40 123
發新話題

什麽槍?

引用:
原帖由 甘草 於 7-8-2008 13:04 發表
係wo!唔知ms兄有冇4.85個彈頭睇下

想問下sa80爭崩頭嘅唔係5.56同4.85
點會係7.62?
依支野係70-80年先出wo!
呢支IW 係早SA80幾年, 係美佬話要5.56MM前嘅事

一開始英國IW原本計劃50年代投產
同M14同期
當時北約要統一子彈
英國係支持小口徑步槍
但係美佬仲係覺得步槍要大威力遠射程
所以英佬唯有食左FAL去
(呢度我睇錯資料, 果時係7.62 VS 7MM, 果時用7MM都係IW, 不過唔係呢支)

後尾美佬又轉 5.56, 逼原本SA80想用4.85MM轉5.56MM
成為依家嘅SA80

引用:
原帖由 MS 於 6-8-2008 19:04 發表

有朋友提意ms一日出相出到黑..........點解唔學X門張張相寫滿X門.......慌死無人知?
First prototype of the MP5K, produced in 1976.  The first version of the foregrip was made of wood, and was subsequently reduced in size to aid in concealability.  This foregrip was made from wood.

First prototype of the MP5K, produced in 1976.  The first version of the foregrip was made of wood, and was subsequently reduced in size to aid in concealability.  This foregrip was made from wood.
鵰。豹。狸。獅。狒

回復 31# 的帖子

唔係迫,係有錢佬話事!ms去過sasc大本營school of infantry warminster(巳搬)IW初初計劃是7.62mm,因班專家深信7.62mm子彈最小150g彈頭才可靠,後來見NATO拍案而定才專心研究小口徑成現在之5.56但英國佬認為5.56彈頭50g太輕所以採用ss109子彈頭75g,到現在死心咬實5.56mm有效和實用射程300m,而初初IW4.48何以唔做呢!各位成班人飲啤酒個個話飲X力,你飲青X哥仔你點揾到人着數(個個不停地買X力但唔會買青X)明未!到頭來自巳買俾自已!

尊重人格, 請勿抄習

唔止自用仲要外銷
無錯嗎?

MP5出咗好多日因ms個儍姪俾晒d相人,如果人地登先又話ms抄佢!其實人地係專家儍仔洗セ你教啫

尊重人格, 請勿抄習

當年H&K强調滅声要用subsonic子彈............
尊重人格, 請勿抄習

各位MP5講咗好多日,我個女呱呱叫"老豆你同XX欏晒我d料去邊?"
MP5全文完謝謝!
尊重人格, 請勿抄習

回復 28# 的帖子

無見過,有d產品其實末出街!
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 MS 於 8-8-2008 20:50 發表

當年H&K强調滅声要用subsonic子彈............
呢支真係十分似MP7 的初形, PTW concept...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 MS 於 8-8-2008 19:53 發表

MP5出咗好多日因ms個儍姪俾晒d相人,如果人地登先又話ms抄佢!其實人地係專家儍仔洗セ你教啫
呢支無記錯係mp5a1/ 原形?
鵰。豹。狸。獅。狒

40 123
發新話題