發新話題

X2增距鏡

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:35 發表
Adrian...your future
一無一樣
唔會囉~我一定有頭髮!

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 23:49 發表
女朋友本身都係model, 所以成為了我的model
C記打雀可以諗384, 又平又輕又有IS, N記恨都恨唔切
*1.4 = 456IS, 長又得, 短又得, 得左!
我都係咁SELL俾樓主師兄, 不過佢似乎都係....

384影人唔係唔好架, 睇個影相人點樣去影姐, 如果已經有D大光圈的人像鏡, 再買支384真係好PERFECT架!!!
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-10-2008 23:55 發表

我都係咁SELL俾樓主師兄, 不過佢似乎都係....

384影人唔係唔好架, 睇個影相人點樣去影姐, 如果已經有D大光圈的人像鏡, 再買支384真係好PERFECT架!!!
我就係冇大光圈,所以135L f/2真係而家好想入呢枝
大佬,f/2 wor...呢個價好抵玩

聽完你地意見,或者再下一枝我會入384IS

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 23:49 發表
女朋友本身都係model, 所以成為了我的model
C記打雀可以諗384, 又平又輕又有IS, N記恨都恨唔切
*1.4 = 456IS, 長又得, 短又得, 得左!
ching
你女友幾大呢?
係咪讀梗書?如果係,我有興趣係邊間?

你就好啦~~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:58 發表

師兄你係用aps-c機? 135 好長姐...

唔諗下標準大光圈? 30mm前後個d如何? 我朋友有支死馬唔錯的, 先不過三千幾.
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:58 發表

今日先玩完呢支黎....算啦,你插左apsc,唔長唔短的...一下上300/4啦

135mm 都係算tele 啦(就係tele都係大光圈先抵玩)
我愛用tele影人(可以偷拍嗎 )

附件

27-10-2008 00:37

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-10-2008 00:08 發表

師兄你係用aps-c機? 135 好長姐...

唔諗下標準大光圈? 30mm前後個d如何? 我朋友有支死馬唔錯的, 先不過三千幾.
1.135用係aps-c indoor的確有點難度,不過鏡買番黎可以日後上aps-H/FF都有用
硬係覺得135L/200 2.8 II L兩枝兄弟鏡好鬼抵玩,唔買對唔住自己

2.暫時唔諗384等等,係因為想入枝大光圈prime係想影人,另加X2可以打埋雀添

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 00:41 發表

1.135用係aps-c indoor的確有點難度,不過鏡買番黎可以日後上aps-H/FF都有用
硬係覺得135L/200 2.8 II L兩枝兄弟鏡好鬼抵玩,唔買對唔住自己

2.暫時唔諗384等等,係因為想入枝大光圈prime係想影人,另加X2可以打 ...
135你升FF先買啦...佢又唔會走左去...
買支85咪算囉~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-10-2008 00:47 發表

135你升FF先買啦...佢又唔會走左去...
買支85咪算囉~
85冇得加X2嗎
係因為我支SSW加X2會冇左AF...煩

我而家最想係買"一鏡兩用"

樓主師兄我唔清楚你究竟想打咩雀, 如果係離遠影下還可, 想影d飛緊的, 或者係怕人的, 唔好話135 x 2 =270唔夠用, 我經常用的300x1.4=420都有時未必夠.
最怕你到時買咗條打雀嫌短, 打人就嫌遠, 成六千幾蚊的雞肋就唔係咁好啦
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 00:52 發表

85冇得加X2嗎
係因為我支SSW加X2會冇左AF...煩

我而家最想係買"一鏡兩用"
小白米一鏡兩用lor, 都有2.8, x2後都算係咁.

當然價錢就正等於你想買個兩支的總和, 不過可以zoom wor, 彈性大好多啦.

眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-10-2008 00:57 發表
樓主師兄我唔清楚你究竟想打咩雀, 如果係離遠影下還可, 想影d飛緊的, 或者係怕人的, 唔好話135 x 2 =270唔夠用, 我經常用的300x1.4=420都有時未必夠.
最怕你到時買咗條打雀嫌短, 打人就嫌遠, 成六千幾蚊的雞肋 ...
我而家都未定既....
135L 定200 2.8好

因為兩枝都大光圈,又可加extender

加上我用40D,
如200*2*1.6=640mm
打雀都夠既我諗...

但我都係會影人多,所以又考慮埋135L...

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-10-2008 00:58 發表

小白米一鏡兩用lor, 都有2.8, x2後都算係咁.

當然價錢就正等於你想買個兩支的總和, 不過可以zoom wor, 彈性大好多啦.
小白冇IS...我係唔會買tele without IS...

小白IS萬三...算吧我有小小白IS

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 01:01 發表

我而家都未定既....
135L 定200 2.8好

因為兩枝都大光圈,又可加extender

加上我用40D,
如200*2*1.6=640mm
打雀都夠既我諗...

但我都係會影人多,所以又考慮埋135L...
我都係只得300x1.4x1.5 = 630, 你有成640黎打雀係焦距上係冇大問題, 不過我係1.4, 對焦會快過你, 2x的對焦聽講都會明顯地慢...對焦慢, 打下d唔多郁的懶鳥就得, 唔係都幾[窄駛]架, 覺得師兄要考慮埋呢點lor.

所以到頭來, 135/200 係唔係真係打到師兄鍾意個種人像相, 似乎比打雀更成了關鍵lor.
眼光光~

發新話題