發新話題

五個 W !

WHAT
WHEN
WHICH
WHY
WHERE
加一個HOW
係5W1H

呢個唔係學生寫作手法咩....軍事都有用架

The 5W method is a basic communication skills for the Army.
BTW, Wong sir, I think the Army also taught you the 'KISS' method ma?

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 01:11 發表
大佬你將我放在神枱.............我不是萬能,軍隊的 couse 就算二十二年兵,唔洗做日日上 course 都上唔晒,我在94年後着民裝多過軍裝!香港人成日講與時並進,我d 野out 晒,唔包教到你,再者太機密或現在仲用僅者我都唔方便講,因我現在同班老友仲好大接觸...............瓜田李下,講多錯多,總知各位大佬見諒???

剛剛收到本年刊又是一句有為有不為,(講得實講,唔講得要我自殺咩)否則分分鈡俾人炳???
要找個有份量和有氣概的,唯獨是你!
我明白你的身份,不回覆大家都心照不詢.
再者高機密,英國都留有幾手.
我相信所知的也是很片面.
以我所知舊制度 Infuntry signallers 有分
Basic Radio Users (BRU)
Regular Radio Users (RRU)
Regimental Signaller (RS)
Regimental Singals JNCO
Regimental Signals SNCO
Regimental Signals Officers/Warrant Officer
Clansman repair
不知道一般Seaction IC Seaction 2IC 會不會用 Army Code book with thier communication.
新的Bowman System好像還可上綱,有錯大大力插.
Nickname:2005 year (RM)
Nickname:Since 2006 (SB)
司馬昭之心歇後語...

道聽途說力量有限
親身體會大悟知堯

回覆 #33 SB_Douglas 的帖子

閣下漏了一份"見血封喉"文件英文好的朋友請看看以下...................

MS在此已行僅鋼綫,一有差錯跌到粉身碎骨.............有些大公司要求所有職員簽一份離職五年內不得做類似之工作.否則承受法律責任,我的女兒見份份工都被要求簽...............朋友你有沒有簽過該等文件............................唔知?返屋企睇真d,否則死左都唔知セ事???

尊重人格, 請勿抄習

任何人想同軍隊"玩野"你同我都未夠班!一句講晒...........在軍中之所行,所見,所知,全屬保密或高度保密?
例如某人話在某部隊做了幾多年等等,其實已經......................衰左?告你是應份,唔告是夠運???

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 21:17 發表
任何人想同軍隊"玩野"你同我都未夠班!一句講晒...........在軍中之所行,所見,所知,全屬保密或高度保密?
例如某人話在某部隊做了幾多年等等,其實已經......................衰左?告你是應份,唔告是夠運???
MS...你漏露了你的幾密
我幫你保密

咁Harrods太子爺同某皇妃結婚前
會否又是"見血封喉"???

回覆 #34 mswong 的帖子

有...我公司要每個Staff簽
兩年Renew一次
是對股票市場上的資料

P.S. 但我部門從來不會,永遠不會接續那些資料

ms兄, 小弟唔係軍人, 亦未讀過任何軍事課程, 包括童軍都冇!!
但5W1H, 係做任何野的基本6個條件...中學時英文堂都學過...
WHO WHEN WHAT WHERE WHY , HOW
軍版呢個咁特別冇咗WHO??
眼光光~

回覆 #38 mike-mike 的帖子

你說得全對,MS之文貼所有資料在大腦多年無用..............日久錯漏難免?再者有時有小小變化!(執生)例如guard duty 要加 warning!否則開火無警告,俾人告槍殺..........就大件事了,多謝補鑊???
要記念品否?請給收件地址,謝謝!

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 2-3-2008 20:41 發表
閣下漏了一份"見血封喉"文件英文好的朋友請看看以下...................

MS在此已行僅鋼綫,一有差錯跌到粉身碎骨.......... ...
Yes, SIR
司馬昭之心歇後語...

道聽途說力量有限
親身體會大悟知堯

回覆 #40 SB_Douglas 的帖子

大佬:你叫我亞sir!攪到我心驚胆跳,錯漏百出,MS有此吹水並無" Lesson plan" 課前準備,我隨口up千祈唔好當秘笈,有錯請幫手補鑊為要???
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 mswong 於 3-3-2008 22:14 發表
大佬:你叫我亞sir!攪到我心驚胆跳,錯漏百出,MS有此吹水並無" Lesson plan" 課前準備,我隨口up千祈唔好當秘笈,有錯請幫手補鑊為要???
Waiting for 吹水
司馬昭之心歇後語...

道聽途說力量有限
親身體會大悟知堯

引用:
原帖由 mswong 於 3-3-2008 22:14 發表
小弟想問有幾多"水雷炮"去了英國發展
據了解,第一水去和後來去嗰班,不論待遇和人工也有分別

引用:
原帖由 B20_hk 於 4-3-2008 16:18 發表

小弟想問有幾多"水雷炮"去了英國發展
據了解,第一水去和後來去嗰班,不論待遇和人工也有分別
第一水去和後來去嗰班? 以小弟所知, 並無水雷炮一班去, 我在1993年中到, 仍是軍人身份, 數月後discharged and join TA. 待遇和人工與本地人一樣, 打工多年也不覺有別本地人.....不知大佬所言何物?

引用:
原帖由 jwlchan 於 5-3-2008 06:42 發表

第一水去和後來去嗰班? 以小弟所知, 並無水雷炮一班去, 我在1993年中到, 仍是軍人身份, 數月後discharged and join TA. 待遇和人工與本地人一樣, 打工多年也不覺有別本地人.....不知大佬所言何物?
據知後期去嗰班,不是用英軍身份。
是合約保安著迷彩守軍營。
咁,最高級的水雷炮是何官階?

發新話題