發新話題

[認真] 1989年 李卓仁 ?

世界上有一武器比核彈更大威力-----就是"民主",一旦被擊中國土定會4分5裂
看看以前的大印度,現在的中東

相反極力捍衛的中國,古巴就被"民主"大國宣傳成屎都不如
]

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-6-2012 22:54 發表
又有多少學運領袖坐監(如王丹)你又知不知道?
又有多少人被秋後算賬,有啲死咗都沒人知?
前文𣿬報前編輯都引用”痛心疾首”做社評,難道又被人收賣?
如果個班學運領袖有份搞當年的暴亂
打死都冇得原諒

歷史角度而言
84年中英聯合聲明,己經人人怕中共,又搞移民朝
89年搞單大野,文𠥔報前編輯引用”痛心疾首”做社評唔出奇
當時人人都驚,佢根本唔太清楚整件事,當年靠的,老美轉播片段
老美,再計計時間
天將降大任於斯人,必先損其心智, 勞其根骨,餓其體膚.

引用:
原帖由 MR_KFC 於 14-6-2012 23:05 發表
世界上有一武器比核彈更大威力-----就是"民主",一旦被擊中國土定會4分5裂
看看以前的大印度,現在的中東

相反極力捍衛的中國,古巴就被"民主"大國宣傳成屎都不如
民主
你我同意見OKAY,其他意見你唔好提
民主??你要埋我個份
天將降大任於斯人,必先損其心智, 勞其根骨,餓其體膚.

引用:
原帖由 open 於 14-6-2012 23:08 發表

如果個班學運領袖有份搞當年的暴亂
打死都冇得原諒

歷史角度而言
84年中英聯合聲明,己經人人怕中共,又搞移民朝
89年搞單大野,文𠥔報前編輯引用”痛心疾首”做社評唔出奇
當時人人都驚,佢根本唔太清 ...
另外要注意的是當時除了學生,
北京不同地方有其他人在不同地方聚集生事,
單純係不滿政府既平民?
裡面有無其他人或其他勢力?

呢部份我甘樣睇:如果任何一個地方既民眾襲擊警察、士兵,
引起混亂同傷亡,先不論原因,執法單位會點做?
如果民眾持有武器並存有惡意,又會點做?
學生集會有無機會只係序幕,好戲其實在後頭?
如果岩岩香港六四集會參與者持有武器情緒激動,
警方又控吾控制到?

當然可能好多事情雙方都有部份隱瞞住,
可能永還都吾會有答案...

已經養成;

所有 " 國際政治新聞 ", 最多都信 七成 的習慣,  

所有 " 本港政治新聞 ", 最多都信 五成 的習慣.

有立場報章, 報社, 減多一成

現在最可信的係 " 娛樂新聞 " , 因為信足都冇壞,

唔會影向他人, 唔會惹禍上身, 唔會連累家人朋友

引用:
原帖由 sam524 於 14-6-2012 18:17 發表
又係果句
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre" - john miles
明就明唔明就講咩都冇用

啱啱搵番
丁子霖個仔係係木樨地比人打死
木樨地係暴亂地點,先唔好 ...
若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國..........................................................................................................................................................................
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 14-6-2012 23:51 發表

若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國.......................................................................................... ...
那孫中山呢??
]

引用:
原帖由 MR_KFC 於 15-6-2012 00:20 發表

那孫中山呢??
佢都唔成功! 算不上什麽呢!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 tango10 於 14-6-2012 23:51 發表

若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國.......................................................................................... ...
你甘都可以放埋一齊講?你知唔知1927年前中國人民係過D物野生活???1989年前中國又係點???有無搞錯!!!

引用:
原帖由 tango10 於 15-6-2012 00:23 發表

佢都唔成功! 算不上什麽呢!
滿清政府是天道打 當然算不上什麼,在內地有好多人否認他是國父
]

引用:
原帖由 MR_KFC 於 15-6-2012 01:24 發表

滿清政府是天道打 當然算不上什麼,在內地有好多人否認他是國父
當然.
孫中山係國民黨人
土共點會認, 土共人民更加無機會認

咁又奇怪,近排咁多大陸前官員同六四劃清界線?
如果係暴亂,平亂有理,我覺得要還共產黨一個清白。
那就唔駛封鎖”六四”相關新聞!
唔駛軟禁異見人仕

引用:

歷史上有多少國家吾係"武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國“呢?
成功咪光宗耀祖,不成功咪暴亂咯

引用:
原帖由 一舊水 於 15-6-2012 01:26 發表

當然.
孫中山係國民黨人
土共點會認, 土共人民更加無機會認
國共內戰我一向睇成兩班古惑仔爭地盤炸,
大家都係PK吾係咩好人,其中一班吾夠打比人趕走左。

64不是一晚的事, 屠殺之前的1-2個月, 國際和香港媒體一直緊貼事態, 有暴亂的話全世界都知! 相反因為北京學運,那時各地中國人的秩序和品德有短暫的改善, 只有經歷了那些年的人才會記得! 又話冇殺人, 又話暴亂而殺人, 不是很矛盾麼?

過了23年,還要殺一個被軟禁, 又盲又聾的証人, 可想而知行兇者的心裡已受到非常的折騰和害怕!  殺人的報應早就來了, 而且是漫長的折磨....

發新話題