25 12
發新話題

who are you?

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 20-9-2011 01:22 發表
圖二拎AK著三沙係咩隊?
應該係阿富汗當地部隊
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-9-2011 10:46 發表

但係第一張支槍應該係英軍果支C8 CQB...
Yes....both of them also use the C8SFW CQBR(may be is C8A1 only...).......but...except UKSF....any other country use this????and...will the SEaLs use the C8SFW???

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-9-2011 10:46 發表

但係第一張支槍應該係英軍果支C8 CQB...
有幾點唔係好明:
(1) C8 CQB有咩特徵?
(2) SAS有用PEQ15?
(3) SAS著AOR1 LBT6094?
(4) 佢心口果個PTT唔似美軍用開嘅款式...

有幾點唔係好明:
(1) C8 CQB有咩特徵?<----see in the attach photo....this two part..is the main different of the C8SFW and other M4 series.....and except the UKSF....I only can referance to the Wiki....it said Norwegian MJK and HJK also use the C8SFW...

附件

20-9-2011 11:41

引用:
原帖由 geoprotex 於 20-9-2011 11:29 發表

有幾點唔係好明:
(1) C8 CQB有咩特徵?
(2) SAS有用PEQ15?
(3) SAS著AOR1 LBT6094?
(4) 佢心口果個PTT唔似美軍用開嘅款式...
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=76314&extra=page%3D1

附件

20-9-2011 11:41

20-9-2011 11:42

鵰。豹。狸。獅。狒

我覺得其實由個章已決定一切.

槍, 只係工具. 緊急咩人拿都可以. 命仔由關.
但章, 對SF或普通軍人來說. 係榮耀,認同的標志.
這三尾獅是SEAL金隊的標誌.比著你係SAS,會唔會貼上人地的標誌去工作呢?(自已由唔係無章..)

正如王仁仔,會唔會拿華仁的校章貼到校服上去返學呢?

引用:
原帖由 mk23 於 20-9-2011 12:01 發表
我覺得其實由個章已決定一切.

槍, 只係工具. 緊急咩人拿都可以. 命仔由關.
但章, 對SF或普通軍人來說. 係榮耀,認同的標志.
這三尾獅是SEAL金隊的標誌.比著你係SAS,會唔會貼上人地的標誌去工作呢?(自已由唔係無章 ...
言之有理...
鵰。豹。狸。獅。狒

隔離台都討論緊呢幅相,普遍認為圖一右邊果位係New Zealand SAS,而左邊果位係SEAL,不過佢手上嘅武器暫時都係解釋唔到....

背部有傷先剪爛

多謝gtoray總版主, geoprotex 師兄及HKpolice-Psu總版主, 幾位解決咗我之疑問

25 12
發新話題