發新話題

美日研調整釣島聯合軍演

做三件事足以客退黑船二人組:

減值、掟債、禁運

?囧??囧??囧??囧??囧?
?囧??囧??囧??囧??囧?

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 21:41 發表
其實真係要開打既話
中國真係無乜野可以做
空權好難夠美國爭
爭唔到空權就乜都唔駛講
唯一打得過既方法係經濟核彈…
制空權都係數量行先,如果咁近中國的,又唔會無得打下的,唯一問題只在於美軍可以幾多十小時調到d 戰機同航母到je
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 20:46 發表
中國海軍要遠洋作戰似乎都係未得,艦艇未必夠(我覺得) , 如果係打的,老解可能潛艇封鎖
老解叫先進既水面戰艦都未夠人地0頭,所以點解講依家講手一定會係另一次甲午戰爭翻版
潛艇封鎖...日本反潛係盡得美國真傳
冷戰時代日本最主要對手就係蘇聯,老解潛艇要面對係反潛能力世界第一同第二既海軍

引用:
原帖由 七梨護風 於 4-10-2010 21:50 發表
做三件事足以客退黑船二人組:

減值、掟債、禁運
點解個個覺得掟債會嚇到美國.....

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-10-2010 21:51 發表

老解叫先進既水面戰艦都未夠人地0頭,所以點解講依家講手一定會係另一次甲午戰爭翻版
潛艇封鎖...日本反潛係盡得美國真傳
冷戰時代日本最主要對手就係蘇聯,老解潛艇要面對係反潛能力世界第一同第二既海軍
如果鎖個位只係釣魚台一帶有無得諗
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

淨講實力,中國海軍、空軍同美日係天同地比,九成會一開戰就被全滅,
如果加上經濟,中國一開始就會重創美日經濟,美日可能未打先輸,
加多個政治,美、日、韓須要中國在兩韓問題上合作,所以七成唔會開戰

引用:
原帖由 wan1996 於 4-10-2010 22:02 發表
淨講實力,中國海軍、空軍同美日係天同地比九成會一開戰就被全滅
如果加上經濟,中國一開始就會重創美日經濟,美日可能未打先輸,
加多個政治,美、日、韓須要中國在兩韓問題上合作,所以七成唔會開戰
紅字不同意
就算同美國打
中國都唔會話好快比人全滅
只係會蝕好多
日本只有海上力量強大
空軍?
君不見F2同F22居然差唔價…

美方會做主力喎,所以係美方殺八成,日方殺二成

引用:
原帖由 wan1996 於 4-10-2010 22:09 發表
美方會做主力喎,所以係美方殺八成,日方殺二成
我唔覺得美國殺到八成
亦唔覺日本會殺到多過一成囉

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-10-2010 22:00 發表

如果鎖個位只係釣魚台一帶有無得諗
釣魚台附近水深約200米,優勢會係柴電潛艇,相信要靠日本既柴電潛艇反制
南邊就係琉球海槽,核潛既世界
但再加埋反潛機......唉...記住面對既敵人係呢幾十年日日咁同蘇聯玩緊呢個躲貓貓遊戲
如果最近既台仔唔幫手,中日雙方機場都各約400公里,呢的就考空中加油既能力啦

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-10-2010 22:05 發表

紅字不同意
就算同美國打
中國都唔會話好快比人全滅
只係會蝕好多
日本只有海上力量強大
空軍?
君不見F2同F22居然差唔價…
F-2價高就係因為量小,單價F-22係接近F-2一倍
F-2服役時擁有東亞最先進既航電同主動雷達系統,外層亦都塗上降低雷達波既塗料

除了玩戰術飛彈外, 中國軍方唔見有邊方面有絕對勝算

引用:
原帖由 Paul 於 4-10-2010 22:58 發表
除了玩戰術飛彈外, 中國軍方唔見有邊方面有絕對勝算
認同,你射得一兩支過黎美佬求之不得黎試反導系統,軍火商又可以大大聲拎錢做研發

唔計美國的技術優勢 單比長官士兵作戰經驗美國也比中方好

美國大多數現役士兵都有參加阿富汗和伊拉克戰爭 面對戰場和敵人的經驗和心理素質都比中方好

而且美方的戰術在兩場戰爭都有經實戰考驗 而中方的戰術鮮有實戰的機會

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-10-2010 23:12 發表

認同,你射得一兩支過黎美佬求之不得黎試反導系統,軍火商又可以大大聲拎錢做研發
d雞蛋系統,你掟一兩隻就擋到je,十幾粒一齊掟就難搞好多

發新話題