發新話題

DIY 達人請進, 47#樓新增半完成品

引用:
原帖由 gainax 於 16-9-2016 18:23 發表

Yes,凸字已放棄,原因太細剪得唔夠工整
另諗緊不如買現成吸印仔既字粒cut出黎痴上去,但又要揾啱大細既又好麻煩 都係先做光纖先
頑住吉(DIY之神)以前槍身粒凸字係用打膠帶機打好字後再去倒模做槍
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 Tango1997 於 15-9-2016 22:08 發表

我淨係諗緊條鑽咀要買幾長
前後鑽....但料軟有麻煩

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 gainax 於 16-9-2016 18:23 發表

Yes,凸字已放棄,原因太細剪得唔夠工整
另諗緊不如買現成吸印仔既字粒cut出黎痴上去,但又要揾啱大細既又好麻煩 都係先做光纖先
3D print 係最實際既方法。
印埋極幼線串連起字母做定位,expoxy上鏡身後切除定位線

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 16-9-2016 23:29 發表
搞到我好想挑戰下

買一塊厚膠紙,叫laser店勾線laser cut張膠紙,然後貼在鏡上,噴500號水畢地噴厚D.乾後小心脫下,再用水貼磨一磨再噴層水畢地做鈍邊...然後噴C漆

條膠喉要實際做先諗到點做

紙上談兵勿 ...
不如蘇大整好D凸字放比我咁就完美

引用:
原帖由 loveless 於 16-9-2016 23:43 發表

3D print 係最實際既方法。
印埋極幼線串連起字母做定位,expoxy上鏡身後切除定位線
好方法!!!印後用D畢地補下D樓梯級再移上去

《河湟有感》司空圖

回覆 33# 的帖子

好方法
但3D print都出動。其實想低成本扮下靚

引用:
原帖由 gainax 於 16-9-2016 23:47 發表

不如蘇大整好D凸字放比我咁就完美
叫凹大print比你啦

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 gainax 於 16-9-2016 23:50 發表
好方法
但3D print都出動。其實想低成本扮下靚
比起真野,我估鑲埋粒石都係九牛一毛姐

《河湟有感》司空圖

回覆 38# 的帖子

我仲未整鐳刻同光纖,整埋凸字成本太高玩唔掂

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 16-9-2016 23:29 發表
搞到我好想挑戰下

買一塊厚膠紙,叫laser店勾線laser cut張膠紙,然後貼在鏡上,噴500號水畢地噴厚D.乾後小心脫下,再用水貼磨一磨再噴層水畢地做鈍邊...然後噴C漆

條膠喉要實際做先諗到點做

紙上談兵勿 ...
第一件事..膠紙並沒想像中貼服,不要期望佢可以托印到文字出來,多數會滲漏溢出,
玩模型噴油一定不會用透明膠紙類,都是用遮油膠紙,
不過就算用遮油膠紙,laser 完... 例如o 字,D 字,A 字呢D ,正中果粒小貼紙細過粒鼻屎,點整番起佢移值上支鏡度又是納米級操作技術。
另外水畢地要噴厚到可見凸字唔知要噴幾多十次,最後係撕出膠紙時,9 成9 會撕到層畢地膜爛溶溶,
因為畢地不會咁人工智能咁跟番你隻字去斷的,只會不規則地剝離。

結論係... 分分鐘用3D PRINT 細字+細線貼上係最實際的方法,
DIY 永遠係比買量產品貴和煩,花少少錢整得又工整又一步到位是物有所值。
不得不承認3D PRINTER 取代左好多DIY 手藝,不得不接受現實也。
自己也算半個DIY 人士,對於科技進步從未感到傷感或老兵不死只是收皮云云,
在下DIY 從來都是走投無路先做,如果有廠做到只需科水買件一定係買件優先。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

3D PRINT 細字+細線係最實際的方法

在下DIY 從來都是走投無路先做,如果有廠做到只需科水買件一定係買件優先x100

《河湟有感》司空圖

3d print 有得諗wor
問下個fd肯唔肯幫我整先
D料好平 加上大學有免費機

我諗緊痴左上去之後可以用咩野補返色差同個接口位

引用:
原帖由 gainax 於 15-9-2016 22:52 發表

師兄唔知有有相睇睇。國產個造型其實麻麻,要改靚仔都係得豬皮, 至於Logo凸字我諗緊印張相再貼上膠皮,續隻字剪出黎用AA膠痴上鏡,個效果要試過先知了
睇pm

我諗過了, 豬皮TA31+鐳刻白字+大陸Acog拆走光纖裝豬皮到有8成似
加埋DiY凸字再配其他full marking配件唔近睇應該可以以假亂真

回覆 42# 的帖子

期待

發新話題