發新話題

[吹水]有無諗過退休後去香港以外地方生活

有錢既就希臘
無錢既就瑞典
搵錢就星加玻

引用:
原帖由 JimmyShun 於 8-9-2012 02:18 發表

當你旅行得越多地方,就會越覺得香港真係人地所講係福地

天災又少,限制又少,最少依家比以前八十年代好(經濟方面同自由度)
香港天災少、治安不錯是真的,但若論自由、論法例限制,小巿民謀生等...香港連台灣都比唔上....

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 8-9-2012 02:31 發表
有錢既就希臘
無錢既就瑞典
搵錢就星加玻
為何有錢希臘、無錢瑞典.....?
願聞其祥....

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

回覆 33# 的帖子

+1

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 02:51 發表

為何有錢希臘、無錢瑞典.....?
願聞其祥....

希臘爆緊煲過去做下大爺都好
主要真係風景好 生活節奏極慢 同希臘人極度友善
而瑞典其實唔發達 又唔係講英文 同上三樣 退休生活百零萬夠過世
加上呢兩個地方你想野外運動行山游水打臘都可以
星加玻唔洗講....對上一次去旅行就見到咩叫文化, 禮貌同教育

最緊要三個地方都美女如雲
玻妹玩腳

對上一次去差唔多十年前因為做野
上年去就喪玩 進步得好快
SHARE小小星國風景相

唔想移民, 都要搞移民
生活o係今時今日既香港, 點都要留條後路...
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

去馬來西亞!! 講廣東話就得, 樣樣都平!! 住係 KL Twin Tower 付近買間千幾尺 apartment 都係2百幾個港紙!!

回覆 37# 的帖子

+1
that's wt I believe

馬來西亞沙巴! 廣東話OK(老左退休先黎學外語咩),物價平(買架全新進口車,平平地五萬有交易),空氣好(平均一兩日落一次雨,咩灰塵都沖乾淨),大把地方周圍玩

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 8-9-2012 03:35 發表

希臘爆緊煲過去做下大爺都好
主要真係風景好 生活節奏極慢 同希臘人極度友善
而瑞典其實唔發達 又唔係講英文 同上三樣 退休生活百零萬夠過世
加上呢兩個地方你想野外運動行山游水打臘都可以
星加玻唔洗講 ...
希臘、瑞典ok,星架坡環境十分唔錯,但地方太細,消費又太貴...隔離馬來西亞好d,雖無星架坡咁乾淨,但生活消費平得多...

回覆 40# 的帖子

Sabah is reli a nice place
if u know diving, that's even a better place

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2012 01:49 發表
我想retire去泰國住!
Same here

等到香港供完層樓! 用五+萬豪裝! 再租出去, 根住過泰國買架PICK-UP! 買層樓仔! 買地唔比但買樓可以! .......一星期做三日PART-TIME(去個Friend間餐官到做, 一路學泰文一路住....... 有槍玩有囡欖

不過唔知到時有冇咁多錢!

講就容易, 邊個唔想離開呢個鬼地方
有錢先得架嘛

錦當然如果有錢既我都想走
我會選去阿拉斯加, 係香港咁高密度, 想搵d自然生活都唔得, 同時我比較鐘意大自然

發新話題