發新話題

[認真] 祖国有物必要搞国庆阅兵!!

同發展中公司差唔多,

要做大生意都要講吓門面排場, 其實都係一種投資.

難鬼工廠大廈兼無裝修, 著得寒寒酸酸, 鬼同你做生意咩

十年一次已好好, 總比一年一次好

引用:
原帖由 tango10 於 30-9-2009 22:35 發表

咁都用左錢養班兵, 軍人都預左被勞役, 一就打仗死一大截, 一就辛辛苦苦操完回軍營, 咁閱兵好好多噃
閱完咪裁羅.....

引用:
原帖由 Paul 於 1-10-2009 00:10 發表
十年一次已好好, 總比一年一次好
北邊果位窮契細佬......

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-10-2009 00:15 發表

北邊果位窮契細佬......
如果根本都唔識做生意,

點投資都無用, Dum 錢落鹹水海 或 入自己個袋

中國人就係要有面.....佢而家都係要show比全世界睇中國有幾powerful姐

其實中國閱咩兵,有咩兵可閱?
嚴格D講,解放軍不是屬於"中國"既軍隊
解放軍係"中央軍委"所管理既,佢地只係中共既一個單位

一個黨何以有絕對既軍權呢?
"國"慶所閱既係"黨"既軍?而唔係國家,或者政府擁有既兵力?
既然黨既權力可以大得咁緊要,何以有國家,又學咩人搞政府!

今次根本唔只係show野,簡直暗示"共"大於"國"
所謂既國,根本係為黨而設,名存實亡,而人民只係為黨服務

以上為個人見解

引用:
原帖由 MAOMAO 於 30-9-2009 23:03 發表
唔知找高官仔女试下劳役式军操,他们肯不肯参加 伟大"大阅兵"
第一日做中國人咩, 幾千年都係人民子弟做炮灰啦!
當年八國聯軍入京, 受苦都係百姓, 幾時輪到慈禧太后呀!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

黎料啦

我想問其他國家會唔會有閱兵架?

引用:
原帖由 ACYY 於 1-10-2009 10:30 發表
我想問其他國家會唔會有閱兵架?

引用:
原帖由 Paul 於 1-10-2009 10:32 發表

法佬俄佬印度佬都會

你地冇因為身為中國人
而感到自豪咩?

其實閱兵一定會用到錢架啦... 中國閱兵又有咩問題?反正十年先一次

引用:
原帖由 open 於 1-10-2009 11:27 發表
你地冇因為身為中國人
而感到自豪咩?

發新話題