發新話題

原來要玩珍品件好易

如果警察同海關揸正黎做 相信好多舖同師兄都走唔到
既然大家係灰色地帶生存到
麻煩低調d 保護自己保護他人
唔好再發現新大陸咁啦

我之前就係講緊mk師兄果單野 就算最後海關入你唔到
你都搞到人地公司成批野hold起 人地要追究都幾係野

引用:
原帖由 888022033220 於 3-11-2016 01:18 發表
Yes, 其實警犬要搵軍火專家砌你都易,一來真係真槍既野,寫到明有ITAR,
二來香港d法例係寫得唔詳盡,法庭有佢既理解方法,可能同我地既理解會有d唔同
所以各位師兄買到玩到都唔好上網周圍唱咁高調,因為我地係踏緊界
我對於你呢個詞語好反感,尊重下其他人嘅工作

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

樓主可能因為第一次用代購成功左所以興奮得濟,高調左,其實其他師兄無講錯,揸正嚟做,真係買粒真件螺絲都有排煩,低調啲好
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jacko 於 3-11-2016 10:11 發表
樓主可能因為第一次用代購成功左所以興奮得濟,高調左,其實其他師兄無講錯,揸正嚟做,真係買粒真件螺絲都有排煩,低調啲好
揸正做軍服啊mre都可以當軍用物資
有d人代購完仲要share埋拎discount
心諗你自己死好啦 唔好玩攬炒

引用:
原帖由 kongchak 於 2-11-2016 20:23 發表
唔知美國買magpul x22 比kc02   洗唔洗搞手續呢?
未必需要...因為好多一見到MAGPUL就話唔做~
但有時我都唔係好明, 而家槍街D真品GRIP係點入黎~

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:35 發表

對, 所以我一早已經講咗係普通合法野, 有人有挑戰美國同香港法律, 我唯有買定花生
有時D野...係個人覺得只係一樣普通合法野, 咁岩個賣家又肯同你博兼博到返黎JE~
買支瞄SCOPE我都可以覺得係一支好普通又合法既望遠鏡黎GA~

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 01:08 發表
我諗佢地應該有自己合作開既美國本地槍店幫手幫佢地申請~
我覺得你今次係死好彩...
周唔周到你同 周唔周你都好睇海關心情~
我都覺得係...只係踩過左界又無比人捉到JE~

引用:
原帖由 888022033220 於 3-11-2016 01:18 發表
Yes, 其實警犬要搵軍火專家砌你都易,一來真係真槍既野,寫到明有ITAR,
二來香港d法例係寫得唔詳盡,法庭有佢既理解方法,可能同我地既理解會有d唔同
所以各位師兄買到玩到都唔好上網周圍唱咁高調,因為我地係踏緊界
應該咁講, 一來有ITAR既問題...
二來係...香港行既係COMMON LAW, 印象中有官講過法例其實係原則性既野黎...
多數情況下係一定唔會寫到明乜野係得乜野係唔准...
只要你原則上中左招, 佢要搞你已經易如反掌~
所以警方你鎗呢方面要搞你...其實原則上你本身已經衰左, 用專家只係令你死得更加甘咁解~

引用:
其實第一條防線係海關~如果佢地覺得呢舊野係佢地既認知範圍外先會交比差佬
老實講如果下下都要差佬過泥跟,咁海關咪好冇用? 所以我覺得如果海關要POSS 比差佬你都冇咁易拎到,最起碼要上差佬度講下訂泥做咩.
所以之前有人話過香港海關係全球十大名關之一

引用:
原帖由 kongchak 於 3-11-2016 12:41 發表

其實第一條防線係海關~如果佢地覺得呢舊野係佢地既認知範圍外先會交比差佬
老實講如果下下都要差佬過泥跟,咁海關咪好冇用? 所以我覺得如果海關要POSS 比差佬你都冇咁易拎到,最起碼要上差佬度講下訂泥做咩.
所以 ...
但上次個CASE, 如果唔係郵局職員HEA做跌爛咗個郵包, 都唔會破獲到民間軍火庫..
不過都係果句, 想平安真係唔好博, 玩槍唔好玩到要入冊.. 唔抵

仲有, 係另一個forum , 講到, 你出到美國唔等於無事, 可能美方已記錄在案, 下次你去美國先同你計數
所以無批文唔好係美國買ITAR 或 EAR 出口限制物品, 要買去其他地方買好過

大多數 E-bay 賣家可能不熟悉 ITAR 或 EAR 出口限制。 所以,找到一個 E-bay 賣家願意將它運到台灣,並不意味著這樣做是合法的。 如果被抓了,無論是買方和賣方都是違反了美國法律。我們可能不會徵求引渡你到美國受審,但我們可能會把你入到一個非不受歡迎名單,讓你的未來國際旅行困難。 你可能不會得到你的錢回來 - 因為它成為犯罪的證據。

http://www.arms-cool.net/forum/thread-173697-1-1.html

紅點不在話下,就算連支Leupold 普通鏡 都係受管制物品
http://www.opticsplanet.com/查下一清二楚, 寫到明

引用:
原帖由 jyannu 於 2-11-2016 22:51 發表

(真心問)而家市面都係走私? 隨時拉人封舖?
只要當事人有牌做進出口,申請曬批准文件,就無問題。

一句講曬,你咁樣代運進出口等同走私。
切勿以身試法。

引用:
原帖由 jyannu 於 3-11-2016 15:04 發表

係高興左, 知道, 多謝大家提點
因為grip同stock太普遍, 所以認為呢啲咁普通既冇問題
上次聽人講 某D 步槍 grip 同發射系統有關....禁  

發新話題