發新話題

唔洗幾耐玩完

一早已經講左會有呢個問題啦,係事實
鵰。豹。狸。獅。狒

買樓?! 飯都唔知有無得食

有學識當然重要! 但人際關係及做人識轉彎更重要!
除非份工係自閉創作唔駛見人啦
享受期待  珍惜擁有.

話時話..有無好工介紹?! 就黎失業-3-

如果因為咁, 覺得讀書多無用就絕對錯誤..
我出黎工作20年, 你問我讀書多有咩好處我無資格講, 但讀書少有咩壞處, 我就非常清楚..
書到用方恨少係非常真實而且絕對正確, 有機會真係乜都要讀一餐..  唔好諗有無用, 有得讀一定要讀..  

引用:
原帖由 easygo 於 27-4-2011 11:25 發表
我出黎工作20年, 你問我讀書多有咩好處我無資格講, 但讀書少有咩壞處, 我就非常清楚..
書到用方恨少係非常真實而且絕對正確, 有機會真係乜都要讀一餐..  唔好諗有無用 ...
師兄..你唔係唔岩...但我讀左3年eng系ive..發覺係錯誤的選擇!

引用:
原帖由 wingb_bee 於 27-4-2011 11:33 發表

師兄..你唔係唔岩...但我讀左3年eng系ive..發覺係錯誤的選擇!
先唔好理有冇得學以致用

學歷高D , 俾顧主壓價既空間都細D

引用:
原帖由 於 27-4-2011 11:54 發表

先唔好理有冇得學以致用

學歷高D , 俾顧主壓價既空間都細D
咁都係既...

因為自己搵得少,就要眼紅一個比較正常既工資?

問題唔係最低工資太高,而係大學生入職人工太少,先係問題所在吧?

引用:
原帖由 easygo 於 27-4-2011 11:25 發表
書到用方恨少係非常真實而且絕對正確, 有機會真係乜都要讀一餐..  唔好諗有無用 ...
師兄講得冇錯
但我發覺加下,中五中七出黎做陣野,到有需要再讀個PART TIME DEGREE仲好,好過中學直上大學
縮縮北行鳥 =口=

"我花了這麼多年時間,完成大學和碩士課程,但到頭來人工和清潔    工保安員相比,只多了2,000元"
有多兩千蚊仲想點呀...條白痴真係以為自己讀完大學會高級過人?!
我相信人地做清潔做保安既效率高呢d淨係識死讀書既人n倍囖...
最憎d以為自己讀完大學就好把炮既人..

香港遲早玩完!哈

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-4-2011 12:11 發表
因為自己搵得少,就要眼紅一個比較正常既工資?

問題唔係最低工資太高,而係大學生入職人工太少,先係問題所在吧?
我又唔覺係大學生入職人工少
加陣大學生入到間公司,
就代表佢會叻過其他唔係大學生既同事咩?
如果唔係既,咁點解要比高人工佢
縮縮北行鳥 =口=

呢d所謂大學生,好話唔好聽依家周街都係啦,浸咸水返黎又點呢?
如果你真係有過人之處既,我就唔信全香港個個僱主都唔識貨囉.......
埋怨人地之前不如諗諗自己有冇問題先,唔好拎住張淨係用錢買返黎既證書就聲大大,如果唔係只會自暴其短!
唔通咩經驗都冇一出黎做野就要人比萬九幾蚊你??!!
你係有料既,有埋幾年經驗,大把人高薪挖閣啦,醒少少啦"大學生"喎!!!
如果不知自量又聲大大,只係話比人知你冇料又短視,就算你第日走去搵果d只教你權利,從來冇教你盡自己義務既黑社會議員去幫你發難渣,道理都唔會o係你果度囉!!!

發新話題