發新話題

中日高鐵小比較

哦,用番你寫㗎嘢先:
京港(台)通道:北京∼衡水∼菏澤∼商丘∼阜陽∼合肥(黃岡)∼九江∼南昌∼贛州∼深圳∼香港(九龍)高速鐵路;另一支線為合肥∼福州∼台北高速鐵路 ,包括南昌∼福州(莆田)鐵路。連接華北、華中、華東、華南地區,貫通京津冀、長江中游、海峽西岸、珠三角等城市群。
你冇睇其他人點覆你?番到現實世界未?
夠鐘食藥喇,我上網搵到呢隻,應該啱你。

引用:
原帖由 MG-42 於 4-7-2017 04:20 發表

標題打明2020年, 你又想屈我 ?
八縱八橫
京港(台)通道:北京∼衡水∼菏澤∼商丘∼阜陽∼合肥(黃岡)∼九江∼南昌∼贛州∼深圳∼香港(九龍)高速鐵路;另一支線為合肥∼福州∼台北高速鐵路 ,包括南 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2017 01:45 發表
剩係一個日本TOTO公司生產的會噴水洗Pat Pat兼有吹風㗎廁所板,我諗冇邊個國家㗎人會咁細心去研究。以人為本,還是以經濟發展為本,真的一目瞭然。
乜日本生產一個咁既
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

http://www.homejournal.hk/zh/directory/toto-2/
正確來說是一個智能馬桶,蔡瀾早十多年前於其散文中已經介紹過。有興趣?不過唔平。
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-7-2017 08:46 發表

乜日本生產一個咁既
究竟世界上還有神嗎?

我爺爺今年100歲,
用緊TOTO washlet ,
菲傭照顧佢時,兩個人都至少算有番些尊嚴, 所以很值得。

掉番轉頭,最近轉左新工,棟智能大(下)既懶有型廁所都係用TOTO野,但設計上就真係不敢恭維..

有何問題呢?
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2017 09:43 發表
我爺爺今年100歲,
用緊TOTO washlet ,
菲傭照顧佢時,兩個人都至少算有番些尊嚴, 所以很值得。

掉番轉頭,最近轉左新工,棟智能大(下)既懶有型廁所都係用TOTO野,但設計上就真係不敢恭維..
究竟世界上還有神嗎?

以尿兜為例, 離地但只數吋, 弧度後比前高亦似乎好易反彈,唔同層數地上都經常有好多滴印.

引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2017 10:28 發表
以尿兜為例, 離地但只數吋, 弧度後比前高亦似乎好易反彈,唔同層數地上都經常有好多滴印.
呢個可能係民族性格問題,
日本人企係尿兜係會企到好貼個兜,
有別於一般人可能會企到好開,用遠程射進尿兜內。
所以彈水可能係入射角度問題?
原因可能係日本人怕會滴濕地面,佢地會覺得唔好意思。
另一係...日本沖廁係用淡水,有別香港用海水,甘樣用淡水個尿兜一定比用海水清潔很多,
企近D都唔怕比去水的海水彈到。
(如果有住過民宿,可能會見過一程傳統日本廁所,佢個沖廁製一按下,下面沖廁,上面同時會射出小水柱比你洗手的)

2017 營運中既中國鐵路圖。
同妄想圖比較,分别好似唔大。

附件

4-7-2017 10:51

引用:
原帖由 Lolanto 於 2-7-2017 20:18 發表

d人比車撞死定d火車炒埋一碟。
比車撞
一般都唔會停車
因為好多時睇到已經停唔切
同埋停車ge話
車長要寫report
停到車通常係因為老遠已經見到
或者撞到機件有問題、有人投訴等

以前好多人會行路
但係電氣化之後車快咗好多
行人見到車已經走唔切
所以成日撞到人
不過而家少好多啦

引用:
原帖由 MG-42 於 4-7-2017 04:12 發表

因你夠未覆我點解美國"偷用"技術就冇問題合情理 , 中國"借用模仿"就有大問題講到好似全世界罪人咁    你咪係得個講字 !  偏袒到你... 同美帝一樣自己乜都得人地就做乜都唔比
借用模仿 = 抄襲 = 自己唔識唔會又唔很買版權開發而自行抄襲, 但又把抄襲出來產品對外消售!

致予美佬偷你科技及技術, 你可以從合法途徑公平地入品美國法院追究! eg. 平果vs三星 / 三星vs平果 ...

大陸! Land Rover 都告唔入 LAND WIND ......

發達國家重質, 發展中國家重量, 人各有志, 唔同level其實有咩好比較.....

引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2017 11:32 發表

借用模仿 = 抄襲 = 自己唔識唔會又唔很買版權開發而自行抄襲, 但又把抄襲出來產品對外消售!

致予美佬偷你科技及技術, 你可以從合法途徑公平地入品美國法院追究! eg. 平果vs三星 / 三星vs平果 ...

大陸! L ...
Michael Jordan o係大陸自我介紹都會俾人告

強國有名你叫都算係全球發逹國家經齊火車頭之一! 但國策只係得一句"搞好經齊" !

強國及強國人民好齊心搞好經齊! 國家印銀纸 ! 人民自己又一起印銀纸 !

發新話題