
原帖由 derek_lok 於 30-9-2009 21:02 發表

哩d就係意外囉~
derek_lok......意外....

回覆 19# 的帖子

快又未必有事,有次我阿姨架車爆左胎,因為個晚有雪,所以都唔係好覺,仲揸得好快下,都有110
後來我覺得架車有唔正常震動停叫佢停左埋一邊先見到個軨行到煙都出埋

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-10-2009 00:23 發表

derek_lok......意外....
又想點

咁蠔爺講緊Risk既問題嘛

只係Risk<0,,咁就唔會發生啦~

我唔渣車,,邊有可能撞車?

又如果Risk係>1,,即係任何情況都會隨時發生

我渣車,,咁就有>1既可能撞車囉

而且可能性係無限

delete

我讚同意外分兩種 , 可預計同不可預計

好似有d 人 , 8號風球走去沖浪

無事無幹咪好地地囉

出事既話咪係 " 撩鬼攞命 "