發新話題

攝影師的七級分類 ( By Ken Rockwell )

引用:
原帖由 亞龍 於 19-11-2009 23:36 發表

但我真係比5D2的對焦玩死左好多次了 ,所以我開始覺得兵器真係好重要
器材的缺點就要用你的技術補救的,太信件野的有時真係好奶野,我用部即影即有都奶左好多
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2009 13:24 發表

器材的缺點就要用你的技術補救的,太信件野的有時真係好奶野,我用部即影即有都奶左好多
姐係部相機測光唔啱就改用測光表,對焦唔啱及走焦同自動跳焦就改用手動,ISO唔得就落腳架???咁D人買1D及D3黎做咩??

器材的缺點就要用你的技術補救呢句我唔同意囉.......
我不是攝影高手,更不是攝影的新手,我只是揸住相機的笨蛋

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 13:43 發表

姐係部相機測光唔啱就改用測光表,對焦唔啱及走焦同自動跳焦就改用手動,ISO唔得就落腳架???咁D人買1D及D3黎做咩??

用o黎show比d 客睇lor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:

咁以前未有自動對焦, 未有電子調控咪無人影到相? 我認為野就死, 人就生ge, 我開始想用全手動去影相, 用太多高科技, 太無挑戰性...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-11-2009 13:48 發表

咁以前未有自動對焦, 未有電子調控咪無人影到相? 我認為野就死, 人就生ge, 我開始想用全手動去影相, 用太多高科技, 太無挑戰性...
我都重有部Canon AE1 同幾支FD定焦鏡....小學4/5年班我就開始用佢架la...咪當我未用過先得架............
咁鐘意手動的挑戰性,玩雙鏡6x6及6x9影正片囉..夠哂挑戰性..................不過,唔好唔記得帶測光錶

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2009 13:45 發表

用o黎show比d 客睇lor
唔知邊個之前又話部40D唔夠用,部7D出左,點好點好......又話因功作需要要換機...........家下我話部5D2唔夠用,你又同我講~器材的缺點就要用你的技術補救~
會唔會有D前言不對後語...........

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 14:01 發表

唔知邊個之前又話部40D唔夠用,部7D出左,點好點好......又話因功作需要要換機...........家下我話部5D2唔夠用,你又同我講~器材的缺點就要用你的技術補救~
會唔會有D前言不對後語...........
40D係佢個連拍速度唔夠7D快,靠佢搵食同用佢做娛樂係兩樣野,況且7D個連拍咁唔穩定,已經放棄左入佢

係阿係阿
最好乜Q都靠哂部機
果部好野黎架MA
WB信佢
測光信佢
較哂自動
1000張總有1張中既

引用:

自己技術/經驗搭救
鍾意+-EV又好,收光圈推快門又得

係架,唔得咩? 你唔係要等佢自動對焦對到岩牙!?

自己鍾意囉,手震又係另一種風格

為方便,但用果個都要技術

大家都係度鑽尖尖...

引用:
原帖由 101653 於 20-11-2009 14:13 發表

自己技術/經驗搭救
鍾意+-EV又好,收光圈推快門又得

係架,唔得咩? 你唔係要等佢自動對焦對到岩牙!?

自己鍾意囉,手震又係另一種風格

為方便,但用果個都要技術
好彩........你都講中一句......~~為方便~~
部機得,你要手動時有手動,要自動時要自動....但部機唔得.......
不如你去問下打雀o個D師兄,叫佢唔好用數碼自動單反,比部30年的相機佢用,睇下佢有咩同你講...

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2009 15:17 發表
好彩........你都講中一句......~~為方便~~
部機得,你要手動時有手動,要自動時要自動....但部機唔得.......
不如你去問下打雀o個D師兄,叫佢唔好用數碼自動單反,比部30年的相機佢用,睇下佢有咩同你講.. ...
去請教30年前用呢d相機的人,點用點影

一句講晒 "Nothing is perfect"

引用:
原帖由 louisli 於 20-11-2009 15:43 發表
一句講晒 "Nothing is perfect"
But i am perfect~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2009 15:23 發表

去請教30年前用呢d相機的人,點用點影
咁你又可以請教30年前到現在重有影體育活動,生態o個D...現在用咩機??

發新話題