30 12
發新話題

看一下文化背景同我地有點相同的新加坡年青人點當兵去

我覺得推行港青受軍訓的主因並非訓練一班戰鬥人員!
倡導者主要是推行公民教育(愛國教育)及去殖民地化(各青少年制服團隊),
讓青少年習慣對指令絶對服從, 為其個人或團體爭取資源及地位咁! 講真要打就梗係搵返解放軍啦!

君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

老解個廣州軍事夏令營,對香港小朋友既態度97前97後都唔同晒啦,
97後D照顧不知幾無微不至,餵埋食飯咁濟。

而家D港童上去受一劑97前既訓練?! 一日都捱唔住!!
淨係冇命令唔俾抺汗一樣野,港童們分分鐘律師都搬埋出黎。

我個人非常同意政府強制軍事訓練操班「港童」,D人唔打唔鬧唔識大。

至少片中新加坡既年青人,睇落去穩重好多

引用:
原帖由 tango10 於 25-3-2011 11:59 發表
我覺得推行港青受軍訓的主因並非訓練一班戰鬥人員!
倡導者主要是推行公民教育(愛國教育)及去殖民地化(各青少年制服團隊),
讓青少年習慣對指令絶對服從, 為其個人或團體爭取資源及地位咁! 講真要打就梗係搵返 ...
我有個想法
一個年青人,如果連"重人"既意識都冇乜
當佢真係死博難博,上到高位
個社會又會如何?

公民教育,唔係由"絕對"手法傳輸比市民
特別係中國人
自身文化要用書本教....我諗師兄都明白有幾大鑊

學識重階級之前....理應學識重人

不過無可否認,有d人真係唔打唔識聽

引用:
原帖由 tango10 於 25-3-2011 11:18 發表

又好多年青人都想過軍旅生活架! 每年軍事夏令人都有好多年青人爭住入營受訓!
佢地計劃訓練一批以港人(當然與內地有密切關係)為核心的作自願性質的訓練官去訓練!
(咁英皇都係話自願宿班既! )
我覺得到真係入到去,比人日x夜x,日日做同一樣野,無想像中咁刺激既時候,大把人走都走唔切

大家要明白, 港童的出現並非是因為他們要做港童, 是本港的畸型生態所造成的(教育制度, 生活環境, 缺乏約束, 過份愛護......)! 把責任推給他們又好像不公道!
其實在好多歷奇軍訓活動中, 大部份年青人都能吃苦耐勞, 循序漸進地適應艱苦的挑戰的!
因環境培植出來的物種, 不能以改變物種來改變, 環境必須要配合!
但係港人再加上港府這對絶佳的天作之合, 註定香港大部的年青人都要受罪!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 nissan 於 25-3-2011 14:41 發表
老解個廣州軍事夏令營,對香港小朋友既態度97前97後都唔同晒啦,
97後D照顧不知幾無微不至,餵埋食飯咁濟。

而家D港童上去受一劑97前既訓練?! 一日都捱唔住!!
淨係冇命令唔俾抺汗一樣野,港童們分分鐘律師 ...
我記得當年第一次去時40 人一間大房,有幾條友仔第一晚訓唔著係度傾計,累到全間房比人啲出去做運動... 第二晚佢地就比人打鑊勁

只要軍營居住環境ok...我樂意受訓...

好耐之前去黃埔....自問十分食得苦...但個居住環境好差...
一間密封的房....有所謂的冷氣..但係壞的....係咁吹熱風...又冇得關..果幾日真係想死.....
跟住沖良果日....唔可以相象........差到...地下連屎都有............

回覆 18# 的帖子

Agree with you.   We need to give those kids some hell, inorder to let them know they are already in heaven.
今年目標
1. FAIL
2. 90%done!
3. Get a tool box
4. DONE!

引用:
原帖由 sunny 於 27-3-2011 14:05 發表
Agree with you.   We need to give those kids some hell, inorder to let them know they are already in heaven.
要屋企人配合先得!

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-3-2011 11:54 發表

好耐之前去黃埔....自問十分食得苦...但個居住環境好差...
一間密封的房....有所謂的冷氣..但係壞的....係咁吹熱風...又冇得關..果幾日真係想死.....
跟住沖良果日....唔可 ...
十分同意師兄既講法
本身黃埔果D訓練都唔辛苦
只係衛生環境太差.....
我真係唔想再係個乾廁旁邊食飯....

http://hk.news.yahoo.com/article/110330/4/njk9.html]

果到的青少年真係咁好.....?尼條新聞...

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 27-3-2011 11:54 發表

跟住沖良果日....唔可 ...
新加坡軍營,廁所大把蚊蚊等住食熱狗....
所以當完兵好多都會食煙....

我就真係頂唔順

我比較信新聞
出動女傭孭軍包 星洲少爺兵捱轟
"新加坡國會國防和外交委員會副主席李玉雲說,軍人未執行任務時,讓女傭扛背包雖不違反軍紀,但確實有損軍人形象。另有國會議員表示,新加坡許多家庭聘請女傭,造成日常生活對傭人的倚賴,甚至有些人從來都不會掃地。當地報章New Paper訪問了23名士兵,發現當中22人由傭人洗燙軍服,17人讓傭人打掃房間"
http://hk.news.yahoo.com/article/110330/4/njk9.html

引用:
原帖由 theloggoo 於 25-3-2011 11:51 發表

我嘅意見係...咪多左班服過兵役嘅 MK仔/黑社會...
依住師兄先係高見!

點解韓農咁好抽?有紀律,有體能……

30 12
發新話題