發新話題

《香港,一個去了就不想再去的地方》

我只可以講
香港係中國境外地方
唔講普通話有咩問題!!!!!!!!!!!!!!!!
同埋我覺得
英文o既世界地位同普通話差天共地
去得自由行必備的

吓 ! 去旅行唔係諗住人哋要同你講同一種語言呀??
第二 佢話"上海北京深圳是不是也可以搞個區旗" 佢又唔去問吓胡伯?將 PRC 變成 USC (United States of China) 呀!
第三 頂!佢地D服務好好呀只又係"點行點過"我有一次試過响深圳火車站某酒樓,比個侍應話因為唔知我碟"川椒雞球"用乜嘢椒炒所以遲遲都未到(當我傻的都比個好D的籍口我呀)!
仲有呀佢哋咁熱愛祖國貨就唔好落黎搶奶粉呀!
乜香港經濟主要係"傳統出口加工型產業"咩? 仲有呀佢哋D技術有幾多係自行開發架!唔係外地輸入就係老抄啦! 無技術? 你講你哋呀?!
"那麼香港的明天將是暗淡的,其很多地位會逐漸被更有活力的上海和深圳取代。" 得!大陸D貪官捉晒;無晒黑心貨;無晒豆腐渣工程;法制改善D人唔會有法不依;最重要D糞死晒!(咁仲係咪中國呢?)

君不見,當年香港為中國大陸開革開放之初之貢獻,而家就只係罵香港人無用,問上面拎野??
如果有生意唔做就真係死蠢啦......
條友講野真係好偏,去旅行,唔係應該體驗當地交化特色,如果樣樣野都差唔多,咩野都同自己果度近乎一樣
咁,去旅行做咩??有唔同,你先想去嫁,right??

引用:
原帖由 seals 於 10-1-2009 00:13 發表
呢d係香港特式!
香港改都同大陸一樣!
仲有人落嚟!

佢唯一一樣說對就係,香港人英文好過國語!
英文好過國語,其實係丫~
我地讀書果陣,都無普通話學的,全部都係自己亂up聽歌練返來的
唔識或者講得唔好有咩咁出奇?

又唔見佢講廣東話問路

還有在海洋公園的一家餐廳,我們坐下後二十分鐘沒有人理會,而外國人一進門就有人引導著,就坐在我們旁邊,服務員對我們熟視無睹,而對他們熱情備至。我想可能他們認為大陸游客沒有錢,沒有太多的油水,也可能是百年來養成根深蒂固的殖民地心態,對洋大人是天生的崇敬害怕吧。順便說說香港的物價,一個普普通通的標准間,小得也就能擺一個床,一晚就要六百(考慮香港地少人多寸土寸金還可以理解),但一小碗面要四十多,三個餃子要十二,一碗炒飯要六十多,一瓶礦泉水都要十元(港幣和人民幣的匯率為一百比八十八)就難以理解了

咁講你跟本就係無錢,
話改街名,佢無野呀,為咗方便遊客要7,000,000人重新識認d街名,
怎麼大陸就是有這樣多野蠻人的 ??

引用:
原帖由 桸藍 於 10-1-2009 10:55 發表
還有在海洋公園的一家餐廳,我們坐下後二十分鐘沒有人理會,而外國人一進門就有人引導著,就坐在我們旁邊,服務員對我們熟視無睹,而對他們熱情備至。我想可能他們認為大陸游客沒有錢,沒有太多的油水,也可能是百年 ...
大陸多憤青嘛

作者:别怕不疼的 回复日期:2009-1-3 11:41:10 

果條友仔話自己係月入兩萬人仔既經理喎...... 連最基本市場經濟都唔識.....

條友都傻既,洗唔洗全世界都講普通話黎就佢呀

吓 ?兩萬 ! 打牌果隻呀?!

引用:
原帖由 kimkileo 於 9-1-2009 18:18 發表
我睇內地幾個有呢篇文既forum,內地人都鬧呢篇文既作者神經......以下節錄

作者:KoPK 回复日期:2009-1-3 11:05:27    
  LZ……岂止是偏颇……未免有些过激吧

我印象中的HK ...
any link can share?
"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

唔通去四川又寫一篇 去上海又一篇 去潮州又一篇
去咩地方就要接受咩地方既語言習俗等等嫁啦

明明係一個國家 咁點解我地有區旗佢地無 因為有殖民過嘛
係無常識定無知
唔見佢話埋澳門
引用:
原帖由 alien 於 9-1-2009 18:02 發表
第一、到一些落後點的省份說鄉下話比講國語更多的也是一樣情況。
第二、人家鄧同志說的話"五十年不變"五十年變不變另計,但現在是在五十年內 你要找碴就請找鄧同志。
第三、這是你進了黑店,在我家附近的超級市場買 ...
我2蚊買到支水
4蚊買到未荼字典

殖民地色彩..........
香港都已經在97回歸中國
而且有Sino-British Joint Declaration
說到明香港50年不變同行一國兩制
有殖民地色彩有問題咩
香港e+做得唔太差
做咩為了你而要變

09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 10-1-2009 16:22 發表
唔通去四川又寫一篇 去上海又一篇 去潮州又一篇
去咩地方就要接受咩地方既語言習俗等等嫁啦

明明係一個國家 咁點解我地有區旗佢地無 因為有殖民過嘛
係無常識定無知
唔見佢話埋澳門

我2蚊買到 ...
我個半買到支750ml唔凍....凍就2蚊....
3個半買到茶字典....

(西環)

引用:
原帖由 側衛 於 10-1-2009 16:22 發表
殖民地色彩..........
香港都已經在97回歸中國
而且有Sino-British Joint Declaration
說到明香港50年不變同行一國兩制
有殖民地色彩有問題咩
香港e+做得唔太差
做咩為了你而要變
"一國兩制"唔夠兩制
"50年不變"更是放屁

太多保皇狗
王維基點解會閃電離開ATV大家都心照

發新話題