發新話題

有無師兄玩開機械手錶同鐘?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-8-2015 23:16 發表
咁去邊買AA貨
問我

樓主想我點答你

附件

31-8-2015 11:03

引用:
原帖由 loveless 於 31-8-2015 10:01 發表

X2, 我都已經好少真係會戴住隻錶.

時至今日, 在絕大部份情況下, 腕錶已唔再係需要品, 而係飾物.
而飾物在社交上係會被人用黎衡量配戴者.
所以...純個人意見,
在唔擁有真品既情況下唔好用仿品,因為係點計都 ...
機械錶對我嚟講唔係裝飾物,係一個小宇宙,三幾球能買到個小宇宙係超值得的。以上的說話跟老虎說過。。。

咁都係玩鐘算數。。。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-8-2015 12:09 發表
咁都係玩鐘算數。。。
時鐘不簡單,Pierre Jaquet-Droz 作品係一部自動發條機械人。

最近行鴨記見到一個五寸舊式枱鐘肉,凸玻璃,陶瓷面黃銅肉,用個舊膠兜蓋住份肉,上鍊行六星期(水份大!)。。。。開八舊!

心郁,但睇過台仔鐘錶匠講,行得十年八年吾抺油,軸會損耗之類云云。

陶瓷面計落起碼七十年,但走時不凖確又係把撚!

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

有無C兄有留意DOXA?
依隻剛出果時好似大約二萬二有諗過買, 不過身邊D朋友話個價好浮吾好買吾過所以無買到
SOGO果間DOXA counter又無左無實物睇, 依家去到咩價位吾知LU.....

https://www.youtube.com/watch?v=a41I5rFj794

引用:
原帖由 reniless 於 31-8-2015 12:18 發表

時鐘不簡單,Pierre Jaquet-Droz 作品係一部自動發條機械人。
Scorsese 2011年o個套 Hugo 有冇去撐場?
https://www.youtube.com/watch?v=LAfQO1kfANg

引用:
原帖由 loveless 於 31-8-2015 13:11 發表

Scorsese 2011年o個套 Hugo 有冇去撐場?
https://www.youtube.com/watch?v=LAfQO1kfANg
無,老虎話我個人好俗無文化,當初唔知點解會畀我呃到。
---
事實上女人係畀男人呃先正常。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 reniless 於 31-8-2015 13:19 發表

---
C兄你一定吾夠我俗無文化, 有一次我去人地寫字樓開會, 門口個小姐以為我係去整影印機, 我同我女朋友講完依件事佢笑左好耐.....==

引用:
原帖由 reniless 於 31-8-2015 13:19 發表

---
我那位會話 "連呃都懶得做至得人驚"

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-8-2015 13:07 發表
有無C兄有留意DOXA?
依隻剛出果時好似大約二萬二有諗過買, 不過身邊D朋友話個價好浮吾好買吾過所以無買到
SOGO果間DOXA counter又無左無實物睇, 依家去到咩價位吾知LU.....

https://www.youtube.com/watch?v=a4 ...
有點好奇,
師兄會點介定一隻錶何謂合理價錢?
例如會唔會先研究DOXA用乜機芯之類..
即係會唔會覺得用Soprod就較有良心, 用ETA 2824就較行貨Do甘?

引用:
原帖由 loveless 於 31-8-2015 13:55 發表

有點好奇,
師兄會點介定一隻錶何謂合理價錢?
例如會唔會先研究DOXA用乜機芯之類..
即係會唔會覺得用Soprod就較有良心, 用ETA 2824就較行貨Do甘?
講真我無C兄GUM專業AR...吾係好識機芯之類, 只係有睇下朋友同事D錶同聽下佢地講多
有如多朋友都話兩萬幾買TUDOR好過, 吾好買DOXA, 就係C兄你所講話機芯吾係GUM好
不過我係比佢個「Blue Planet」閃亮的藍金沙同18K 實心黃金表圈毒中左....雖然依D野對錶無咩用.....

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-8-2015 13:29 發表

C兄你一定吾夠我俗無文化, 有一次我去人地寫字樓開會, 門口個小姐以為我係去整影印機, 我同我女朋友講完依件事佢笑左好耐.....==
你去開會你係文化人,我係粗人。

引用:
原帖由 ContractKiller 於 31-8-2015 14:11 發表

講真我無C兄GUM專業AR...吾係好識機芯之類, 只係有睇下朋友同事D錶同聽下佢地講多
有如多朋友都話兩萬幾買TUDOR好過, 吾好買DOXA, 就係C兄你所講話機芯吾係GUM好
不過我係比佢個「Blue Planet」閃亮的藍金沙同 ...
題外話,講o下數據..
錶唔係必需品, 卻係大生意.
2014年計, 全球共賣出o左12億隻手錶,
總值大概係400億美金.

12億隻手錶中, 有3千萬隻係所謂瑞士/ swiss made 錶.
瑞士錶係以2.5%既數量, 佔o左市場總值既54%
再細分就係: 只4 個瑞士鐘錶集團, 已佔o左市場總值既51%.

如果以上數字太抽象既話, 可以o甘睇:
以銀碼計 (ie. 不是以數量計)
Casio 手錶佔全球銷售量 2.1%,
而 Audemars Piguet 手錶佔全球銷售量 1.7%

如果要快速去到–個結論,
o甘瑞士錶就係一個局.

發新話題