發新話題

不如唔搞仲好.....賽車表演要限速

引用:
原帖由 gd1893 於 30-3-2011 18:57 發表
我咁諗 : 做唔成表演係好可惜,不過,
其實香港,有無條件去推動賽車運動呢?

賽車會搞呢個活動背後既hidden agenda係要政府出錢起個「國際級賽車場」,
或者係香港市區搞比賽。

與此同時,賽車會亦引用鄰近既 ...
我既焦點就係搞一次性賽車表現賽要限制行車時速為50KM或者最多100km,係唔係可笑呢?!
直接唔搞咪算囉~
就好似跑一百米,但係機構同你講唔可以快過xxx時間咁
以特技飛行比較亦不合當

引用:
原帖由 Alex_山 於 30-3-2011 19:20 發表

我既焦點就係搞一次性賽車表現賽要限制行車時速為50KM或者最多100km,係唔係可笑呢?!
直接唔搞咪算囉~
就好似跑一百米,但係機構同你講唔可以快過xxx時間咁
以特技飛行比較亦不合當
冇錯,行得嗰50-100km,求其揾個有車牌都去到啦,使鬼請個冠軍嚟表演呀? 啲狗官都係用屎忽諗野,算把啦..........

引用:
原帖由 gd1893 於 30-3-2011 18:57 發表
我咁諗 : 做唔成表演係好可惜,不過,
其實香港,有無條件去推動賽車運動呢?

賽車會搞呢個活動背後既hidden agenda係要政府出錢起個「國際級賽車場」,
或者係香港市區搞比賽。

賽車會講過好多次, 只要政府批地, 起賽車場政府一毫子都唔洗出。

與此同時,賽車會亦引用鄰近既澳門同上海都係市中心搞賽車黎做例子。

咁首先分開睇啦:
(1) 澳門 (市中心比賽)
澳門同香港比:
地方細;
車輛數目 / 密度 少;
經濟活動對公路網既依賴亦無咁犀利;
傳統旅遊城市;
亦有傳統既賽車活動。

(2) 上海 (國際級車場 / 有係市中心鍊過咩?)
上海同香港比 :
地方大;
車輛數目 / 密度 少;
經濟活動對公路網既依賴亦無咁犀利;
路多/路闊;
國家意願興建;

x x x

掉返轉係香港,勉強叫做到「賽道」既路段呢:

(1)由東廊去到西隧
(2)彌敦道至獅隧
(3)公主道
(4)龍 / 呈祥道
(5)西速
(6)青嶼 / 青葵
(7)Tolo
(8)粉錦

唔好計大霧飛鵝呢D喇,
就是但揀一條,封閉三日黎進行比賽,
香港承唔承受到先?

好,起個千億世界級車場呢?
大家又估下尊貴既議員們同偉大既輿論又會點講?

搞街道比賽, 絕對唔會用高速公路

最好就係尖沙咀封幾條街鬥,
TST本身係旅遊區, 商業交通壓力又細

香港根本就無條件亦唔適合去推廣賽車活動,
唔好話F1 / 房車賽,我地連小型賽車都搞唔掂啦,rite?

之前既小型賽車不知搞得幾出色, D國際車手仆到黎玩,
當年維園既香港國際小型賽車格蘭披治大賽, 係全世界最有名氣同最高獎金的小型賽車賽事。

拎部四千萬F1去龍和道跑亦簡直係浪費左部車。
再者,龍和道又適唔適合就咁封幾日比佢表演呢?

另外,如果出個冠軍F1車手黎表演,就必須要比佢用極速係市區奔馳的話,

而家唔係非法賽車, 只係封路表演, 對於安全問題, 我相信人地車隊考慮得比我地清楚。

咁如果Red Bull搵個世界級特技飛行比賽冠軍黎的話,
我地係咪又要放寬飛行高度限制,比佢係旺角上空貼地低飛?

咁講唔通遮?

唔成立, Red bull air race只會係機場或者海上比賽。

整體而言,我覺得呢次係賽車會夾硬黎,同埋搵方向報夾政府遮。
.
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

叫班車手黎香港表演跑步?

引用:
原帖由 b.jam 於 30-3-2011 19:55 發表
叫班車手黎香港表演跑步
係行路

正狗官.....

新加坡都係特登市區賽吸引遊客,真係捉到鹿都唔識脫角......

經過視力測試, 一綜高官視力只能達<50KM水平, OVER就追唔切架啦

好一班膠官.....

i argee.....不如唔搞仲好

香港d官跟本就唔鐘意車,佢地都不知幾想條街一架車都無。仲叫佢地搞賽車。打GT5算啦
Never Forget

比較想知,到底係政府批準表演之後先加 50 Km/Hr 既限制,定係賽車協會請左人地之後想"霸王硬上弓" ?

引用:
原帖由 adlar 於 30-3-2011 20:04 發表

係行路
係爬行

Hahahaha

I want to know who / which team decide the 50km limit

why not 60km for F1 cars  

引用:
原帖由 Pan 於 30-3-2011 22:13 發表
香港d官跟本就唔鐘意車,佢地都不知幾想條街一架車都無。仲叫佢地搞賽車。打GT5算啦
班官都唔玩車,玩車的話連車稅都免埋
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

行50km不如唔好行, 整個場景比人影下相算啦.

發新話題