發新話題

出土古董.....Petri 7s

不過測光要用餅仔電,已經冇得買啦

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 18:00 發表
不過測光要用餅仔電,已經冇得買啦
如果真係測唔到光又真係大鑊D, 你知啦, 菲林機, 真係要晒左先知有無賴野...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-11-2009 18:45 發表
如果真係測唔到光又真係大鑊D, 你知啦, 菲林機, 真係要晒左先知有無賴野...
買個sekonic 錶

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-11-2009 18:45 發表
讀書年代果時我都仲有人信心人眼測光,而且菲林個DR大D,差一級半級都可以晒相時救返
不過依家數碼太方便,依賴左電子測光,影左唔岩先改,廢晒武功啦

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-11-2009 17:56 發表

你呢部好好多....單反, 起碼對焦應該準好多先...
鏡間快門,仲要估焦距先係高手
來特訓吧~

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 18:55 發表

買個sekonic 錶
如果仲搵到minolta測光錶,我都會考量

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 18:55 發表

買個sekonic 錶
影人像就有用姐, 影大景點用...
引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 18:56 發表

讀書年代果時我都仲有人信心人眼測光,而且菲林個DR大D,差一級半級都可以晒相時救返
不過依家數碼太方便,依賴左電子測光,影左唔岩先改,廢晒武功啦
咁當然呢樣野理論上經驗有得搭救GE, 但係學你話齋, 人太過依賴了...你見一街D人用大機都用A MODE就知...

但係對焦呢家野我就真係無能為力, 因為我對眼又近視又散光, 唔想用自動對焦都唔得....
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 18:57 發表

如果仲搵到minolta測光錶,我都會考量
呢個就真係要碰運氣喇...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-11-2009 19:01 發表

影人像就有用姐, 影大景點用...

咁當然呢樣野理論上經驗有得搭救GE, 但係學你話齋, 人太過依賴了...你見一街D人用大機都用A MODE就知...

但係對焦呢家野我就真係無能為力, 因為我對眼又近 ...
鴨記有樣野叫 "超聲波尺"
估距離好幫手

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 19:15 發表

鴨記有樣野叫 "超聲波尺"
估距離好幫手
不過枝鏡個對焦尺

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 21:09 發表

不過枝鏡個對焦尺
你講邊支鏡先

我發現部7S原來係有得SHOW個對焦o岩唔o岩, 但係要實戰過先知係咪work, 搵日搵埋你出來試一試佢先!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-11-2009 21:57 發表

你講邊支鏡先

我發現部7S原來係有得SHOW個對焦o岩唔o岩, 但係要實戰過先知係咪work, 搵日搵埋你出來試一試佢先!
你知我得閒架
平日就最好~如果有車接送更好~可以拎多D野去遠D

引用:
原帖由 路比 於 18-11-2009 22:49 發表

你知我得閒架
平日就最好~如果有車接送更好~可以拎多D野去遠D
靈車o岩唔o岩

我都未知幾時, 諗掂再call你
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-11-2009 23:37 發表

靈車o岩唔o岩

我都未知幾時, 諗掂再call你
又唔係未坐過 你係先好講

引用:
原帖由 louisli 於 18-11-2009 18:57 發表

鏡間快門,仲要估焦距先係高手
來特訓吧~
你又一齊尼

但係諗下諗下, 估距, 其實我響屋企試下過, 唔係好得, 梗係1X%誤差, 因為如果跟返部機果個對焦系統, 好似我估大約3.5M啦,對好左之後佢就話2.5-2.8

都唔知點搞...
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題