發新話題

MARUI 9 月 5 ~ 6 日 秋葉原試槍並新作發表會

引用:
原帖由 Dave 於 5-9-2015 22:49 發表

睇番佢張拉腎,AA 12 簽左比銀背,寫通用全球.... 但拉腎呢D 野... 例如美國出拉腎,在中國有約束力嗎?

其實我都好好奇, 如果銀背有拉腎, 馬記作為一間咁大公司點會冇考慮依點? 而家馬記冇理由唔會出, 所以背後一定另有故仔

咁其實MPS有無係中港台日等國家做左註冊商標/外觀設計/實用新型先?
無既話MPS比幾多權你你都告唔入

回覆 31# 的帖子

無咩故仔,銀背買license又唔會通知Marui,marui唔買license就開發,點知剛好銀背又做同一款槍.....

回覆 28# 的帖子

係冇架,不過大陸又唔可以公然賣成槍,所以有冇license都冇咩影響啦

回覆 32# 的帖子

玩具槍最大既市埸係歐美,日本本土marui咪賣得囉,中國唔可以公然入口/賣,台灣有又幾多人捨得買marui?

回覆 27# 的帖子

老實講...後定斷彈對於GBB真係幾重要,次世袋都係有後定(斷彈)先有人玩
但禁掣放煲呢個快速功能有利有弊, 好多GBB唔禁掣放煲後定都無問題,
其實...只要簡單用軟身回膛彈弓,再用替换式煲底斜角鋼件己經OK,蝕左再磨,磨到冇就換最簡單直接
耐唔耐用最重要都係睇設計時後定接觸面多小,同零件硬度,市面D網球拍硬過煲, 加工用軟鋼定鐵料?,
又冇熱處理過?都幾難耐用

引用:
原帖由 gainax 於 6-9-2015 01:05 發表
老實講...後定斷彈對於GBB真係幾重要,次世袋都係有後定(斷彈)先有人玩
但禁掣放煲呢個快速功能有利有弊, 好多GBB唔禁掣放煲後定都無問題,
其實...只要簡單用軟身回膛彈弓,再用替换式煲底斜角鋼件己經OK, ...
愈少彈,BOLT LOCK愈緊要,
自己有玩開次細袋也有玩GBB,次世袋因為有成8X 粒彈,通常打不完就已經會估到就彈切而換匣,
GBB 有時不是,寸土必爭,一匣得三十粒或者三十幾粒,有時知差不多打哂但也不會換,因為雖然話大概知要換但唔知剩2, 3 粒定十粒八粒,
一隻匣先得30 ,剩十粒唔打是十分浪費的,所以好多時都係打到盡。心算子彈唔係唔得,但戰場上如果真係對手有番咁上下,又要索敵又要聽聲又要諗點攻點守,
未必真係咁得閒一粒粒數到足,戰場上記少樣野總是好事。

至於新Z SYSTEM,個人是睇好的,其實說穿了就是加多條彈弓,NOTHING MORE...
假設傳統硬撞硬的BOLT LOCK 是用0.01 秒,但以力學來講,新系統就算只增加了0.2 秒緩速時間,其衝擊力已經少了好幾倍。
同埋其實如果唔係要就匣井的空位,係士巴拿前面加彈弓一樣可以做到相同功能,但要避空就只好多加零件槓桿轉向,
看起來好似很多件但其實原理很顯淺。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 37# 的帖子

先唔理個BoltLock效率,全部重新投資設計重用真槍表面處理大
廠肯賣2千幾就比個讚佢  相信主力實戰派首選馬記冇死,
個Hopup真係得馬記先可以令人安心一買即打, 只要佢肯走大眾化價錢好多局面唔同講法了, 到貨香港唔好炒價就唔怕入

佢肯賣咁平?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-9-2015 15:27 發表
佢肯賣咁平?
其實好大原因係受日元下跌影響,佢50000~60000 其實等同次世代m4 價格,
日元9~10 算時成hkd 3300 一支,而家6 算 2千6 就買到。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

話說個870應該係膠木...唔係真木

AA12都唔咪眾多人杯茶! 如果有支1100叉氣跳殻就多人玩!

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2015 15:34 發表
AA12都唔咪眾多人杯茶! 如果有支1100叉氣跳殻就多人玩!
AA12都係算啦, 散彈槍但聽到電槍聲已經十分唔開胃
馬記d野唔期望佢會彷真, 實用落場為主... 話時話佢個burst shot幾準咁喎
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 8-9-2015 15:58 發表

AA12都係算啦, 散彈槍但聽到電槍聲已經十分唔開胃
馬記d野唔期望佢會彷真, 實用落場為主... 話時話佢個burst shot幾準咁喎
如果又係纯粹打JOULE幾大量BB豆又係個摩打震下震下感覺 ! 咁就即係玩外型! 未必多人買!

如果TOP出AA12電動跳殻 ! 我都有啲興趣!

如果1:1 12G尺寸叉氣跳殻就一定會幫襯!

以前聽人狗UP過話有歐洲公司生產過 12G(HPA-40J) 叉氣跳殻打橡胶波專俾真鐡 Training 用但成本太貴! 十幾年前講一粒12G叉氣殻都要三千港元一粒, 重要别外洗多兩至三萬元買套叉氣系统同專用BOLT頭(全齊一套 12G 叉氣殻合約價成三十萬元(唔連槍), 但只專供 Law Enforcement Training 用, 聽聞澳門警察好似買左一套打 indoor simulation training 用?)! 嘩! 如果堅係有可以民用就正呀!

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2015 17:54 發表

如果又係纯粹打JOULE幾大量BB豆又係個摩打震下震下感覺 ! 咁就即係玩外型! 未必多人買!

如果TOP出AA12電動跳殻 ! 我都有啲興趣!

如果1:1 12G尺寸叉氣跳殻就一定會幫襯!

以前 ...
基本上馬記出跳殼可能性相當微,始終佢渣正玩具廠中指就係落場用,玩樂次之。
今次支AA12 老實講外觀真係冇咩興趣,最有興趣只係爆開佢觀摩下佢攪邊科。
個人喜歡的半/全自動散彈係 SPAS12 . SIAGA 之流,唔知出得好賣會唔會出埋,SPAS12 用梗托應該夠位,SIAGA 勉強D。

其實以MARUI 技術整一雞六發應該冇咩問題,但始終彈弓推,一開六就真係除六份力,可能塞條M130 入去都係出得0.4~0.5 J 如果打六粒,又係得個吉。
唔似得GAS M870 打三力又係咁力打六粒又係咁力。AA12 當佢係試金石,玩樂應該OK 的始終之前冇,但如果真係買可能會再等下款。
半自動GAS SG 就得一個目標架姐UTS-15,型到飛起,等到2046 可能出。

發新話題