發新話題

燈腳...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 01:55 發表

龍哥,你入5d2都重有希望
其實唔買5D II 其一係因為價錢太高
但重點係第一水有好多小問題,等廠方處理一下先.......
到第二第三水時買都未遲!

引用:
原帖由 Elf 於 15-12-2008 23:38 發表
救命呀, 乜香港人唔洗買燈腳架咩
去左DC發燒昅昅.. 得隻大陸falconeye, 2舊水.. 踢一踢, 無燈都跌
無manfrotto/bogen
去雙成睇, 淨係有tripod/ monopod, 仲要鎖晒入個櫃

想問下有冇師兄recom ...
Elf兄, 小弟正好想買燈腳too, falconeye我買左 (塋記百幾jar) , 風吹一吹即跌, 遮都彎埋, 唉....把遮貴過隻腳...

大家交流下啦

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 01:31 發表
Option A :飛燈線, 2,3舊水一條爛線.
Option B :Pocket wizard. 2.4Ghz radio, 2千幾銀一舊, 一對4千唔該. 聽聞最遠1公里有效
Option C: Canon ST-E2 IR transmitter. 有ETTLII. 對唔岩枝燈, 唔work, 太光, 唔work ...
我用 st-e2+580+430, 好神奇, 有時對到正又唔著, 諗住好遠好光又著.....個 st-e2最有用係變左對焦燈

引用:
原帖由 四哥 於 16-12-2008 09:59 發表

Elf兄, 小弟正好想買燈腳too, falconeye我買左 (塋記百幾jar) , 風吹一吹即跌, 遮都彎埋, 唉....把遮貴過隻腳...

大家交流下啦
燈架同三腳架一樣都要用少少重野坐著隻腳
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 10:36 發表

燈架同三腳架一樣都要用少少重野坐著隻腳
都係gei..但全最重gei野就係部機, 師兄公司有冇用manfrotto燈腳?

引用:
原帖由 四哥 於 16-12-2008 11:03 發表

都係gei..但全最重gei野就係部機, 師兄公司有冇用manfrotto燈腳?
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 11:29 發表

咩model? 同埋硬唔硬正?
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 四哥 於 16-12-2008 10:13 發表

我用 st-e2+580+430, 好神奇, 有時對到正又唔著, 諗住好遠好光又著.....個 st-e2最有用係變左對焦燈
咁驚???呢隻對焦燈要成千幾二千蚊???
我自己都有想過買 ST-E2 的,鐘意佢可用番ETTL II ,但睇完你個Post...............
開始有D心大心細,請問四哥,ET-E2的使用成功率高嗎??

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 11:41 發表

咩model? 同埋硬唔硬正?
有人用緊影樓,一彈話你知,不過硬唔硬淨就.........要攞個大鎚扑落去先知,不過前提係,你買左一支比我有得賠比公司先

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 12:22 發表

我自己都有想過買 ST-E2 的,鐘意佢可用番ETTL II ,但睇完你個Post...............
室內基本冇問題, 室外夜晚都ok gei, 日頭盡量近d (十尺左右) 可以接受

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 12:22 發表

室內基本冇問題, 室外夜晚都ok gei, 日頭盡量近d (十尺左右) 可以接受

引用:
原帖由 四哥 於 16-12-2008 14:09 發表

謝謝.....等我遲D買黎玩下先

回復 42# 的帖子

你係咪真係要ETTL先
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 17:12 發表
你係咪真係要ETTL先
唔係..........我古用M多...................
但...我係一個器才奴,有錢買,冇料用o個D!!!!

[quote]原帖由 亞龍 於 16-12-2008 19:26 發表

唔係..........我古用M多...................
但...我係一個器才奴,有錢買,冇料用o個D!!!!

發新話題