發新話題

珍氏年鑑令很多人跌眼鏡

其實呢個topic見其他forum都討論過下...我覺得Jane's又唔係錯既...唔好講住運用上...以我所知, SMG最初的確係指發射手槍彈既machine gun, 但係隨着發展出好似HK53或者AKs74u呢啲用步槍彈加SMG性質既槍, 所以當初的界定已經模糊不清...

最後點歸類, 個人認為無必要硬性分為Rifle定係SMG. 要分既其實都係睇你跟邊套, 例如唔同國家的規例同運用...另外Carbine係為Rifle分支...而家就變咗用黎分開SMG同Rifle之間的界線... 有錯請指正
但求吹下水, 開開心心、簡簡單單又一日......

引用:
原帖由 Gabriel2342 於 11-1-2011 22:38 發表
其實呢個topic見其他forum都討論過下...我覺得Jane's又唔係錯既...唔好講住運用上...以我所知, SMG最初的確係指發射手槍彈既machine gun, 但係隨着發展出好似HK53或者AKs74u呢啲用步槍彈加SMG性質既槍,  ...
Gabrie仔,你又啱喎

引用:
原帖由 MG-42 於 11-1-2011 06:35 發表
其實邊有咁亂..

基本上carbine意思係解改短左既步槍...
而SMG真係要打手槍彈,可打auto,burst咁先可以叫SMG... (全部用彈藥分,正如到20mm納入炮系有曬標準)

HK53果D 叫SMG係槍廠銷售手發比個名佢姐.... 唔通槍 ...
Glock 18 可以叫SMG嗎?

引用:
原帖由 MG-42 於 12-1-2011 00:18 發表

基本上HK53,AKS-74U同SG553,G36C,AUG shorty係一樣歸入步槍既Compact version... 係唔清楚先當係同SMG有關係

咁人地"Carbine" & "SMG" 係專因為果一個標準有件咁既野當年先比個名佢...  何況Wiki,網上,Gun si ...
我明白師兄的意思, 我係覺得有時有啲野唔使太在意點分既,凡事無絕對...例如你五六式係中國叫衝鋒槍, 去咗美國人地叫assault rifle, 唔通你話人地錯咩? 而且有啲人將某支槍歸類為rifle, 但係又有啲部隊將佢當SMG用, 咁樣你話邊個岩邊個錯...仲有所謂既定義係會變, 以前邊有人諗到有SMG會打步槍彈姐

即刻,人類開頭分男人女人...跟住分膚色種族...依加混血兒都唔知點分

引用:
原帖由 Gabriel2342 於 12-1-2011 00:35 發表

我明白師兄的意思, 我係覺得有時有啲野唔使太在意點分既,凡事無絕對...例如你五六式係中國叫衝鋒槍, 去咗美國人地叫assault rifle, 唔通你話人地錯咩? 而且有啲人將某支槍歸類為rifle, 但係又 ...
但香港某作者稱Hk53為SMG

附件

12-1-2011 23:50

12-1-2011 23:50

http://blog.yahoo.com/SBSDouglas

悟空回水廉,假猴招兵馬.敬世話西遊,道盡五千年.

引用:
原帖由 FPGRM 於 12-1-2011 23:50 發表

但香港某作者稱Hk53為SMG
呢本書並無錯, 而Junes亦都無錯, 上面已經講解咗我的看法

上網search下就知呢支槍好多地方都討論過...有人話係SMG, 有人話打步槍彈就唔係SMG, 但係講一大論最後都無結果.

師兄可以繼續認為佢係支SMG...不過如果要討論邊樣先岩既話就...

引用:
原帖由 MG-42 於 12-1-2011 00:18 發表

基本上HK53,AKS-74U同SG553,G36C,AUG shorty係一樣歸入步槍既Compact version... 係唔清楚先當係同SMG有關係

咁人地"Carbine" & "SMG" 係專因為果一個標準有件咁既野當年先比個名佢...  何況Wiki,網上,Gun si ...
.......其實呢個世界有4隻字叫"約定繼承"既.........

如果用子彈分, 咁個一大埋PDW應該點分呀???
delete

輕機槍 = light machine gun
衝鋒槍 = sub-machine gun
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%BD%BB%E6%9C%BA%E6%9E%AA

引用:
原帖由 Paul 於 13-1-2011 00:37 發表
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%BD%BB%E6%9C%BA%E6%9E%AA
輕機槍 = light machine gun 和 rifle 或 carbine 相去什遠
http://blog.yahoo.com/SBSDouglas

悟空回水廉,假猴招兵馬.敬世話西遊,道盡五千年.

引用:
原帖由 Paul 於 13-1-2011 00:37 發表
有時香港書啲字眼係差啲, 我之前買咗本講飛虎的書又係咁寫...

發新話題