發新話題

[認真] 4人綜援家庭今年平均每月收益可達逾1.3萬元

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 18:51 發表

佢而家呢個計法,係將所有津貼都申請得到先係呢個數,但現實未必每一個綜援戶都合資格申請足呢d野
"""4人家庭"""係唔係真係4個人用先??父母係唔係唔洗比少少錢比佢地父母??
拿,你將四人問題變左6人問題WOR!
咁父母既父母,你估佢地有冇得拎呢D綜援先?

引用:
原帖由 ZACK-R3 於 21-4-2011 21:35 發表

拎綜援果D又咪D大陸人
咁又唔好一竹打死一船人!
我識既又好,見報既又好,都不泛香港之輩!

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 21:43 發表

咁又唔好一竹打死一船人!
我識既又好,見報既又好,都不泛香港之輩!
可能係我見識小啦
但係好多拎綜援大陸人都好串,所以我先咁講姐

引用:
原帖由 ZACK-R3 於 21-4-2011 21:50 發表

可能係我見識小啦
但係好多拎綜援大陸人都好串,所以我先咁講姐
串?冇文化緊串!

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 21:55 發表

串?冇文化緊串!
唉,辛苦了一眾納稅人

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-4-2011 21:42 發表

拿,你將四人問題變左6人問題WOR!
咁父母既父母,你估佢地有冇得拎呢D綜援先?
““4人家庭““只係計同埋一齊住,唔係住埋一齊係唔計,即係表面係““4人““,現實情況比報導所講的理論情況複雜得多
父母的父母有拎綜緩,生果金o個d都好,如果夠食的就唔洗咁多公公婆婆執紙皮、執罐la
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

如果師兄想見識下咩叫做x街既話.....我強烈建議各下到灣仔社會保障部我包你一定大開眼界我包你眼火爆

[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

呢個世界咩人都有,囉CSSA既都一樣,我絕對相信唔係個個都係懶人,有人真係有需要先囉

但我就真係好唔同意有部分人士所講,係政府帶頭抹黑綜援人士,我想講好多野大家有眼睇

有D人真係人前人後兩個樣,對住社工果D戴一個面具,對另一D人又戴另一個面具

又好似呢D咁,我就覺得有心呃囉
http://hk.news.yahoo.com/article/110420/3/nwzx.html

引用:
原帖由 一等兵 於 21-4-2011 22:46 發表
如果師兄想見識下咩叫做x街既話.....我強烈建議各下到灣仔社會保障部我包你一定大開眼界我包你眼火爆  
師兄唔使勞氣, 其實仍然會幫呢班人講說話既師兄們先至係最幸福既一群, 大概因為佢哋仲未曾有機會見識到現實世界果班pk既醜惡, 而仍然活喺佢哋心目中充滿愛既理想世界......................

引用:
原帖由 里安 於 21-4-2011 22:54 發表
呢個世界咩人都有,囉CSSA既都一樣,我絕對相信唔係個個都係懶人,有人真係有需要先囉

但我就真係好唔同意有部分人士所講,係政府帶頭抹黑綜援人士,我想講好多野大家有眼睇

有D人真係人前人後兩個樣,對住社工 ...
師兄,我個人覺得呢個都唔係全心呃既,事關佢檔野係冇牌,咁又可以點報收入呢?仲有, 至少佢有付出勞力...
唔知你有冇聽過"綜緩山莊"呢個term, 喺果度有一個好奇怪既現象, 有一部份人每朝晨咁就要迫車出市區返工, 而有另一部份男男女女, 日日喺club house打躉, 嘆冷氣, 一家大細落去冲涼, 攞晒d衫褲鞋襪落去洗等等.....後來攪到管理公司規定, 比錢入場游水既先用到淋浴設施..............唔使做有咁既生活居住環境,真係去邊度搵!!!
不過依租金價起飛, 情況可能有改善都唔定.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-4-2011 22:43 發表

““4人家庭““只係計同埋一齊住,唔係住埋一齊係唔計,即係表面係““4人““,現實情況比報導所講的理論情況複雜得多
父母的父母有拎綜緩,生果金o個d都好,如果夠食的就唔洗咁多公公婆婆執紙皮、執罐la
如果要講,我又可以話你知好多百萬富翁都執紙皮、執罐,包括煙廠街街市入面幾間鋪既老細都係...

引用:
原帖由 mujiadam 於 22-4-2011 13:19 發表

如果要講,我又可以話你知好多百萬富翁都執紙皮、執罐,包括煙廠街街市入面幾間鋪既老細都係...
難聽D講句 : 攞黎講
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 wing383 於 21-4-2011 23:56 發表

師兄,我個人覺得呢個都唔係全心呃既,事關佢檔野係冇牌,咁又可以點報收入呢?仲有, 至少佢有付出勞力...
唔知你有冇聽過"綜緩山莊"呢個term, 喺果度有一個好奇怪既現象, 有一部份人每朝晨咁就要迫車出市區返 ...
係咪"嘉湖"
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

引用:
原帖由 Elf 於 22-4-2011 13:38 發表

難聽D講句 : 攞黎講
係架~

引用:
原帖由 wing383 於 21-4-2011 23:56 發表

唔知你有冇聽過"綜緩山莊"呢個term, 喺果度有一個好奇怪既現象, 有一部份人每朝晨咁就要迫車出市區返 ...
佢係有付出勞力,不過佢係人前大大聲講自食其力,賺人熱淚仲要入返政府轉頭

人後就成家齊齊食呀公,比人踢爆就粒水,不過好彩,仲有成班"好天真"力撐

其實呢D人好多,我之前都講過,"人前人後兩個人",係D"好天真好傻"先信晒佢地有幾壓迫姐

我諗我唔算見得多,我有D做救護既朋友見得仲多......

btw,我好同意你講:其實仍然會幫呢班人講說話既師兄們先至係最幸福既一群, 大概因為佢哋仲未曾有機會見識到現實世界果班pk既醜惡, 而仍然活喺佢哋心目中充滿愛既理想世界

發新話題