發新話題

警訊 不當使用汽槍

引用:
原帖由 gtoray 於 18-3-2013 22:48 發表

我覺得佢未必可以代表" WARGAME界"
但至少佢響 AIRSOFT 界是有份量的
唔通找盲神代表wargame界?講笑啫

周生,佢份人好nice,唔似其他人咁臭串

其實政府肯做呢一步都算唔錯了, 大家唔好吹毛求疵喇
條片起碼帶起一d正面既info, 玩wargame/收藏合法槍械並唔係咩唔見得光既野
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 ohmydie 於 18-3-2013 19:41 發表

系警訊宣揚氣槍安全時show紅氣 有何意思?
同埋個"主席"講wargame迷時話追求大火力以增加射程又系咩意思?
佢話有人為左想要射程而加大火力
唔係話火力可以加長射程
佢無錯喎
係唔係真係work就另一件事啦
但真係好多人咁諗咁做架喎
你數一數你年中聽幾多「呢枝打1.99J,又直又遠」?

引用:
原帖由 tinyau1134 於 18-3-2013 19:55 發表

愈大力愈長射程, 係其他因素保持不變下, 你可以反對嗎?
實際上呢…係無乜分別既
同一粒彈既情況下幾多隻蕉對射程影響真係唔大
尤其你蕉愈多影響就愈細

引用:
原帖由 sunny2014 於 18-3-2013 23:43 發表

實際上呢…係無乜分別既
尤其你蕉愈多影響就愈細
個人經驗( 或感覺 ) ,係低火力 1 j 以下加至 1.5 左右,射程增加是明顯的。但 1.5 j 升到 1.9 ,增加不明顯,

應該是 bb 彈太輕的關係 ( 感覺就是大隻佬掟羽毛 ) ,要大幅增加bb 彈重量,再加力,射程先會再度明顯提升。

不過這些是game 友的功課,但不過是「民間人」的「題外話」,完全不值得深究。

正如你教個你個仔打街霸唔會一開始玩駁combo,拳拳腳腳打住先,想學先算

連"條自己友(四眼仔)", "個"主席""係邊位都唔知嗰D先好笑

喺宜家嚟講, 一時三刻都諗唔到揾邊個講會啱D.........而且佢講D嘢.....ok吖~~~

另外.....我都要挑骨頭....寶力幾時有咁好服務架

一個打開IPSC嘅人企出黎對住全港市民為我地班wargame人平反,除左感恩之外我諗唔到仲有咩需要挑剔。小弟自問人微言輕無咩影響力,不過我都會將段片share上facebook,以正親戚朋友嘅視聽,算係為wargame界盡點棉力。

引用:
原帖由 sunny2014 於 18-3-2013 23:43 發表

實際上呢…係無乜分別既
尤其你蕉愈多影響就愈細
乜唔係細力掉石仔同大力掉石仔距離的分別嗎?

前設,
1.無HOP UP
2.同槍款, 槍管長度一樣
3.密氣,齒唔順等因素一樣
4.電V 數相同
5.總之彈弓以外既野全部一樣

只換彈弓, 其他不變下
我理論是否成立?
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 19-3-2013 19:18 發表

乜唔係細力掉石仔同大力掉石仔距離的分別嗎?

前設,
1.無HOP UP
2.同槍款, 槍管長度一樣
3.密氣,齒唔順等因素一樣
4.電V 數相同
5.總之彈弓以外既野全部一樣

只換彈弓, 其他不變下
我理論是否成 ...
火力愈大變量愈細

其實我一支弓去寶力參觀下得吾得ga

引用:
原帖由 Dave 於 19-3-2013 01:15 發表

個人經驗( 或感覺 ) ,係低火力 1 j 以下加至 1.5 左右,射程增加是明顯的。但 1.5 j 升到 1.9 ,增加不明顯,

應該是 bb 彈太輕的關係 ( 感覺就是大隻佬掟羽毛 ) ,要大幅增加bb 彈重量,再加力,射程先會再 ...
動能= 0.5mv^2
1.5焦升到1.9焦時, 速度其實唔係成正比地增加
比如1J = 100ms-1, 2J = 141ms-1

錦粒彈飛快左DD, 射程增加都係得DD, 好合理
不過我無計到空氣阻力, 越快既野, 空氣阻力越大

警訊拍出O黎唔係俾你地睇,一般人求其睇到訊息正面已經唔錯

玩開O既只要自律,條片只需要知道奄槍姐姐都幾得下就冇乜用

Good good

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-3-2013 20:22 發表
其實我一支弓去寶力參觀下得吾得ga
可能有妹妹陪你參觀

段片最大亮點係....

發新話題