發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

CS要客觀地了解客戶問題再作出正面回應是應份的;返觀客戶唔一定受過溝通訓練,亦冇話需要先可以買嘢。

就今次客戶已經作出多於該次消費應該的付出(+$250、行多幾轉、email..)但都未能享受GM的產品,相信從企業管理角度來看GM的CS及品質都已經epic fail,仲要講什麼「邊個岩」,好似唔係咁得體。

希望GM可以圓滿解決件事,不要學果d告客戶的店變做笑話。

有個客比錢等你出(未知work唔work)產品,同你講埋有乜問題,肯再加錢落去比機會你改善...
呢d咁既客邊度搵呀講真仲要咁對人?

引用:
原帖由 loveless 於 17-9-2015 21:43 發表

先假設誰對誰錯並不例入考慮因素.
我有個觀點, 你可能未必會同意:
直到目前, 你選擇採用的處事方式, 並未在整個談判中為你爭取到任何實質好處.

處事方式往往係因人而異的.
例如這種公眾支持帖,
你選擇用根 ...
師兄講得很對。淨睇標題真唔知乜。
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 17-9-2015 22:01 發表

你改既標題,
Guns modishit 豆腐渣工程,
有概定立場, 挑釁, 偏激.
ie. 更加冇著數.

談判不是這樣的.
分析得好。
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 17-9-2015 23:36 發表

分析得好。
方丈單野咁快唔記得?
我生得聰明得罪你咩!!!

LM 睇出律師信+樓主淆底+刪post+道歉文

如果GM 出信只會變成方仗2号流失更多客人, 一條咁既SLIDE 成本又唔係高.

唔會出信!賣家堅持年利率係.57里!

即係點都唔漆理你!

我覺得件事本身好地地
雖然樓主燥底係人之常情
但幾隻字講完   畫蛇添足   口多多
既然樓主都決定俾250去換零件
點解仲呻個兩舊幾...到頭黎人地谷鬼氣唔同你換真係吹佢唔脤

同埋我自己有個理解係...貨物到手純粹自己安裝自己出事當然品質問題
但如果同其他產品合併安裝既話...就牽涉到其他野...唔可以怪曬本身件貨...

師兄,我勸你最好改改個標題,個標題避免有D唔係咁好睇免得有揪後算帳, 同埋呢道大部份師兄幫你同情你之外總有D係花生同扇風點火 ,
不過相信大家都係想解決件事以和為貴,每個人試過既話都知道受害者係咩心情,但最後最好解決方法始終自己多一事不如少一事,  保障自己都係唔好開名啦。希望師兄你同?牌完美解決事件

其實係文中睇得到樓主100%心信根魔一定會換比自己
但睇圖入面你D文字太過"自信"
唔理係佢問題定廠問題,你同佢地溝通唔好好似太過食硬人地咁....
如果當時好聲好氣講,可能又係另一個結果....
不過根魔又太過企得硬

引用:
原帖由 Dave 於 17-9-2015 20:36 發表

嬴左場交,輸左個(堆)玩家,值得咩...
諗深一層,本身當初大家好好溝通,售後有合理既安排服務,
作為玩家就算件貨有唔滿意,相信都會接受,反而安排妥當,玩家得到解決開心之餘仲讚處理手法免費宣傳,咁樣係唔係兩全其美既方法呢?
個人覺得,只要有心處理唔理有冇换貨最後點都好,玩家都唔會怪責邊個,不斷推卸責任仲理直氣壯既話,相信無人接受到咁既結果 都係大家傾掂解決佢好過

先吾講材質卅人為問題
既然個牌子反口覆舌得
就即係預左受你(免費宣傳)
橫掂扯破面皮,耍埋你一次都算大方囉

小心第二間方仗

我同意有師兄提出樓主一開始談判已認定廠家一定要附上全債,
在談判上一定要留有一定空間比雙方都有進有退,談判至能夠講落去。
所以呢一點是談判上的大錯特錯,你要比到廠家覺得你好珍惜佢所出的產品,
佢至是Feel到你誠意,不是一開聲就起曬角甘去"空"人(就連呢個主題名稱都極具批判性!)。

我講一次都是產品問題經驗。
幾年前我有支方仗牌PDW, 出去玩完回家清理入盒都唔覺有問題(前後打不過20匣),
過了一星期拿出來打算落油,駭然發覺Upper 有一條裂縫。
因為是兩岸廠家,最初都當自己唔好彩想去補購一個,
但香港所有謂代理果間相信好多師兄都明,有等於無,去到問話upper無得補購.....
於是我聯絡方仗,說明當中情況,當然要贊下佢出品,又說明我已購買他的好幾樣產品(當中我都真係有好幾支他的產品,不是老吹),
目的是表達我對他所出品的信心,但不明白為何Upper會自爆,
你一定唔可以第一時間推佢落產品質量問題! 這是所有廠家的大忌!(廠家見到粉C緊係開心啦!)
最後他免費寄了一個upper給我,只要我付運費便可。

在談判中有時退一步,可能下一步會更大步。

發新話題