發新話題

[認真] 點解要扯人頭髮???

引用:
原帖由 衰人 於 12-6-2012 19:03 發表
佢個動作係錯係唔啱
不過我唔覺衝防線d示威者係啱喎.....下下就攞自由民主黎做盾牌d人推人、推鐵馬、衝出馬路就天公地道???
開始既時候警方唔阻止佢地先攪到今時今日有恥無恐覺得咩都佢 ...
97前,警察係由得示威者衝向新華者大門,撞門踢門夠皮,啲人就自己走,差人從旁睇住
之後隻大鐵門又無乜事。我無話佢啱,但97前好少見到咁樣警民衝突。

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴裝持盾牌?至少保護自己

又或者企在大閘後,等人入到去才拉人(出師有名)

講番,個差人咁扯頭髮值嗎?整襯條示威者,人哋告民事,上監警,你又估警隊又會保唔保你?

小弟愚見,不喜請插

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 18:26 發表
搞民主搞革命改變建制都係要先蝕卓的,
我們不能要求條件、環境先改變黎遷就我地,
但起碼要自己做得到、做得好先,
之後再嘗試去爭取。

你郁手吖麻?ok我咪打到你爆缸咯反正我羅正牌,
外國都係甘架, ...
講得啱,所以大陸搞民主都大O樂
旺陽兄"被自殺”,大陸又怕咗盲俠”光城兄”
不過batman都唔夠公安打

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-6-2012 22:59 發表

97前,警察係由得示威者衝向新華者大門,撞門踢門夠皮,啲人就自己走,差人從旁睇住
之後隻大鐵門又無乜事。我無話佢啱,但97前好少見到咁樣警民衝突。

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴 ...
因為公安既任務已經由保障北大人既安全變成保障北大人既面子。

堂堂天朝大國既門都可以隨便俾人撞?
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

"大佬,唔收窄D路,焗你班示威者火都黎,又點可以反指你地衝動唔​理性呀,一向都係咁架啦~~~~"
引自facebook網民言論

附件

13-6-2012 00:05

一樣係示威遊行, 一樣係抗議霸權存在
點解德國警察可以安安靜靜係你隔離行(見片), 甚至幫埋你開路(見圖)
香港警察又要噴髮膠又要扯頭又要抓手? (差在未出摺凳)

http://humansarefree.com/2012/05 ... ed-helmets-and.html

引用:
原帖由 RX7 於 12-6-2012 19:43 發表

冇用,班友仔大把都係未出來做野/拎綜援/背後有人資助.加稅係冇用的..
CUT佢政府資助,綜援同收返佢住緊間公屋就得(民主而很多人掛念的英國用緊)
其實你有無參與/參觀過示威/遊行而唔係坐係部電腦前做keyboard fighter?

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 00:09 發表
點解德國警察可以安安靜靜係你隔離行(見片), 甚至幫埋你開路(見圖)

http://humansarefree.com/2012/05/german-police ...
http://www.youtube.com/watch?v=MpbfAFvygYM

引用:
原帖由 tf141 於 13-6-2012 00:19 發表

http://www.youtube.com/watch?v=MpbfAFvygYM
所以? 你想prove 德國警察不比香港警察好? 只是一樣糟糕?

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 00:09 發表

http://humansarefree.com/2012/05/german-police ...
我見到一班遊行好有秩序的示威者
如果示威者唔唔守秩序
衝向班做好防暴準備的警察時
你又估班警察反應係點?

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 00:35 發表

所以? 你想prove 德國警察不比香港警察好? 只是一樣糟糕?
所以我想問: 點解德國警察可以用到呢種程度既武力, 而youtube既評價給予者有接近百分之95人讚好, 而我地既示威者只係俾人推下, 抬走...隔離就隨即會有一大班見義勇為既好市民大叫差人打人呀, 救命呀, 咁呢?

[quote]原帖由 Lolanto 於 13-6-2012 00:49 發表

如果示威者唔唔守秩序
你又估班警察反應係點?

p.s. 另一網民言論:"我想講有d車原本不是行干諾道西的,是警方調入來!如圖​中的10號巴士!
目的是要雪上加霜!令示威難度增加和抹黑示範者"

睇完D圖希望C兄回應我三個問題:
1. 何謂之秩序?
2. "邊個"ge秩序?
3. 當天3X度, 前有無數警察阻擋, 後有無數因苛警察唔封路而駛入ge車輛 (有D據稱仲係警方引路而入) 班遊行人士呆企係路中心, 願又請唔到,咁你又估當時班遊行人士反應可以點?

附件

13-6-2012 01:09

引用:
原帖由 tf141 於 13-6-2012 00:58 發表

所以我想問: 點解德國警察可以用到呢種程度既武力, 而youtube既評價給予者有接近百分之95人讚好, 而我地既示威者只係俾人推下, 抬走...隔離就隨即會有一大班見義勇為既好市民大叫差人打人呀, 救命呀, 咁呢?
唔好意思阿C兄, 可能我對眼有小小近視要去驗一驗了

附件

13-6-2012 01:20

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 01:20 發表

唔好意思阿C兄, 可能我對眼有小小近視要去驗一驗了
我所指既唔係呢件單一事件
就算係, 噴下野都同果班德國佬差得遠啦

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-6-2012 22:59 發表

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴 ...
97前, 示威者想去港督府示威, 最後比警察打到七個一皮...........呢件事係發生喺67暴動時期嘅花園道事件........

97前新華社唔係自己老細地方, 緊係無你咁好氣啦.....但係宜家中聯辦唔同, 你又試吓97前有人去英國駐港嘅辦事處咁搞法吖, 睇吓幾多人會去咗白屋.........
有時唔係咩港人治港, 而係現實問題, 我哋係確實回歸咗中國....有D咁嘅舉動都係無可口非........

仲有, 如果警察著防暴裝......咁就死梗啦, 今時今日啲示威者只係見到中聯辦外面啲警察已經咁大反應, 見到防暴隊!!!!暴動都有分呀......................

至於點解97前好少見到咁樣警民衝突, 因為67嗰年, 當時大部份反對政府嘅領袖唔係比人接咗去白屋住, 就係直接送咗佢返大陸永久旅遊......剩低個D唔驚死咩, 仲敢同英國佬玩???所以97前除咗反中遊行之外, 基本上係好太平嘅.......

有時倒返轉咁諗, 如果將中聯辦當成其他國家嘅使館嚟睇, 如果有人咁樣衝擊美國使館嘅話, 我相信警察一樣會咁做..........仲有一樣唔同...如果示威者衝咗入中聯辦, 最多比警察拉, 但如果衝咗入美國使館......死咗都唔好問點解呀...........

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 01:09 發表
[quote]原帖由 Lolanto 於 13-6-2012 00:49 發表

如果示威者唔唔守秩序
你又估班警察 ...
呀.....首先....我又想問.......點解又會信晒..."嗰位網友"嘅片面之詞, 而肯定啲車係咁警察點入去嘅呢????

而喺同一時間, 德輔道西嗰面又係乜環境呢??
而示威嘅搞手, 之前又點同警察講佢哋嘅遊行路線呢????
而當日嘅遊行路線又係點行呢???

發新話題